Hlavní navigace

Kauza Hotel u Lípy: ÚOOÚ udělil pokutu čtvrt milionu korun

22. 8. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Možná i do vaší e-mailové schránky zavítal nevyžádaný reklamní e-mail propagující služby Hotelu U Lípy. Na české internetové scéně jde o subjekt, jehož jméno je dlouhodobě spojováno s pochybnou e-mailovou korespondencí. Server Ekonom.cz upozornil, že nyní Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pravomocně udělil subjektu Libor Geyer – Hotel U Lípy čtvrtmilionovou pokutu právě za porušení zákona o některých službách informační společnosti tím, že odeslal obchodní sdělení elektronickou poštou bez…

Možná i do vaší e-mailové schránky zavítal nevyžádaný reklamní e-mail propagující služby Hotelu U Lípy. Na české internetové scéně jde o subjekt, jehož jméno je dlouhodobě spojováno s pochybnou e-mailovou korespondencí. Server Ekonom.cz upozornil, že nyní Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pravomocně udělil subjektu Libor Geyer – Hotel U Lípy čtvrtmilionovou pokutu právě za porušení zákona o některých službách informační společnosti tím, že odeslal obchodní sdělení elektronickou poštou bez předchozího souhlasu adresáta. Jednoduše řečeno: za spam.

BRAND24

Výše pokuty je na české poměry dosti vysoká. Vždyť za celý loňský rok podle výroční zprávy ÚOOÚ byly pravomocně uloženy pokuty v celkové výši 437 000 korun. Tématu jsme se věnovali v jarním článku Spam v Česku: ÚOOÚ si nemyslí, že je to tak hrozné. V reakci na něj a související diskuzi čtenářů nám tehdy Hana Štěpánková, tisková mluvčí ÚOOÚ, napsala mj. Případ v diskuzi několikrát zmiňovaného hotelu je úřadem řešen. Řízení však ještě není ukončeno. (celou reakci naleznete pod výše odkazovaným článkem).

Nyní je tedy pokuta v tomto případě již pravomocně udělena. Dva roky od prvních stížností adresátů nevyžádané pošty. Důvodem však prý není nečinnost úředníků, nýbrž opakované odvolávání kontrolovaného subjektu. Úřad musí postupovat podle zákona a musí dát podezřelému ze správního deliktu prostor pro využití všech možností, které mu zákon k obraně poskytuje, což se v tomto případě stalo. Proběhlo tedy dvoustupňové řízení jak v rámci kontroly, provedené na základě velkého množství stížností, tak v rámci správního řízení, které mohlo být zahájeno až po ukončení kontroly, uvedl pro server Ekonom.cz Aleš Pořízka z tiskového oddělení ÚOOÚ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).