Hlavní navigace

Každý měsíc útočníci na Steamu ukradnou 77 tisíc účtů

14. 12. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pokud používáte herní platformu Steam, je možná vhodný čas pojistit si účet dvoufaktorovým ověřením. Účty se totiž ve velkém kradou.

Steam – www.steampowered.com – je užitečné místo pro pořizování her. Ať už těch zdarma, na zkoušku, nebo za peníze. Za roky existence se Steamu (Valve) podařilo vytvořit dobře použitelný obchod s počítačovými hrami. Úměrně popularitě, ale hlavně také tomu, že se účty na Steamu dají používat jak pro nákup, tak prodej (virtuálního zboží), stoupá i zájem útočníků.

Security and Trading Valve upozorňuje, že krádeže účtu se na Steamu vyskytují od samého počátku, ale právě po zavedení možnosti obchodovat mezi uživateli (Steam Trading) došlo až ke dvacetinásobnému růstu počtu krádeží. 

Většinou to probíhá tak, že útočník ukradne váš účet, prodá všechno, co se na něm prodat dá, a získá peníze. V řadě případů se prodej neuskuteční bezprostředně z ukradeného účtu, věci změní majitele několikrát a prodány jsou z účtu zcela jiného. Ukradené věci ani nemusí být prodány rychle, hackeři klidně i několik měsíců počkají.

Firma Valve původně okradeným uživatelům vycházela vstříc a ukradený účet, včetně na něm se vyskytujících věcí, jim vracela. Počet krádeží je ale natolik velký, že podobné řešení přestává být jediné přijatelné. Navíc, jak Valve upozorňuje, krádeže se dnes už netýkají pouze nezkušených a nepozorných uživatelů. Ve výše uvedeném upozornění Valve uvádí, že krádeže účtů na Steamu má dnes na svědomí vysoce organizovaná síť a jde až o 77 tisíc odcizených účtů měsíčně.

Tipy C

Valve doporučuje velmi vážně myslet na dvoufaktorové ověření a k účtu na Steamu si přidat autentikátor. Pro Valve ale i toto řešení znamenalo některé nové problémy, například to, že pokud by dvoufaktorové ověření probíhalo na kompromitovaném PC, nefungovalo by to.

Vedle zavedení dvoufaktorového ověření se Valve ještě pokouší ochránit účty, které nejsou dvoufaktorem chráněny. Zavádí pro ně řadu omezení v rychlosti obchodování, což v zásadě je další dobrou motivací pro pořízení si autentikátoru. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).