Hlavní navigace

Google TV se zatím nedaří. Logitech hlásí "negativní" prodeje

10. 8. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Google TV je samozřejmě jenom platforma, stejně jako mobilní Android – záleží na výrobcích televizí či set top boxů, zda budou tuto platformu chtít (a umět) využít. Nabídne jim to, co potřebují, včetně možnosti dostatečného uzpůsobení. Nahradí i klasický video rekordér (ať už DVD nebo HDD) a řadu dalších věcí. A dostane do televize opravdu plnohodnotný Internet.

Logitech na Google TV zatím tratí

Logitech si s Google TV zrovna moc prodejů neužil a aktuální cena Logitech Revue je snížená na 99 dolarů – oproti původní ceně (249 dolarů, na počátku dokonce 300 dolarů) je to hodně velké snížení, které dost vypovídá o tom, že Google TV se nedaří. Revue se prostě neprodávalo a půl roku neúspěšných snah je dostatečným důvodem pro změnu.

Problém s Google TV u Logitechu je bohužel poněkud větší – vedle snížení ceny Logitech také informoval, že Revue prozatím přišla na 34 milionů dolarů (viz například Revue profits were “slightly negative”). A že zákazníci a prodejci více Revue vrátili, než koupili. Logitech Revue se na trhu objevila poprvé v říjnu loňského roku.

Za 99 dolarů?

Osobně k tomu mohu dodat pouze to, že jde o skvělou cenu, zatímco 249 dolarů byla cena ne zrovna příznivá. Za 99 USD získáte skutečnou „internetovou“ televizi – Google TV nabízí skvělý internetový prohlížeč (žádnou parodickou náhradu), včetně možnosti sledovat skoro jakákoliv videa, která jsou streamována online. Nejenom proto se Google TV ocitlo na černé listině společností jako Hulu.com či ABC.com. Navíc existují i weby, které byly upraveny pro „brouzdání na televizi“ – najdete je v Google TV’s Spotlight Gallery.

Za 99 dolarů také získáte zcela unikátní a fascinující dálkový ovladač – klávesnici k televizi nedostanete jenom tak. Byť z praktického hlediska spíš oceníte možnost tuhle televizi ovládat z vašeho mobilního telefonu – TV Remote najdete v Android Marketu. Zajímavé na téhle aplikaci ji například i to, že můžete používat hlasové ovládání.

Vedle zmíněného Logitechu je Google TV dostupné ještě od Sony – Sony Internet TV a Sony Internet Blu-ray. Ani o jedné se v médiích příliš nemluví – a na rozdíl od Logitechu zde nedošlo k změně ceny – u obou je stále cena 299 USD.

Zajímavé na Google TV je i to, že podporuje Flash a internetový prohlížeč je plné Chrome. Z hlediska hardware obsahuje zpravidla Intel Atom CE4100 procesor (zvládá dual 1080p video stream) a podporuje MPEG-4, 3D grafiku, HDMI, WiFi, Bluetooth a Ethernet. 

Logitech Revue má podle dostupných informací 1.2GHz „Sodaville“ Atom CPU, 4GB RAM (někde je uváděno 8GB), 2× USB port a dvojici HDMI 1.3 portů.

A bez iluzí, model od Sony umožňuje rozlišení 1920×1080, tedy totéž, co dnešní HD LCD, 1080p, 16:9, 24p True Cinema, progressive scanning.

Historie Google TV

Google TV (a tím pádem i Logitech Revue) je vybavená Androidem, bohužel prozatím jenom ten z dvojkové řady. A protože je to první pokus o Android v televizním provedení, není to zdaleka ono. Daleko zajímavější bude, až dorazí Honeycomb (3.1 řada). Bohužel si neužijete Android Market, ten pro Google TV zatím přístupný není, ale i zde by mělo v budoucnu dojít ke změně. A bez pochyb, možnosti her na televizní obrazovce na Android platformě vypadají jako zajímavá věc k vyzkoušení.

Google uvedl Google TV loni v létě a očekávání byla velká, částečně i s ohledem na konkurenční Apple TV (kde ve skutečnosti nejde o televizi, ale snadno se tak chápe). Google ale málokdy zvládá podobné věci napoprvé (stačí se podívat na historii Androidu v mobilních telefonech). A také došlo ke klasickému střetu kultur – vlastníci televizního a video obsahu prostě Google TV zablokovali a odmítli se „přizpůsobit“ pohledu, který Google měl. A samozřejmě také pohledu, který je pohledem zákazníka.

Google se na počátku nepovedlo i to další, co se zpravidla nepovede – „user experience“, tedy ono magické zaklínadlo, které zpravidla ovlivní všechno. V případě internetové televize nejde jenom o obsah, ale také o to, jak se „nová televize“ bude ovládat. Google není Apple, takže první verze Google TV byly tradiční – jak se říká, od programátorů pro programátory. Ale jenom velmi málo přijatelné pro lidi.

Složité ovládání, absence živého obsahu (přece jenom, YouTube a „to, co najdete na webu“ není dostačující) nebyly dobrými základy pro spuštění nového revolučního produktu – navíc takového, který chcete dostat do obýváku, nikoliv jako další doplněk k počítači. A Google nezvládl dobře ani další podstatnou věc – udržet zájem alespoň tím, že bude pravidelně a (velmi) často zpřístupňovat nové možnosti, vylepšovat užívání, rozšiřovat nabídku.

Budoucnost Google TV

Budoucnost Google TV podle některých závisí na tom, zda Google konečně dodá Honeycomb (tedy 3.1 Android) – výrazně tím zlepší použitelnost, což je určitě podstatný moment. Důležité ale bude i to, zda umožní Android Market a podaří se mu přilákat vývojáře i na tuto platformu – vedle mobilní a tabletové. Pokud si ale vzpomenete na historii mobilního Androidu, tak je asi předčasné prohlásit Google TV za mrtvou. Androidu trvalo několik let, než se stal významným. A dnes má prakticky největší podíl na trhu chytrých telefonů (smartphone).

BRAND24

Problém s Google TV ale bude stále v oblasti obsahu – bojkot ze strany televizních a kabelových společností samozřejmě trvá. A zjevně bude trvat, dokud tyhle firmy nevymřou a svět filmu a televize se zcela nezmění. Spoléhat se na rozum a snahu o změnu v této oblasti nejde – hudební průmysl problém nepochopil ani po delší době.

Google má s televizí čas, nevypadá to, že by potřeboval někam spěchat. Základem je „recyklace“ Androidu a i z neúspěchu Logitech Revue vzniklo určitě mnoho poučných momentů. Stejně jako s mobilním Androidem tak může Google TV „dozrávat“ několik prvních let. Dostat se do obývacích pokojů s „internetovou“ televizí je navíc složitější než pokoušet se pokořit svět mobilních telefonů či tabletů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).