Hlavní navigace

Jak sdílet fotografie na Internetu

6. 4. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Přijeli jste z dovolené, z oslavy či jiné pamětihodné akce, kde jste pořídili spoustu krásných fotografií? Pak je jistě vhodné podělit se o ně s přáteli. Díky digitálním fotoaparátům se to značně zjednodušilo. V dnešním článku se budeme zajímat o internetová fotoalba, sdílení fotografií a podobně.

Znám spoustu lidí přenášejících fotografie na vypalovaných CD a DVD či na flash discích, ovšem nevýhody tohoto způsobu sdílení fotografií jsou odrazující. CD se ve větších skupinkách přátel často u někoho „zapomene“ a záběry krásných chvil tak zmizí v černé díře. Flash je oproti tomu záležitost buď příliš malá, nebo naopak velká a drahá, než aby se jím dala hromadně rozšiřovat fotoalba. Nezbývá tedy než obrátit naši pozornost k Internetu. Nemálo lidí využívá k rozšiřování obrázků své internetové stránky, avšak ne zdaleka každý takový web má, a opět ne zdaleka každý dokáže fotky prezentovat vhodným způsobem. E-mail je také velmi pěkná záležitost, ale přenos většího balíku může být omezen rychlostí připojení nebo velikostí schránky (třeba i povolenou velikostí přílohy). Proto nezbývá, než se zaměřit na internetová fotoalba, kde stačí lidem rozšířit jen jeden odkaz a je vystaráno – jednoduše a elegantně.

Funkce a další možnosti

Internetová fotoalba fungují asi tímto způsobem: zaregistrujete se – vytvoříte album – naplníte ho fotkami – vše vhodně pojmenujete a nakonec přidáte případné komentáře pro orientaci či pobavení návštěvníků. Fotografie se pak zobrazí uživateli nejprve jako thumbnaily v albu a po otevření se roztáhnou na rozumnou velikost. Samo sebou má každý web svoje specifické výhody, často to je možnost uzamknout album na heslo a jiné. Stránky se také liší designem (hlavně prostorovým uspořádáním) a způsobem vyhledávání.

Jak je vidět, jde zde v podstatě o velmi jednoduchý systém, jenž dnes už není potřeba ani vytvářet od píky. Na Internetu se můžete dostat k velkému počtu různých šablon, např. Singapore Gallery nebo Coppermine Gallery, které v kombinaci s vhodným hostingem umožňují průměrnému uživateli Internetu snadno tvořit vlastní fotoalba.

Fotoalba v Čechách i jinde

Přestože se již předem vzdám toho komentovat různé seznamky a „hezká(ý)-ošklivá(ý)“ weby, stále nám zbývá opravdu hodně práce. Protože není problém podobnou stránku vytvořit, lidé za těmito projekty jdou a hledají pověstné „po celém Internetu se válející“ zlaťáky. Nahlédneme-li do Seznamu, do Centra, do Atlasu, je to stále jasné.

Nejznámějším ze světové scény asi zůstane Flickr.com. Mezi jeho výhody patří jistě možnost otočit fotku, místo pro komentáře od návštěvníků pod snímkem, možnost umístit krátkou thumbnailovou galerii pod váš blog, uploadovat fotografie přes e-mail či přes mobil. Dokonce můžete vkládat komentáře do čtverečku přímo v obrázku.

Flickr
Flickr.com

Fotomat.com patří mezi opravdu velmi kvalitní weby tohoto typu. Využívá programu Viewpoint Toolbar 3.5, jenž umožňuje i takové vychytávky, jako je korekce červených očí, zvětšování, výstřihy, změna barevného spektra na černobílé apod. Nesmíme zapomenout ani na velmi podobné Quirio.com.

Začněme tedy s českými fotoalby, například s Fotoalbum.cz, což je dceřiný web Rande.cz a Palec.cz. Design vám asi příliš neučaruje a rozčarování bude pokračovat. Sice se menu zdá přehledné, ale po čase zjistíte, že orientace v něm se podobá bloudění Boubínským pralesem. Navíc bez placeného VIP členství si téměř ani neškrtnete – velikost přidávaných fotek je omezena na 100 kB a album vám sem tam prostě přestane fungovat, dokonce ho nemůžete ani zamknout. Prostě nic moc.

Fotoalbum
Fotoalbum.cz

Album od Volny.cz mi naopak přišlo designově velmi povedené a bez přebytečných kudrlinek. 40 MB, na které je váš účet omezen, sice zamrzí, bohatší ovšem mohou svůj prostor rozšířit. Můžete sem velmi jednoduše nahrát velké množství obrázků pomocí sbalení do zip archivu a nahrání tohoto archivu přes webové prostředí. Tedy milé, jednoduché, přehledné.

Volný
Volny.cz

Fota.cz vás na první pohled zaujmou velmi vkusným logem. I zbytek stránek je vcelku pohledý, nikoliv však nějak výrazný. Fotky se řadí pod sebe do jediného sloupce, což může přinášet problémy s přehnaným rolováním, ale znám i lidi, kteří si s kolečkem myši hrají rádi. Fotky můžete vkládat pouze do velikosti 100 kB, bohužel. Jedná se o pěkný a dle mého názoru i dosti komunitní web, dobře se zde hledá.

Fota
Fota.cz

Foto-album.cz s logem Konica v horním levém rohu nabízí krom přehledného, byť strohého vzhledu také 200 MB prostoru pro vaše fotografie s největší velikostí jedné fotografie 1 MB. Tato nabídka se mi zdá velmi solidní. Plus můžete své umělecké výtvory nabídnout k prodeji – sympatické, že?

Foto-album
Foto-album.cz

Nečekal jsem, že najdu nějaké opravdu velmi příjemné fotoalbum bez zbytečných omezení, ale nakonec se mi to povedlo. Objevil jsem Fotky.obrazki.cz s krásným butterfly logem, s možností dělat fotoalba z fotek téměř libovolných velikostí a bez nějakých velikostních omezení. Edituje se jednoduše, byť musíte přidávat svá umělecká díla po jedné fotce. Celé to nahrává spíše umělecky zaměřenému kochání se a publikování.

Obrazki
Fotky.obrazki.cz

Na webu Mojefoto.net můžete po registraci přidal libovolnou fotografii do 2 MB, což je jistě velmi solidní nabídka. Bohužel zde chybí možnost tvořit alba, a tak nezbývá než truchlit nad tou škodou. Na podobné bázi funguje také Fotoseznam.cz se sympatickým motýlem v rohu. Také Fotokatalog.cz by se sem dal zařadit.

BRAND24

Mojefoto
Mojefoto.net Fotoseznam
Fotoseznam.cz Fotokatalog
Fotokatalog.cz

Nakonec se zmíním také o nadějném českém projektu Rajce.net. Svou jednoduchostí designově připomíná Google. Vytvoříte si účet, stáhnete speciální program, následně v něm jednoduše a přehledně vyberete fotky a vložíte je na svou nově vytvořenou doménu třetího řádu. Z vnějšího Internetu se pak k vám uživatel dostane pomocí jednoduchého odkazu.

Rajce
Rajce.net Rajce
Rajce.net

A na závěr?

Každému bude pro jeho účely vyhovovat něco jiného, avšak já bych si vybral k publikaci fotek z různých akcí asi jeden web z trojice Rajce.net, Album.volny.cz a Foto-album.cz. Pro umělecké účely jsem jasně pro Fota.obrazki.cz.

Sdílíte své fotografie na Internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor studuje FF MU obor Psychologie. Aktivně přispívá do několika internetových magazínů, zajímá se přitom hlavně o webovou komunikaci a psychologii Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).