Hlavní navigace

Dohoda o volném obchodu mezi Evropou a severní Amerikou oživuje ACTA

20. 6. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nevládní sdružení na ochranu soukromí a občanských práv varují, že prvky neschválené dohody ACTA pronikají do chystané dohody TTIP, opět projednávané neveřejně.

Občanské sdružení Iuridicum Remedium varuje, že prvky odmítnuté dohody ACTA se vracejí v připravované dohodě o volném obchodě mezi Evropou a severní Amerikou, takzvané TTIP — Transatlantic Trade and Investment Partnership.

IuRe upozorňuje na část dohody označenou ISDS (investor‑to‑state dispute settlement), která upravuje urovnávání sporů mezi investory a státy. ISDS by umožnila žalovat země před speciálními tribunály, pokud by změny zákonů dané země mohly vést ke snížení odhadovaných zisků zahraničního investora. IuRe varuje, že to by zabránilo například reformě práva autorského, a že je to i v rozporu s demokracií jako takovou.

Aktivisté vůbec upozorňují, že o TTIP se opět vyjednává uzavřeně, podobně jako dříve o ACTA. Také na to, že navrhovaná dohoda zasahuje i do oblasti ochrany osobních údajů. IuRe tvrdí, že „poslední kola jednání ukazují nárůst lobyingu ve prospěch USA“ ve snaze „oslabit důslednost ochrany osobních údajů v EU“.

Ta beztak utrpěla aférou „PRISM“, jakož i odhaleními také dobrovolné spolupráce amerických společností s výzvědnými službami.

BRAND24

Stanovisko IuRe víceméně opakuje zprávu mezinárodní nadace FFII, vydanou už v týdnu minulém.

IuRe je členem nevládního evropského sdružení EDRi, beroucího se za digitální občanská práva ve 21 zemích Evropy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).