Hlavní navigace

Experiment: k falešným WiFi zdarma na letišti se připojily tisíce lidí

24. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: ZinaidaSopina / Shutterstock
Mobile World Congress se pro Avast stal místem, kde provedl užitečný pokus. Na letišti v Barceloně testoval lidskou důvěřivost.

Avast svým experimentem potvrdil to, co už dlouho víme: lidé se ochotně připojí k jakékoli zdarma přístupné WiFi, kterou jim nabídnete. A pokud ji vhodně pojmenujete, budou dokonce věřit, že to jméno je pravé. 

Na letišti v Barceloně, právě v době, kdy tamtudy proudily davy návštěvníků na Mobile World Congress 2016, Avast zřídil několik pastí v podobě WiFi sítí. Pojmenovaných například „Starbucks“, „Airport_Free_Wifi_AENA“ či „MWC Free WiFi“. 

Nechali je čtyři hodiny běžet a sledovali data dvou tisíc lidí, kteří za tuto dobu podvržené sítě využili. Dost často měli své mobily nastavené tak, že se automaticky připojovaly ke známým sítím – takže Avastu stačilo použít správná jména (SSID) falešných sítí a zařízení se na ně bez ptaní napojovala.

V zachycených datech je slušná sbírka toho, jaké weby lidé navštívili, jaké aplikace používali na telefonech a také volně dostupná data, která probíhala po nešifrované komunikaci. Kompletní data představují 8 milion paketů. Avast říká, že je nikam neukládal.

Co dalšího se zjistilo?

BRAND24

  • 50,1 % mělo zařízení od Applu, 43,4 % Android, 6,5 % Windows Phone
  • 61,7 % prohledávalo informace na Googlu nebo kontrolovalo poštu na Gmailu
  • 14,9 % navštívilo Yahoo
  • 2 % navštívila Spotify
  • 52,3 % mělo nainstalovanou aplikaci Facebook, 2,4 % Twitter
  • 1 % používalo seznamky jako je Tinder (a dost nepochopitelně i Badoo)
  • v 63,5 % bylo možné zjistit identitu zařízení i uživatele

Avast připomíná, že připojení k neznámým (a navíc hesly nechráněným) WiFi sítím je bezpečnostní problém, který lze částečně řešit důsledným používáním VPN (což je samozřejmě i služba, kterou ve studii Avast nabízí).

Zdroj: Avast Wi-Fi Hack Experiment Demonstrates “Reckless” Behavior of Mobile World Congress Attendees.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).