Hlavní navigace

K hromadné žalobě proti Facebooku se připojilo už více než 20 tisíc lidí

6. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Max Schrems, zakladatel europe-v-facebook.org, organizuje hromadnou žalobu proti Facebooku a jeho sledování uživatelů. Za necelý týden již posbíral přes 20 tisíc lidí.

Max Schrems nejenom student práv ve Vídni, zakladatel europe-v-facebook.org, aktivista v oblasti soukromí, ale také člověk, který u soudu ve Vídni podal žalobu na irskou pobočku Facebooku. Žalobu zároveň, podle rakouského práva, otevřel všem plnoletým uživatelům Facebooku žijícím mimo USA a Kanadu.

Středem hromadné žaloby je zpracování „velkých dat“ z prvku „To se mi líbí“ (Like) a sledování uživatelů – podle Schremse je toto v rozporu se zákony Evropské unie o ochraně osobních údajů. Kromě toho Schrems obviňuje Facebook ze spolupráce s NSA a účasti na jejich programu PRISM.

Schrems v rámci hromadné žaloby požaduje pro každého, kdo se k ní připojí, odškodnění ve výši 500 eur (zhruba 14 tisíc Kč) za porušení ochrany údajů. Schrems navíc doufá, že žaloba přinutí Facebook k „zákonnému fungování v oblasti ochrany dat“.  

Do dnešního dne se k žalobě prostřednictvím www.fbclaim.com připojilo už přes 20 tisíc lidí z více než 100 zemí. Přitom každých šest sekund přibývá další žádost o připojení k žalobě. Nejvíce (5 287) jich přišlo z Německa, následuje Rakousko (3 712), Holandsko (2 438), Finsko (1 179) a Chorvatsko (1 106). 

Vzhledem k obrovskému zájmu se Schrems rozhodl omezit počet žádostí na 25 tisíc. „Byli jsme připraveni na takové obrovské množství žádostí. Nicméně jsme nuceni jejich počet omezit, protože musíme ověřit a zpracovat každou z nich,“ uvedl Schrems v tiskovém prohlášení. Přesto i po překročení limitu budu možné žádosti podávat i nadále. To pro případ, že by se v budoucnu rozhodlo o rozšíření počtu účastníků hromadné žaloby

Některé věci se už u Facebooku podařilo změnit – například deaktivaci automaticky zapnutého rozpoznávání obličejů (byť nevíme, zdali ve skutečnosti stejně na pozadí neprobíhá).

BRAND24

Na europe-v-facebook.org najdete nejenom řadu zajímavých informací k zmíněné hromadné žalobě, ale také poměrně detailní informace o tom, jak z Facebooku dostat všechny informace, které o vás shromažďuje. Facebook sice nabízí možnost stažení si vašeho profilu, je to ale pouze zlomek toho, co o vás udržuje.

Zdroj: europe-v-facebook.org

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).