Hlavní navigace

Křišťálové Lupy za rok 2008 předány

28. 11. 2008
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Třetí ročník ankety Křišťálová Lupa - cena českého Internetu je úspěšně za námi. Slavnostní vyhlášení výsledků hlasování čtenářů a odborné poroty proběhlo včera na Vyšehradě v pražském klubu Pacha. Na vyhlašování pochopitelně nemohla chybět řada významných jmen českého Internetu i veřejného dění.

Během večera byly vyhlášeny a oceněny nejoblíbenější a nejzajímavější projekty a služby českého Internetu za uplynulý rok. Zajímá vás, kdo se stal nejvýraznější internetovou osobností či kdo si odnesl Křišťálovou Lupu za projekt roku?

Z ankety Křišťálová Lupa, která vznikla z potřeby zviditelnit a zvýraznit zajímavé projekty českého Internetu a ocenit jejich tvůrce a provozovatele, se již stala tradice. Stále vzrůstající obliba ankety pramení z toho, že o vítězi většiny kategorií nerozhodují pouze porotci, ale samotní čtenáři a uživatelé českého Internetu, což dodává výsledkům váhu. Výjimky z tohoto pravidla tvoří projekt roku, osobnost roku a také anticena. O nich rozhoduje odborná porota, kterou tvoří řada významných osobností internetového světa napříč všemi obory.

Celá anketa probíhala ve dvou fázích. Nejprve čtenáři nominovali do jednotlivých kategorií své oblíbené internetové projekty. Tato fáze dává příležitost zviditelnění projektům, které jsou zajímavé, ale nedisponují prostředky na adekvátní propagaci.

Kristalova Lupa 2008 - cena

Aleš Miklík ukazuje Křišťálovou Lupu

Po ukončení nominací, které probíhaly v rozmezí mezi 11. srpnem a 7. září, se z nich následně vybralo pět nejlepších projektů, služeb či osobností do jednotlivých kategorií a ty postoupily do samotné hlasovací fáze, jež probíhala od 22. září do 26. října. Do nominační fáze se zapojilo téměř 19 tisíc lidí a samotného hlasování se zúčastnilo více jak 64 tisíc čtenářů, což představuje více než trojnásobný nárůst oproti loňskému ročníku.

Průběh večera a výsledky

Slavnostní večerní vyhlášení proběhlo v sousedství pražského Kongresového centra v klubu Pacha. Plocha tanečního parketu i přilehlé prostory se rychle zaplnily hvězdami i pomyslnými hvězdáři českého internetového nebe a během půl hodiny po začátku zde již nebylo téměř k hnutí. Vzhledem k tomu, že se z „Křišťálovek“ stala tradice, nemohl ani tentokrát chybět tradiční moderátor, Jakub Železný, který se svého úkolu opět zhostil velmi úspěšně. Teď již ale k jednotlivým vyhlášením.

Kategorie E-shop

  1. Aukro.cz
  2. CzechComputer.cz
  3. Alza.cz
  4. Mimibazar.cz
  5. Alfacomp.cz
Kristalova Lupa 2008

Václav Liška přebírá cenu za e-shop roku

Křišťálovou lupu v kategorii E-shop roku si překvapivě neodnesl žádný z tradičních internetových obchodů, ačkoli nutno dodat, že se loňský vítěz i letos umístil alespoň na stále velmi příjemném druhém místě. Pro cenu si nakonec přišel výkonný ředitel aukčního serveru Aukro.cz Václav Liška v doprovodu obchodního ředitele serveru Oty Obdržálka. Nejznámější aukční česká aukční síň předstihla tradiční e-shopy v počtu hlasů doslova o parník. V rámci zachování objektivity je ovšem nutné dodat, že Aukro se na Křišťálovce neobjevilo pouze v kategorii E-shop roku, ale také v nominacích na Anticenu, z čehož lze usuzovat, aže lidem se zřejmě nelíbily loňské cenové změny.

Kategorie Veřejný sektor

  1. Czech.cz
  2. Justice.cz
  3. Nahlizenidokn­.cuzk.cz
  4. Businessinfo.cz
  5. Portal.gov.cz

V kategorii veřejný sektor si cenu z rukou „nejmenovaného soudce“ Petra Langera odnesl Marek Tupý, který zde coby jeho šéfredaktor zastupoval svého času velmi kontroverzní státní portál Czech.cz.
Inu, časy se mění. Včera kontroverzní, dnes oceňovaný!

Kategorie Freemail

  1. Seznam E-mail
  2. Centrum E-mail
  3. Gmail
  4. Volny Mail
  5. Atlas Mail
Kristalova Lupa 2008

Obálku s výhercem kategorie Freemail přivezl na pódium messenger

Křišťálovou Lupu za nejlepší freemail převzal z rukou tajemného messengera produktový ředitel Seznamu Josef Šíma. Chvilku to vypadalo, že messenger přivezl pouze moderátorovi obsílku, ale naštěstí se rychle ukázalo, že půjde o obálku s vyhlášením výsledků a tak si cenu si odnesl za notoricky vyhrávající freemailovou službu odnesl opravdu Seznam Email.

