Hlavní navigace

Instagram umí videa. Navíc podstatně lépe než Vine

21. 6. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Facebook tento týden oznámil rozšíření Instagramu o videa, nedlouho poté, co Twitter zpřístupnil Vine i pro Android. Bude to velký boj.

Instagram svým zhruba 130 milionům měsíčních uživatelů nabídl video. Mimo doposud běžného sdílení fotek mohou prostě podržet prst na displeji a natočit (až) patnáctisekundové video, použít na něj filtr a nahrát ho na Instagram (a nasdílet i na obvyklé další sociální sítě). Facebook s rozšířením Instagramu přišel chvíli poté, co se Vine (od Twitteru) dočkalo verze pro Android. A na rozdíl od Twitteru se to Instagramu a Facebooku podařilo.

Video na Instagramu prostě funguje. Snadno ho natočíte, stejně snadno ho nahrajete. Nic složitého se nekoná, aplikace nepadá, nahrání videa není problém, ani pokud jste pouze na datové mobilní síti. Vine možná je použitelné a neproblémové pro iOS (nemohu v praxi posoudit), ale Vine pro Android nevypadá, jako kdyby ho zprovoznil Twitter, který má tak bohaté zkušenosti s mobilními aplikacemi.

Zjednodušeně řečeno, neexistuje jediný důvod, proč by někdo na Androidu používal Vine. Problematickou aplikaci, padající, mající velké potíže s nahráváním videa či peroucí se s češtinou a dalšími věcmi. A dokonce i s tak základními funkcemi, jako je nahrání profilové fotky.

Video přes Instagram vítězí

Video přes Instagram má navíc další podstatnou výhodu – 15 sekund se ukazuje jako podstatně lepší (maximální) délka, než 6 sekund u Vine (minimální délka jsou 3 sekundy). Jde mimochodem také o běžnou délku televizní reklamy. 

Instagramu se navíc tradičně povedly filtry, nehledě na snadnost ovládání. A nezanedbatelnou výhodou je, že daleko spíše najdete své přátelé, známé či celebrity právě na Instagramu. Dokonce i v českém prostředí.

Příklad první (při jízdě tramvají v Praze na Balabence) a druhý (pohled z okna kanceláře kamsi na okolní zeleň).

Osobně si na přístupu k videím od Instagramu cením ještě jedné věci. Videa se neopakují pořád dokola, jako je tomu i Vine. Prostě se přehraje video od začátku do konce. Stejně tak jako je dobré to, že na mobilním telefonu nedochází k automatickému spouštění videí – Vine na mobilním připojení je prakticky nepoužitelné.

Instagram by vedle lepších filtrů (celkem třináct různých) měl nabízet ještě stabilizaci obrazu (velmi pravděpodobně ale pouze pro iOS), tedy něco, co by mohlo pomoci při natáčení od obvyklého poskakování (byť to bude chtít se naučit mobil při natáčení přeci jen správně a pořádně držet). Výsledkem natáčení je samozřejmě klasické čtvercové video. A před vyplněním údajů o videu se můžete i pobavit nad „překryvný rámec“. Což je překlad slova „thumbnail“.

Samotná příprava videa a následné nahraní je samozřejmě pomalejší, než jak je tomu u fotografií. Přeci jen je potřeba video odeslat Instagramu a nejde o pár desítek kilobajtů jako u fotografie. Pokud se vydáte zkoušet, tak se nelekejte hlášky „Zpracování…“, která se bude zobrazovat poměrně dlouho. Teprve po ní dojde ke klasickému nahrávání na server. To může trvat pochopitelně déle, hlavně v závislosti na kvalitě datového mobilního připojení. 

Tipy C

PS: Nevím přesně jaká omezení platí pro iOS, ale Instagram a video jsou na Androidu prozatím použitelné (nahrávatelné) pouze u verzí 4.1 a výše. Přehrávat lze i na starších verzích.

PPS: Ačkoliv Instagram „patří“ Facebooku, je to s podporou videí z Instagramu na Facebooku dost polovičaté. Nedokáže je ukazovat nijak pořádně v newsfeedu (až po spuštění se zobrazí pořádný přehrávače). A na mobilní verzi Facebooku videa není možné pustit vůbec. Což asi ještě časem napraví. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).