Hlavní navigace

Jak pokračují uživatelská měření kvality Internetu RIPE Atlas

3. 5. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Více jak dva tisíce sond měří kvalitu internetových přípojek. Vygenerovat si můžete do konce uživatelské testy. Jaké jsou zkušenosti?

Koncem roku 2010 jsme vás informovali o vzniku nové infrastruktury pro měření kvality Internetu – projektu RIPE Atlas postaveném na velkém množství jednoduchých měřicích sond. Ten se stále rozrůstá a nyní přidal svým uživatelům novou možnost: vytváření vlastních měření.

Jestliže počátkem prosince 2010, kdy vyšel náš první článek o RIPE Atlas, bylo v provozu kolem 150 sond, v současnosti jich běží desetinásobek. Na titulní stránce projektu najdete jak mapku jejich rozmístění, tak celkové počty. Je z nich patrné, že zatím dorazilo zhruba 2600 žádostí o sondy, 2200 jich bylo distribuováno a 1500 je aktivních. Mimo jiné z toho vyplývá, že jen dvě ze tří odeslaných sond skutečně ožijí, což je poměrně nízká úspěšnost. Na posledním RIPE Meetingu proto zaznělo, že se organizátoři budou snažit nezapojené sondy získávat zpět a posílat jiným žadatelům.

Patrioticky jsem na mapě prohlížel Českou republiku a našel celkem 40 sond v 17 městech. Nejhojněji je samozřejmě zastoupena Praha, která hostí více než třetinu: 15 sond. Pokud se týče zastoupení jednotlivých sítí, naše sondy se nacházejí u 25 různých poskytovatelů (LIRů). Nejvíce jich najdete v síti UPC, celkem sedm kousků.

Kvantitativně se tedy RIPE Atlas rozvíjí celkem utěšeně, ale co nabízené služby? U nich se přiznám, že jsem očekával rychlejší pokrok. Objevily se mapy s vizualizací výsledků standardních měření, jež rutinně vykonává každá sonda. Týkají se především kořenových serverů – můžete se dozvědět, s jakou rychlostí jednotlivé servery odpovídají každé sondě, či který konkrétní exemplář serveru řešeného anycastem dané sondě odpoví.

Občas jsou k vidění zajímavé věci. Například kořenový server A je z České republiky (ostatně i z celé Evropy) výrazně lépe dostupný protokolem IPv6 než IPv4. Konkrétně z liberecké sondy bylo zpoždění po IPv6 14 ms, zatímco po IPv4 134 ms, téměř desetinásobek. V případě serveru L platí pravý opak, byť rozdíl není tak dramatický.

Zatím se ale stále bavíme o prefabrikovaných měřeních, jejichž výsledky lze zkoumat, ovšem o parametrech rozhoduje RIPE NCC. Nejvýznamnějším přírůstkem v nabídce služeb Atlasu jsou čerstvě ohlášená uživatelská měření (User-Defined Measurements, UDM) – testy definované samotnými uživateli. Díky nim si můžete zkontrolovat dostupnost svých serverů prakticky odkudkoli, sledovat její dlouhodobý vývoj a podobně.

K provádění vlastních testů potřebujete kredity – virtuální platidlo používané v infrastruktuře Atlas. Kredity lze získat třemi způsoby:

  • za hostování sondy
  • za finanční podporu projektu Atlas
  • darem od jiného uživatele

Nejpopulárnější bude nepochybně první varianta, už jen proto, že se jedná o pravidelný „příjem“. Za každou minutu, kdy je vaše sonda online, dostáváte 15 kreditů. Výdělek nepřetržitě běžící sondy činí 21 600 kreditů denně. Mimochodem, pravděpodobně získáte o něco méně. Naše sonda je umístěna v serverovně, je trvale napájena a trvale připojena ke kvalitní síti. Přesto za poslední měsíc, kdy měla dostupnost 99,96 %, ani jediný den nevygenerovala plný příjem. Obvykle se jednalo o 21 5×x kreditů, občas dramaticky méně. Nepídili jsme se po příčinách, ale je to tak.

Chcete si změřit rychlost svého internetového připojení?

Vyzkoušejte speedmetr Lupy. Ukládá naměřené hodnoty a porovná vás s ostatními zákazníky na témže připojení. Odkaz najdete na každé stránce Lupy v horním menu, či použijte tento link. Toto měření ovšem nemá nic společného s RIPE Atlas.

