Hlavní navigace

Jak Windows 7 vyřeší výběr prohlížeče

14. 10. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 12703
Windows 7 se začnou prodávat už za několik dnů. Navzdory dřívějším plánům na zákazníky z Evropské unie nebude čekat speciální „osekaná“ edice. Internet Explorer i po tahanicích na půdě Evropské komise zůstává součástí systému, uživatelům ale bude velmi pravděpodobně nabídnuta volba prohlížeče. Jak se k tomu závěru došlo, to shrnuje tento článek.

Operační systém Windows 7 půjde do prodeje už 22. října 2009. Nakonec na pultech obchodů zákazníci v Evropské unii nenaleznou speciální verzi označenou písmenem E, která měla být jedním z řešení antimonopolního sporu před Evropskou komisí týkajícího se integrovaného prohlížeče Internet Explorer. Microsoft poprvé integroval svůj prohlížeč Internet Explorer už do Windows 98 a přispěl tak k pádu tehdejší tržní jedničky jménem Netscape Navigator. Od té doby musel nejednou čelit stížnostem a zkoumavým zrakům antimonopolních úřadů. Internet Explorer si totiž od své integrace do Windows 98 trh s webovými prohlížeči naprosto podmanil. Před pěti lety ovšem výrazným způsobem z jeho části tržního koláče začal ukrajovat nový Mozilla Firefox a začala také stoupat hvězda tzv. alternativních prohlížečů obecně.

Microsoft doplatil na de facto zastavený vývoj Internet Exploreru, který mezi tím zastaral a potýkal se s řadou bezpečnostních problémů. Uživatelé v nemalém počtu začali hledat moderní funkce i lepší zabezpečení u konkurence. Microsoft tím byl později donucen znovu rozpumpovat vývoj svého prohlížeče. V té době se zdálo, že jedinou starostí redmondského softwarového giganta bude vylepšení hodně pošramocené pověsti zabezpečení jeho prohlížeče a implementace nových funkcí, které se pro konkurenci staly standardem.

Na konci roku 2007 však svět obletěla zpráva, že norská společnost Opera Software, mimo jiné tvůrce multiplatformního prohlížeče Opera, si na praktiky Microsoftu stěžuje u Evropské komise. Ta na půdě Evropské unie plní roli jakéhosi generálního regulátora trhu, respektive antimonopolního úřadu. Microsoft měl integrací prohlížeče do svého dominantního operačního systému zneužít své postavení na trhu a diskutabilní úrovní podpory webových standardů házet klacky pod nohy své konkurenci.

V lednu 2009 přišla z Bruselu pro Microsoft špatná zpráva: Evropská komise, se kterou právníci Microsoftu neúspěšně změřili síly například v podobné kauze přehrávače Windows Media Player, dala norskému stěžovateli víceméně za pravdu. Odborná i širší veřejnost se rozdělila na dva tábory: z jednoho zazníval frenetický potlesk pro bruselské úředníky, zástupci toho druhého si kroucením hlavou nad závěry Evropské komise namohli nejeden sval.

Společnost Opera Software se pochopitelně dostala na koně. Jménem všech uživatelů Internetu chválíme komisi za to, že udělala další krok k obnovení konkurence na trhu, který Microsoft více než deset let potlačuje, nechal se začátkem roku slyšet Jon von Tetzchner, CEO společnosti Opera Software. Jeho kolega Hakon Wium Lie začal představovat možná řešení typu distribuce konkurenčních prohlížečů na DVD spolu se systémy Windows nebo jejich šíření skrze aktualizační systém Windows Update.

Průchodné řešení až na třetí pokus

Každopádně bylo jasné, že pokud se bude chtít Microsoft vyhnout dalším astronomickým pokutám, bude muset situaci nějak řešit. Zraky se upínaly hlavně k Windows 7, jejichž vývoj v té době byl v plném proudu. V březnu tohoto roku vývojáři nového operačního systému potvrdili, že vůbec poprvé bude k dispozici oficiální funkce pro odinstalování prohlížeče Internet Explorer. Těžko dnes objektivně říci, jestli šlo o první pokus o smírčí vyřešení zmiňovaných tahanic nebo to bylo jedno z plánovaných vylepšení v otázce zeštíhlování systému a větší uživatelské kontroly nad jeho součástmi.

Vypnutí MSIE
Deaktivace Internet Exploreru ve Windows 7

Tak jako tak, toto řešení se podle ohlasů od konkurence Microsoftu i od Evropské komise ukázalo být nedostatečným. Na přelomu letošního roku tedy přišel ke slovu kontroverzní plán s uvolnění Windows 7 ve speciální evropské edici bez jakéhokoliv integrovaného prohlížeče. O instalaci a výběr prohlížeče se měli postarat výrobci počítačů. Microsoft by svůj Internet Explorer v Evropské unii nabízel odděleně jako součást tzv. Internet Packu spolu s balíčkem Windows Live Essentials třeba i na CD přikládaném ke krabicovým verzím Windows 7.

Takové řešení mělo opět své kritiky, a to hned na několika frontách. Každopádně společným argumentem bylo, že operační systém zcela bez webového prohlížeče uživatele na počátku 21. století poškodí dost možná ještě více, než jeden prohlížeč zneužívající své tržní postavení. Microsoft sice argumentoval poměrně promyšleným plánem, jak nějaký prohlížeč do systému koncových uživatelů dostat, ale stále existovaly obavy, že laik si koupí systém bez prohlížeče a opatřit si nějaký a nainstalovat si jej může být pro něj problém.

