Hlavní navigace

Je český eGovernment v ohrožení?

2. 10. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Přesně měsíc před ostrým startem datových schránek a jen pár dní před velkou post-invexovou konferencí, na které měl být hlavní hvězdou,  odchází ze svého postu náměstka na ministerstvu vnitra i hlavní protagonista revolučních změn v českém eGovernmentu, Zdeněk Zajíček. Zda a jak to ovlivní datové schránky i další projekty z oblasti eGovernmentu, zatím není jasné.

Dnes mělo na tomto místě vyjít další pokračování mého seriálu o elektronickém podpisu ve vztahu k datovým schránkám. Ale vzhledem k aktuálním událostem včerejšího dne, které s datovými schránkami také souvisí, jsem se s redakcí domluvil na změně tématu: pokračování seriálu se dočkáte příští týden, zatímco dnes si řekneme o oněch aktuálních událostech ze včerejška. Hlavně v souvislosti s rezignací náměstka Zdeňka Zajíčka, do jehož působnosti na ministerstvu vnitra  až dosud patřilo zavádění datových schránek i prosazování dalších velkých projektů českého eGovernmentu.

Ztratil podporu ministra

Prosazování změn v oblasti eGovernmentu, včetně zavádění datových schránek a základních registrů, během celé vlády Mirka Topolánka „táhla kupředu“  hlavně dvojice Ivan Langer (jako ministr vnitra) a Zdeněk Zajíček (jako jeho náměstek). Společně se jim podařilo něco nevídaného: v oblasti eGovernmentu prosadili do praxe (a hlavně do legislativy) ještě mnohem dalekosáhlejší změny, než o jaké se (většinou nepříliš úspěšně) snažili jejich předchůdci. Možná až tak dalekosáhlé, že teprve s odstupem času si začínáme uvědomovat, kam až sahají a co všechno obnáší.

Jenže než stihli uvést do života své největší projekty (rozjet datové schránky, a následně zavést základní registry), přišel na jaře letošního roku pád vlády Mirka Topolánka, a s ním i odchod Ivana Langera z postu ministra vnitra.

Jeho nástupce, Martin Pecina, přišel do nové vlády Jana Fischera z postu šéfa Úřadu  pro ochranu hospodářské soutěže a měl být jedním z kandidátů, které „nominovala“ sociální demokracie. A i když po svém nástupu na vnitro ponechal Zdeňka Zajíčka ve funkci svého náměstka, už jen z jeho veřejného vystupování bylo zřejmé, že nebude zdaleka takovým fandou eGovernmentu a „eGona“ jako jeho předchůdce. K eGovernmentu se veřejně příliš nevyjadřoval, a i tím dával najevo, že jeho priority jsou asi jinde. Takže až tak nepřekvapovalo, když se kuloáry unisono nesly informace o tom, jak náměstek Zajíček „nemá jeho aktivní podporu“.

První viditelnější „střet“, který pronikl na veřejnost, se odehrál  v srpnu a týkal se  (čeho jiného než) peněz: když měl ministr Pecina ve svém resortu ušetřit, dal najevo že hodlá šetřit právě v oblasti eGovernmentu a na informačních technologiích: z původně plánovaných cca 2 miliard na tuto oblast chtěl alokovat jen 250 milionů. Pak ale bylo dlouho ticho.

Minulý týden se ale  v kuloárech objevily informace o tom, že ministr Pecina hodlá významně zredukovat pravomoci náměstka Zajíčka. Ten byl až dosud náměstkem s opravdu širokým polem působnosti: pro úsek veřejné správy, informatiky, legislativy a archivnictví, zahrnující až 16 odborů. A nově se měl stát náměstkem jen pro oblast informatiky, resp. informatizaci veřejné  správy. Sám jsem se s touto informací setkal na konferenci k datovým schránkám ve čtvrtek minulý týden, kde se (skrze kuloáry) nesla už jako skoro hotová věc. Jenže nic oficiálního k dispozici nebylo, a tak jsem o tom ani nikde nepsal.

Oficiální informace přišly až teprve včera a vlastně vše potvrdily: že ministr Pecina již předchozí den (ve středu) rozhodl o rozdělení původního úseku „veřejné správy, informatiky, legislativy a archivnictví“ na dva menší – na úsek „veřejné správy, legislativy a archivnictví“ a úsek „informatiky“. S tím že vedení úseku informatiky mělo být nabídnuto dosavadnímu náměstkovi Zdeňku Zajíčkovi – ale že on tuto nabídku nepřijal.

Včera tak ministerstvo vnitra vydalo tiskovou zprávu, informující pouze o tom, kdo povede jednu ze dvou nově vzniklých sekcí:

K 1.10.2009 jme­noval ministr vnitra Martin Pecina náměstkem pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví RNDr. Richarda Nouzu, který doposud na ministerstvu vnitra působil jako ředitel Kabinetu ministra.  

A s konstatováním, že:

Náměstkem pro informatiku měl být nadále Zdeněk Zajíček, ten ale tuto pozici odmítl.

Konkrétní kontext změn ani povahu nové nabídky samozřejmě neznám, takže nemohu soudit, zda byl odchod Zdeňka Zajíčka skutečně spíše dobrovolný, nebo fakticky vynucený. Zda mohl pokračovat v započatém díle, ale nechtěl, nebo zda by mu byly nastaveny takové podmínky, že by reálně ve své práci pokračovat nemohl. Sám hlavní protagonista popsal  v aktuálním rozhovoru pro deník E15 svůj krok takto:

Z vlastního rozhodnutí, ale jako krok vynucený.“

Co na to politici?

