Hlavní navigace

Konec Google Readeru se blíží, nezapomeňte včas migrovat

24. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Doslova za několik dní se rozloučíme s Google Readerem a řada lidí bude řešit problém. Pro některé neřešitelný, pro ty šťastnější řešitelný. Jaké máme alternativy?

Za pár dní přestane existovat Google Reader, takže je nejvyšší čas začít přemýšlet nad migrací na jinou službu. Pokud jste si stále nevybrali, je dobré tak jako tak alespoň exportovat všechno, co v Google Readeru máte. Ať po případném pozdějším rozhodnutí máte co importovat. Samozřejmě za předpokladu, že jste ho skutečně používali.

Co se exportu týče, můžete použít klasický Google Takeout – stačí přejít na export dat z Readeru a stáhnout si vytvořený exportní soubor. Nebude samozřejmě obsahovat všechno, ale získáte to, co budete moci použít při importu nastavení do jiné služby. Pokud jste si našli náhradu, která dokáže nastavení Readeru načíst přímo, můžete použit i tento postup.

RIP Google Reader: Since July 24, 2010 you have read a total of 300,000+ items.

Co se náhrady týče, je to složitější. Jako nejlepší alternativa zatím stále vypadá Feedly. Pravděpodobně bude vyhovovat řadě lidí, mně osobně bohužel ne. Barevné omalovánky nepotřebuji a Feedly nedokáže prostě nabídnout „nové“ články a nechat mě číst jeden po druhém. Chvíli něco takového jde, ale pak Feedly vyskakuje do přehledu zdrojů a nutí mě se vracet zpět na články. Osobně jsem si navíc zvykl hlavně na čtení článků v mobilu v „offline“ podobě a používal jsem na to Newsrob. A s efektivností a jednoduchostí této aplikace se Feedly nedokáže srovnat.

Výhoda přechodu na Feedly může být i v tom, že tvůrci tuto aplikaci přizpůsobili právě pro přechod uživatelů z Readeru. Takže stačí prostě začít používat Feedly a migrovat Reader přímo v této aplikaci. A co navíc, Feedly by mělo být schopné nabídnout stejné API, jako používal Reader. Což by, například, v mém případě, mohlo znamenat, že bych (již zmíněný) NewsRob mohl „přesměrovat“ právě na Feedly.

Další možné náhrady

Další možné varianty jsou The Old Reader, MultiPLXFeedspot, Newsblur, InoReader, Comma Feed a ještě pravděpodobně Netvibes. Při hledání náhrady je samozřejmě potřeba mít na paměti, že Google Reader nebyl pouze čtečkou – šlo o kompletní řešení s backendem a vlastním stahováním článků. A pro řadu uživatelů byl vlastně databází s uloženými články a používali další čtečku „nad“ Readerem (v mém případě právě například NewsRob).

BRAND24

Další, na čem bude při hledání náhrady záležet je, kde jste vlastně Reader používali pro čtení. V mém případě šlo například prakticky pouze o čtení na mobilním telefonu a na webu jsem se pouze dostával k článkům, které jsem si opatřil hvězdičkou pro další zpracování.

Nezapomeňte. Google Reader přestane fungovat 1. července 2013.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).