Hlavní navigace

Google změnil matoucí licenci ke Google Chrome

8. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Google Chrome patří bezesporu k nejžhavějším tématům IT světa těchto dnů. Propírá se jeho cílová skupina, šance na úspěch, bezpečnostní chyba, ale také licenční ujednání, ve kterém pozorní čtenáři narazili na matoucí bod 11.1, který v oficiální české lokalizaci zněl následovně: odesláním, zveřejněním nebo zobrazením obsahu udělujete společnosti Google trvalou, neodvolatelnou, celosvětovou, bezplatnou a nevýhradní licenci k reprodukování, přizpůsobování, upravování, překládání, publikování,…

Google Chrome patří bezesporu k nejžhavějším tématům IT světa těchto dnů. Propírá se jeho cílová skupina, šance na úspěch, bezpečnostní chyba, ale také licenční ujednání, ve kterém pozorní čtenáři narazili na matoucí bod 11.1, který v oficiální české lokalizaci zněl následovně: odesláním, zveřejněním nebo zobrazením obsahu udělujete společnosti Google trvalou, neodvolatelnou, celosvětovou, bezplatnou a nevýhradní licenci k reprodukování, přizpůsobování, upravování, překládání, publikování, veřejné prezentaci a šíření jakéhokoli Obsahu, který předložíte, zveřejníte nebo zobrazíte v rámci Služeb nebo jejich prostřednictvím.

BRAND24

Matoucí část nyní z licenčního ujednání vypadla a bod 11.1 nyní v češtině zní takto: K Obsahu, který odešlete, zveřejníte nebo zobrazíte v rámci Služeb nebo jejich prostřednictvím si ponecháváte autorská práva a jakákoli jiná práva, která ohledně tohoto Obsahu vlastníte. Google nyní tvrdí, že znění bodu 11.1 není žádným jeho výmyslem a že podobné podmínky má třeba Facebook. V případě webového prohlížeče však původní delší verze vyznívala opravdu kuriózně. (The Official Google Blog)

Nejde však o první úsměvný případ v souvislosti s licencemi webových prohlížečů. Licence Safari 3.1 pro Windows například nějaký čas neumožňovala použití mimo počítače od společnosti Apple, což však byl omyl, kdy se předmětnou větu z textu opomnělo odstranit při portaci prohlížeče pro Windows, pro která počítače Applu nejsou zrovna nějakou velkou baštou. Tam dominuje Mac OS X.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).