Hlavní navigace

Google, Visa, MasterCard a Paypal prý jednají o zastavení financí pro piráty [DOPLNĚNO]

20. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tlak na Google, aby aktivněji bránil autorské právo a více zasahoval proti „pirátům“, podle informací v zahraničních médiích nese ovoce. Vše je ale potřeba brát s rezervou.

Pokud „pirátským“ webům znemožníte financování, bude to jejich konec. Taková je (asi vcelku pochopitelná) myšlenka za (teoretickou) snahou Googlu dohodnout se s firmami Visa, MasterCard a PayPal na způsobech zastavení toku peněz k těm, kdo porušují autorské právo. Uvádí to britský The Telegraph v článku Google looks to cut funds to illegal sites. A jako u většiny podobných věcí je i zde potřeba vše přijímat s rezervou.

Podle Telegraphu Google místo změn vyhledávacích algoritmů zvažuje zcela jiné řešení boje proti pirátství – tím by mělo být zastavení toku peněz k „pirátům“. List dokonce zmiňuje, že problémem jsou weby, které jsou „více či méně vyhrazené k nabízení odkazů na pirátské filmy, hudbu a knihy“ a na této činnosti vydělávají. Ve hře ale jsou také weby, které neodpovídají na právní výzvy.

Určitým způsobem tyto snahy připomínají zablokování dárcovských účtů Wikileaks, provedené právě a hlavně společnostmi Visa a MasterCard. Jak The Telegraph správně upozorňuje, přesně tento případ je ukázkou toho, jak lze snadno zlikvidovat „nelegální“ podnikání. Nové na tom všem je to, že by se podobných kroků aktivně účastnil Google. 

Žádné další informace nejsou k dispozici, až na to, že se Google v případě zavedení podobných aktivit obává, že by mohly vést i k nechtěným důsledkům. Zmiňováno je i zneužití pro likvidaci konkurence, tedy něco co je už dnes často využíváno v případech spadajících pod DMCA (Digital Millenium Copyright Act) a týkajících se nahlašování obsahu porušujícího právě (a zejména) autorská práva.

Zajímavé je i to, že se Telegraphu nepodařilo získat od žádné ze zmíněných společnosti smysluplné vyjádření. Naopak Mashable od Google získalo vyjádření, které říká, že Google nic nového neplánuje. A odkaz na Follow the money to fight online piracy z července 2012 kde Google píše právě o tom, jak lze s pirátstvím bojovat tím, že budete „sledovat peníze“.

BRAND24

Co na to říká přímo Google?

Jak už dlouho říkáme, v rámci boje s porušováním autorských práv online podporujeme přístup „follow the money“ (následuj peníze). Náš závazek k tomuto úsilí není nic nového – zmiňovali jsme se o tom veřejně již v loňském roce (viz již zmíněný text na blogu). Předmětný článek není přesnou a faktickou interpretací našich aktuálních snah.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).