Navíc se objevil další problém: vyseparovaný Internet Explorer ve Windows 7 E by znemožnil technologický upgrade z Windows Vista. Uživatelé současné tržní dvojky by tedy při přechodu na Windows 7 museli stůj co stůj provést čistou instalaci systému. Jestliže Evropská komise od začátku argumentovala hájením zájmu spotřebitelů, tohle řešení se jí logicky nemohlo líbit. Nakonec Microsoft přišel s třetím a podle všech indicií už zřejmě definitivním řešením – alespoň v horizontu nejbližších pěti let.

Ballot screen má pomoci narovnat tržní prostředí

V současnosti aktuální řešení se jmenuje ballot screen. S oficiálním českým překladem jsem se zatím nesetkal, pracovně by šlo použít označení hlasovací obrazovka nebo volební obrazovka. Plán s prodejem evropské verze Windows 7 každopádně letí do koše. Internet Explorer naopak v systému zůstává s tím, že zájemci si jej budou moci odinstalovat. Obojímu lze z pohledu koncového uživatele víceméně zatleskat.

Uživatelům, kteří si ponechají Internet Explorer jako výchozí prohlížeč, se však objeví speciální obrazovka nabízející konkurenční prohlížeče. Tento jednoduchý výběrový mechanismus bude šířen coby aktualizace přes Windows Update. Částečně se tak plní představy zástupců společnosti Opera Software. Zároveň nejsou nutné žádné úpravy systému Windows 7 a výběr prohlížeče bude možný touto cestou i v již prodaných a nainstalovaných Windows XP a Windows Vista.

Ballot screen
Ballot screen, aktualizovaný návrh

Ballot screen má však opět své kritiky. Většina z nich sice říká, že jde v principu o dobrý směr, ovšem některé aspekty jsou stále trnem v oku. Před několika dny se dostal na veřejnost revidovaný návrh mechanismu ballot screen, který právě část kritizovaných prvků upravuje. Počínaje 9. říjnem nyní běží nad novým návrhem Microsoftu měsíční prostor pro diskusi, do které se u Evropské komise mohou zapojit zástupci softwarových společností, výrobců a prodejců počítačů i řadových uživatelů.

Samotnému zobrazení ballot screen bude předcházet jakási uvítací obrazovka osvětlující problematiku výběru webového prohlížeče. Tím Microsoft reaguje na výtku, že laik může být nabídkou výběru prohlížeče zmaten.

Ballot screen
Návrh uvítací informační obrazovky

Uživateli bude pak nabídnuto pět aktuálně nejrozšířenějších prohlížečů. V revidovaném návrhu již nebudou řazeny podle zastoupení, přičemž by byl Internet Explorer na prvním místě. Nově mají být řazeny abecedně dle jména výrobce. První tedy bude Safari od společnosti Apple. Zároveň tedy nebudou vyslyšeni ti, kteří se podivovali nad přítomností Safari v nabídce výběru prohlížeče s poukazem na v Evropě marginální podíl. Navíc z velké části vygenerovaný uživateli počítačů Apple, kde je na Mac OS X prohlížeč Safari předinstalován podobně jako Internet Explorer ve Windows.

Microsoft však zareagoval na ohlasy, podle kterých by příliš úzký výběr prohlížečů mohl vytvořením jakési protekční smetánky trh možná ještě více deformovat. Kromě pěti prohlížečů si uživatelé budou moci nabídku rozevřít. Pak se o jejich přízeň bude ucházet až dvanáct prohlížečů. Ballot screen umožní přejít na web prohlížeče pro další informace nebo si jej stáhnout a nainstalovat. Nabídku výběru prohlížeče bude možné eventuálně ignorovat nebo odložit na později.

Vybraný prohlížeč bude nastaven jako výchozí, ovšem Internet Explorer nebude vypnut. To v minulosti vadilo Mitchell Baker, předsedkyni Mozilla Foundation. Nicméně z hlediska běžné praxe v oblasti softwaru není rozhodně obvyklé, aby jeden program nastavený jako výchozí měl automaticky odstranit program jiný. Nelze zde zaměňovat dvě události: nastavení jiného výchozího prohlížeče a odinstalování, resp. vypnutí Internet Exploreru.

BRAND24

Opětovné zapnutí Internet Exploreru by právě pro laiky, jejichž jménem mluví trochu paradoxně nejedna strana v celém sporu, mohlo představovat problém při návratu zpět k původnímu prohlížeči. Tím, že prohlížeč zůstane do explicitního vypnutí v systému běžně dostupný přes své zástupce, nebude pro uživatele zkouška jiného prohlížeče představovat žádný risk. K Internet Exploreru se bude moci kdykoliv intuitivně vrátit skrze jeho zástupce, na které byl zvyklý.

Ballot screen je nyní ve fázi testování trhem. Tak alespoň současný stav označila Evropská komise. Uvidíme, jestli se během prostoru pro veřejnou diskusi nad aktuálním návrhem neobjeví nějaké závažnější námitky. Zatím se zdá, že i přes některé výtky by řešení v podobě ballot screen mohlo skutečně projít. S jeho fungováním se pak počítá pro nejbližších pět let. Spokojenost s jeho přínosem však určitě bude vyhodnocována už dříve. Jistě bude zajímavé sledovat vliv na vývoj podílů prohlížečů a jeho možný hlubší evropský odklon od zbytku světa.

Jak by měly být řazeny nabízené prohlížeče v ballot screen?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).