Hlavní navigace

Indický regulátor pozastavil Internet.org, kontroverzní „Facebook zdarma“

29. 12. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kontroverzní přístup k Facebooku a vybraným částem internetu zdarma pro indické uživatele narazil na tamního regulátora.

Internet.org, jméno, které Facebook již dávno slíbil přestat používat, narazil v Indii na zákaz regulátora. Ten není trvalý, platí pouze na dobu, než Facebook dodá požadované dokumenty, které jasně určí, jak služba funguje a jaká má pravidla.

Internet.org je tažením Marka Zuckerberga s cílem dostat Facebook do rozvojových zemí tak, aby sami uživatelé za přístup k Facebooku nemuseli nic platit. Současně s tím má být uživatelům umožněn přístup k vybraným částem internetu a vše je doplněno sledováním všeho, co uživatelé dělají, znemožněním přístupu kamkoliv jinam a výběrem povolených zdrojů Facebookem. Prostě: kdo se nehodí, nemá nárok, a kdo se nehodí ještě více, ten bude zablokovaný důkladněji, než je to možné na klasickém internetu.

Facebook si s Internet.org vytváří oddělený internet, ve kterém platí pouze jeho vlastní pravidla a zcela ignoruje zásadní požadavek na síťovou neutralitu. Za tím vším je snaha získat obrovský trh v podobě další zhruba miliardy lidí, které Facebook prozatím jako uživatele nemá. Lidí, kterým je možné začít ukazovat reklamu a vydělávat na nich.

BRAND24

Facebook (a hlavně Mark Zuckerberg) věnuje hodně času vysvětlovaní, že tito lidé přece jedině takto poznají, jak dobré je být online, a proto si posléze pořídí plné připojení k internetu. Kritici poměrně logicky namítají, že chudí lidé si nejenom nebudou moci něco takového pořídit, ale chápání internetu vybudované okleštěnými službami s pouze povolenými poskytovateli jim nemůže skutečný internet představit.

Indie je pro Facebook nejzajímavější z jediného důvodu: vedle USA patří k zemím, kde má Facebook nejvíce uživatelů. Ale ke spokojenosti chybí ovládnutí trhu a tam právě může Internet.org (který by měl konečně začít být šířen jako Free Basics) pomoci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).