ODS,  jejímž je Zdeněk Zajíček členem, to také interpretovala jako vynucený odchod:

Včerejším rozhodnutím ministr vnitra Martin Pecina fakticky odvolal náměstka pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví Zdeňka Zajíčka.

A nejen to: ODS celou událost ihned zasadila do politického kontextu. Na své odpolední tiskové konferenci, za účasti předsedy Topolánka i exministra Langera, zazněla i takováto slova:

tiskovka k odvolani Zajicka

ODS považuje tento krok za překročení mandátu úřednické vlády. Martin Pecina politizuje resort ministerstva vnitra podle pokynů a zájmů Jiřího Paroubka a jeho ČSSD.

To si druhá strana pochopitelně nenechala líbit, a tak předseda ČSSD téměř obratem vydal tiskovou zprávu, ve které zhodnotil kroky protistrany takto:

Považuji reakci ODS na reorganizační kroky ministra vnitra Martina Peciny za neadekvátní a hysterickou.

Vše pak včera večer ještě dále eskalovalo, když narychlo svolané grémium ODS rozhodlo, že bude požadovat rezignaci ministra Peciny. A v České televizi se v přímém přenosu vzájemně pohádali právě ministr Pecina se svým předchůdcem Ivanem Langerem.

Langer a Pecina v TV

Zajímavé načasování

Nechme ale politiky, ať se hádají, a podívejme se na některé souvislosti. Například časové: vzhledem k výše zmíněným kuloárovým informacím (starým celý týden) mi vychází, že nejde úplně o blesk z čistého nebe. Nicméně načasování jeho medializace (k 1.10.) je docela zajímavé. Je to totiž přesně jeden měsíc před ostrým startem datových schránek: pokud tento start dopadne dobře, resp. bez velkých otřesů a zásadních problémů, budou ovoce úspěchu sklízet už noví lidé. A pokud to dopadne špatně, pak stále ještě bude v živé paměti ten, na koho to všechno půjde svést.

Na druhou stranu jediný měsíc před „dnem D“ je příliš krátkou dobou na to, aby se s již plně rozjetým vlakem dalo něco dělat. Na nějaké zastavení už je pozdě, brzdná dráha by určitě byla delší (i když právě teď toho parlament asi nemá moc co na práci). To by si býval musel nový ministr Pecina vzpomenout podstatně dříve – a ani pak bych si nebyl vůbec jist tím, zda by se něco takového vůbec dalo nějak stihnout.

Hlavní otázku ale vidím spíše někde jinde: v tom, jaký postoj ministr Pecina (a jím dosazené nové vedení úseků, ať už jsou seskupeny jakkoli) zaujme k samotnému eGovernmentu a jeho dalšímu vývoji, až utichnou momentálně dosti rozvířené politické vášně. Pokud mohu soudit, a jak už jsem naznačoval výše, Pecina se dosud k eGovernmentu moc nevyjadřoval. A pokud ano, pak jen okrajově a způsobem, ze kterého bylo patrné, že nejde o jeho prioritu. Kromě již zmiňované snahy šetřit právě na eGovernmentu a ICT technologiích to bylo dobře patrné i  při představování priorit resortu vnitra, letos v srpnu:

Chceme se soustředit na reformu policie, vyhodnocování a další zkvalitňování opatření proti organizovanému zločinu, terorismu a drogové trestné činnosti, ale zejména opatření proti všem formám extremismu. (…)

Další věci, které ministerstvo bude akcentovat a považuje je za svoji prioritu, je zajištění informační bezpečnosti, problematika migrace či eGovernment.

Povšimněte si onoho „další věci“, a pak i pořadí: nejprve informační bezpečnost (ne že by nebyla důležitá), pak migrace (asi zcela „neinformatická“), a teprve pak nějaký eGovernment. To za ministra Langera tomu bylo přesně naopak, a eGovernment (a eGon) byl u něj vždy na prvním místě.

BRAND24

V Brně na post-Invexu

Dobrou příležitostí k prezentaci svých priorit v oblasti eGovernmentu bude mít ministr Pecina na nadcházejícím post-Invexu, který začíná již toto pondělí v Brně. Hlavní hvězdou a aktivním přednášejícím na konferenci 3IN, která zde proběhne a bude věnována právě eGovernmentu, měl být (dnes již ex-)náměstek Zajíček. Teď tedy nebude, když už není ve funkci náměstka.

Přítomen v Brně by ovšem měl být i ministr Pecina, který nad konferencí přijal záštitu, a měl by se (spolu s premiérem Fischerem) zúčastnit jejího slavnostního zahájení. Uvidíme tedy, zda skutečně přijede, a zda na tomto fóru alespoň naznačí, jak hodlá pokračovat dál v oblasti eGovernmentu. Jak jsem již psal výše, vlak datových schránek je již plně rozjetý – a pokud by snad měl být nějak zastaven či sveden na nějakou jinou kolej, pak je třeba mít na paměti, že v těsném závěsu za ním se po stejné koleji řítí neméně rozjetý vlak základních registrů, s ještě mnohem větší hmotností.  

Jaký očekáváte že bude další vývoj českého eGovernmentu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).