Kategorie Vyhledávač

  1. Google.cz
  2. Seznam.cz
  3. Centrum.cz
  4. Jyxo.cz
Kristalova Lupa 2008

Taťána le Moigne a Kateřina Holcmanová přebírají cenu pro vítěze kategorie Vyhledávač

Situace v oblasti vyhledávačů byla oproti ostatním kategoriím asi nejspecifičtější. Když už pro nic jiného, tak proto, že ani při nejlepší vůli nebylo možné zaplnit více jak čtyři položky z vyhrazených pěti příček. Výhru si odnesl Google.cz, cenu z rukou českého publicisty a vyhledávače nacistů Stanislava Motla převzala ředitelka české pobočky společnosti, Taťána le Moigne. Pro výhru si přišla celkem suverénně a nevypadalo to, že je jí příliš překvapená. Ono možná ostatně ani není divu, ze čtyř konkurentů totiž český Google musel nakonec soupeřit pouze se Seznamem a i ten na poli uživatelských sympatií předběhl s opravdu hodně jednoznačným náskokem. Výsledkům čtenářské anktety odpovídá i to, že Seznam ve vyhledávání spíše stagnuje, zatímco Google roste, o čemž si můžete přečíst v samostatném článku.

Kategorie Zpravodajství

  1. iDnes.cz
  2. Novinky.cz
  3. Aktuálně.cz
  4. TN.cz
  5. iHned.cz

Křišťálovou lupu za nejlepší zpravodajský servis si od ředitele zpravodajství České televize Milana Fridricha přišel převzít Michal Hanák, šéfredaktor serveru iDnes.cz. Ani ten nevypadal příliš překvapeně, skokanů roku jsme se zjevně ani přes dlouho očekávaný a všemi ostře sledovaný start TN.cz nějak nedočkali.

Kategorie Magazín

  1. Živě.cz
  2. Super.cz
  3. Reflex.cz
  4. Chytrá Žena.cz
  5. Dáma.cz

V kategorii magazínů si nakonec cenu odnesl šéfredaktor Živě.cz David Polesný. Tomu ji velmi symbolicky předal Tomáš Baránek, bývalý šéfredaktor časopisu Computer, jinak též muž, který stál u zrodu Computer Pressu. Nutno dodat, že byl boj o první místo v kategorii magazínů velice těsný.

Kategorie Blog

  1. Strach.cz
  2. Cuketka.cz
  3. LaTrine.cz
  4. Podnikanivusa.com
  5. Caymanislander­.blogspot.com

V kategorii blog si Křišťálovou lupu z rukou české YouTube hvězdy „Šíleného Oty“ Křížka převzal Viktor Filip ze satirického projektu Strach.cz. Moderátora nejvíce zajímalo, zda je Viktor Filip příbuzný s Vojtěchem Filipem, předsedou KSČM a byl překvapen, když se dozvěděl, že ano, že Vojtěch Filip je strýc, ale není předsedou. Prý se ovšem na takové jméno dobře získává sleva…

Kategorie Komunitní server

  1. Rodina.cz
  2. Blog.cz
  3. Alík.cz
  4. Hafíci.cz
  5. Okoun.cz
Kristalova Lupa 2008

Zástupce jedné z nejvýraznějších komunit na českém Internetu přinesl výsledky v kategorii Komunitní server

Tučňák Tux, coby symbol „specifické“ komunity par excellence, předal křišťálovou Lupu Jiřímu Pavlínovi z komunitního webu Rodina.cz. A když se Jakub Železný ptal, zda se chystá nějaký projekt pro rozvrácené rodiny, tak Jiří Pavlín přiznal, že něco jako „tatínkové“ by existoval mohlo. Tip na příští ročník?

Kategorie Zábava

  1. Stream.cz
  2. Lost.cz
  3. Footballarena.org
  4. Prison-break.cz
  5. Oots.cz

V kategorii zábava si cenu od nového šéfredaktora Lupy Patricka Zandla, převzal Miloš Petana, generální ředitel společnosti Global Inspiration za Stream.cz a ještě před několika týdny jeho nadřízený. Byl to vtípek, kteří ne všichni pochopili, mimo jiné i proto, že Miloš Petana nemluvil moc do mikrofonu a nebylo jej slyšet. Z toho, co jsme rozuměli, prohlásil, že cenu si odnáší s Patrickem Zandlem dohromady.