Máte-li kredity, můžete měřit. Při definici vlastního měření zadáváte řadu parametrů. Prvním z nich je typ testu. Zatím jsou k dispozici dva: ping a traceroute, oba ve verzi pro IPv4 nebo IPv6. Dále je třeba určit, ze kterých sond má měření proběhnout. Můžete uvést velmi obecnou oblast (typu „severovýchod“, oblasti zhruba odpovídají světadílům), stát, nebo uvést identifikátory konkrétních sond, jež mají být do měření zapojeny. Vyčtete je z mapy. Připravuje se možnost zadat číslo autonomního systému, nebo síťový prefix, odkud mají sondy pocházet. Následují časové parametry – od kdy do kdy má test probíhat, pozor, zadává se v UTC – a požadovaný počet sond, resp. jejich maximální a minimální počet. Zatím není možné zapojit do jednoho měření více než 10 sond.

Posledním podstatným parametrem je interval mezi opakováním jednotlivých měření v sekundách. Pro ping jsou minimální hodnotou 4 minuty, pro náročnější traceroute 15 minut. Vše je popsáno v dokumentaci. Po stisknutí tlačítka Save se zkontroluje, zda máte dostatek kreditů na měření požadovaných parametrů. Pokud ano, přidá se mezi vaše uživatelská měření. Příklad vytvoření krátkodobého testu dostupnosti WWW serveru Technické univerzity v Liberci z Rakouska vidíte na následujícím obrázku.

RIPE Atlas

RIPE Atlas: Vytvoření uživatelského měření.

Zadávání parametrů poskytuje ještě dost prostoru ke zlepšení. Nejnepříjemnější je, že člověk se až po odeslání dozví, kolik vlastně jeho měření spotřebuje kreditů. Bylo by velmi záhodno, aby uživatel průběžně viděl, jak se změny jednotlivých hodnot projeví na spotřebě. Také mám pocit, že se do výpočtu ceny při schvalování nepromítá doba trvání testu a kredity se počítají, jako by běžel nepřetržitě. Pro tříhodinový traceroute jsem nejprve obdržel informaci o spotřebě kolem 14 tisíc, reálně však bylo odečteno jen něco přes 1600 kreditů.

I když nastavíte, aby se měření spustilo co nejdříve, nezačne hned. Atlasu trvá několik minut, než je připraví, vybere sondy (ve výše popsaném příkladu docela rozumně od Innsbrucku po Vídeň) a zadá jim úkoly. Jakmile se měření spustí, můžete si prohlížet průběžné výsledky v podobě různých grafů a výpisů. V případě pingu v nich najdete obvyklé hodnoty – zpoždění, ztrátovost apod. – a jejich vývoj v čase pro jednotlivé sondy. Výstup pro traceroute obsahuje jen textový výpis výsledků jednotlivých trasování.

BRAND24

RIPE Atlas

Výřez z grafu naměřených zpoždění.

Jelikož jsou uživatelská měření dosud velmi mladá, mají zatím poměrně významná omezení. Nemůžete mít spuštěna více než dvě měření současně a jejich celková denní spotřeba nesmí přesáhnout 15 000 kreditů. Jelikož vám běžící sonda vydělá přes 20 tisíc za den, zatím máte jistotu, že vaše konto poroste. Dá se však očekávat, že do budoucna se omezení postupně uvolní a dostaneme šanci využít své kreditní úspory.

Uživatelská měření zatím trpí drobnými dětskými nemocemi. Nedostatky v zadávání, chybějící jednorázové testy či nemožnost prohlížet měření, která jejich autoři prohlásili za veřejná, představují dílčí nepříjemnosti, které nejspíš budou postupně odstraněny. Také sortiment dostupných testů se má rozšířit, zejména o aplikační protokoly (DNS, HTTP, možná i další). Celkově lze prohlásit, že RIPE Atlas žije a rozvíjí se. I když by pohyb k radostnějším zítřkům mohl být trochu rychlejší, stále se jedná o dost unikátní platformu, která dokáže poskytnout řadu užitečných informací a je velmi dostupná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor dělá nepořádek v příslovích, protože sítě nejen dělá, ale i učí a dokonce také řídí. Působí na Ústavu nových technologií a aplikované informatiky na Technické univerzitě v Liberci. Píše knihy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).