Kategorie Osobnost roku

  1. Ondřej Tomek a Oldřich Bajer
  2. Michal Illich
  3. Ivo Lukačovič
  4. Taťána le Moigne
  5. Ondřej Fryc
Kristalova Lupa 2008

Oldřich Bajer a Petr Tomek přebírají cenu pro osobnost roku

Jako osobnost roku byla vyhodnocena dvojnominace Ondřej Tomek a Oldřich Bajer, kterým se podařil úspěšný exit portálu Centrum.cz. Cenu si z rukou Marka Antoše, ředitele společnosti Internet Info, převzali Oldřich Bajer a bratr Ondřeje Tomka Petr Tomek. Na otázku, kolik peněz dostali, prohlásil Petr Tomek po pravdě a přede všemi, že on nic. Jakub Železný se přiznal, že on dostává u bratra v restauraci slevu 20 % a tak se nám zdá, že se slavnými příbuznými to není nic extra …

Zvláštní cena

Coby inovace letošní Křišťálové Lupy byla udělena také jedna zvláštní cena mimo běžné kategorie. Tu si za svůj odvážný počin odnesl Václav Stoupa za uspořádání veletrhu WebExpo 2008. Proslýchalo se, že původně ji měl dostat Davídek, protože by mohl přestat brečet, chvílemi se také uvažovalo o udělení ceně Centru za to, že pročistilo portálový Internet o Atlas, ale nakonec přeci jen zvítězilo serioznější pojetí ceny.

Kategorie Anticena

  1. tn.cz
  2. Bezdrátová Praha
  3. CHMU.cz
  4. TakeIT
  5. Spojení Centrum.cz a Atlas.cz
Kristalova Lupa 2008

Zástupci Novy si z anticeny mnoho vrásek nedělali

Anticenu letošní Křišťálovky si odnesl projekt, který byl nominován hned v několika kategoriích, mimo jiné také v prestižním projektu roku. Vůbec poprvé v historii konference si výherce cenu také vyzvedl. Za tuto nebývalou odvahu sklidili ředitel Internetu TV Nova, Daniel Grunt a zodpovědný ředitel sekce zpravodajství a publicistiky, Martin Ondráček všeobecný aplaus. Nás tato anticena těší, trochu jsme ji vlastně očekávali, neboť jsme ostře sledovaný kontroverzní projekt. Uklidňuje nás fakt, že víme, že nás řada našich kritiků bedlivě sleduje a učí se od nás, jak to dělat správně. Jsme také rádi, že dnes přesně víme, kdo je náš nepřítel. Odborné komisi bych vzkázal jediné: my víme, že nás nenávidíte, to je koneckonců v pořádku, my vás také a pokud se nám podaří získat ceny i za rok, rádi si pro ni přijdeme zase, vzkázal porotcům Ondráček.

A pokud by vás zajímalo to video s Vladimírem Železným pouštěné při předávání, které prokazuje, že s weby to má Nova dlouhodobě těžké, tak tady je. Uložené na nejzábavnějším projektu roku!

Kategorie projekt roku

  1. Bezrealitky.cz
  2. Heureka.cz
  3. Dopravniinfo.cz
  4. mFÓRUM
  5. Dokempu.cz
Kristalova Lupa 2008

V kategorii Projekt roku zvítězily Bezrealitky.cz

Cenu v prestižní kategorii Projekt roku si odnesl roční start-up Bezrealitky.cz a Křišťálovou Lupu za něj od zástupců multimediálního portálu O´chutney.cz společnosti Telefonica O2 převzala jeho marketingová ředitelka Božena Zbranková. Proč se O2 vyslovuje anglicky jako Outů, zatímco O´chutney česky jako Ochutnej, jsme se nedozvěděli, i když Jakub Železný na odpovědi důsledně trval.

Rok 2008 byl na události v českém Internetu poměrně bohatý, ne vždy šlo o události veliké či o věci hodné chvály. Našly se dokonce projekty, které byly nominovány do kategorií Projekt roku i Anticena zároveň. To spíše ukazovalo na to, že jde o projekty kontroverzní, vnímané řadou uživatelů jako zklamání, jinými jako zajímavý projekt. Tato názorová polarizace není na škodu, většinou vytrestala projekty vzbuzující dopředu příliš velká očekávání a naděje, které později nenaplnila. Přávě Nova s tím své zkušenosti má, nebyla to nakonec ona, která při udílení licence slibovala kulturu, aby nadšení intelektuálů zchladila jihoamerickými telenovelami?

Křišťálová Lupa prokázala, že jsou na českém Internetu domácí projekty, které mají čím své uživatele oslovit. Ti naopak dokázali, že jim dění na českém Internetu není lhostejné a nebojí se to dát patřičně najevo.

BRAND24

Kristalova Lupa 2008

Vítězové ankety na jednom místě

Pokud jste letos hlasovat ani nominovat nestačili, nezoufejte. Za necelý rok tak budete moci učinit znovu. Nashledanou nad Křišťálovou Lupou 2009.

Trefily se letošní kategorie Křišťálové lupy do vašeho vkusu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).