Hlavní navigace

Lid vs. Microsoft aneb gigant na lopatkách

28. 1. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jak jistě už víte, společnost Microsoft se nepokusí odvolat proti sankcím Evropské komise, které jí přikazují odstranit ze svého systému audio/video přehrávač Windows Media Player. Udivuje mě, že kolem nás tato zpráva proběhla skoro bez povšimnutí. Jistě, existuje mnoho jiných důležitějších zpráv – tsunami, populistický boj o to, kdo nejvíce sníží daně, volby v Iráku, ale zůstaneme-li v prostředí počítačů, označil bych to za zprávu měsíce.

Nechci tu rozebírat oprávněnost či neoprávněnost rozhodnutí, výši pokuty (i když je to opravdu „heavy fine“) nebo snad polemizovat nad tím, jestli si to Microsoft zaslouží, nebo jestli si kvůli pokutě Bill Gates teď nemůže koupit další ostrov. Celé to na mě působí tak, že nám tu něco v té Evropě začíná tak trochu zapáchat.

Pokud vím, již dva roky vadí konkurentům Microsoftu to, že kvůli monopolnímu postavení na trhu se snaží prosadit své vlastní standardy v jiných oborech, což se prý nesmí, protože tím omezuje příležitosti konkurence. Nechápu, proč by nemohl využít pozice, kterou si vybudoval, ale to nechme stranou, mě zajímají spíše praktické dopady rozhodnutí Evropské komise.

1. Princip možná správný, ale stále nepochopitelný

Pokud Microsoft porušoval pravidla hospodářské soutěže, pak si asi nějaký trest zasloužil. Ale ptám se: proč to nikomu nevadí jinde? Proč zrovna v EU? To je jako ten český „špidlismus“. Kdo je bohatý, měl by platit vyšší daně, protože si vyšší životní standard nezaslouží, byť ho nabyl legálně. Když si Microsoft vybudoval nějakou pozici na trhu, proč by si měl do toho od někoho nechat mluvit?

Microsoft není Český Telecom a Windows nejsou pevná telefonní linka. Uživatel má možnost volby a nemusí se doprošovat Microsoftu, chce-li používat jiný přehrávač, a ani ho nikdo nenutí, aby používal formát WMV. Windows Media Player (WMP) lze bez problémů nahradit něčím jiným a všechno funguje bez potíží. Sám používám BS Player a Winamp.

A pokud někomu vadí, že WMP je prorostlý systémem, odpovídám – no a co? To je problém konkurence, a jestli se jí to nelíbí, tak může dodávat přehrávače třeba do Linuxu nebo na Mac. Kdyby si Microsoft do Windows doprogramoval funkci, která vydá zvuk říhnutí při každém stlačení klávesy Esc, je to jejich rozhodnutí. Ale jakmile tutéž funkci nabídne konkurence, měl by ji Microsoft odstranit? Ani nápad. Zapomíná se na to, že Windows je produkt, o jehož vlastnostech a nedílných součástech rozhoduje výrobce na základě svého uvážení, nikoliv podle přímého diktátu konkurence. A je snad naprosto logické, že se Microsoft snaží využít své produkty a patenty i v jiných oblastech. Choval by se snad někdo jinak?

2. Proč ho hned mazat?

Dále mi není jasné, proč musí Microsoft WMP rovnou smazat ze systému. Copak by nestačilo doplnit funkci, která by se buď při instalaci dotázala, zda chce uživatel WMP nainstalovat, nebo by bylo možné i po instalaci WMP jednoduše odstranit? Nechť se každý rozhodne, jestli WMP chce, nebo ne. Navíc si myslím, že to bude uživatele mást a konkurence nemá na to, aby tyto případy pokryla.

Vycházím z předpokladu, že přehrávání videa je dnes již naprosto běžnou aktivitou uživatele, a jsem rád, že systém má nějaký základní přehrávač, který se spustí a funguje. A dokud se nerozhodnu pro jiný, mohu ho využívat dle libosti.

Zhruba před pěti či šesti lety jsem si hrál s Linuxem a strávil jsem (jakožto ne moc pokročilý linuxář) dlouhou dobu tím, že jsem se snažil rozchodit zvukovou kartu a přehrávání audio/videa v KDE. Byl jsem z toho rozčarován a nakonec se mi to snad ani nepodařilo.

Dnes se může začátečník-uživatel Windows dostat do podobné situace. Samozřejmě se nebude muset starat o nastavení IRQ, DMA a nevím, čeho všeho možného, jako já tenkrát u toho Linuxu. Pokud si koupí krabici s Windows ve verzi bez WMP a natěšený si bude chtít pustit nějaké audio/video, asi první, co hned udělá bude, že zavolá prodejci s dotazem, co to je za krám, že to ani neumí přehrát video.

3. And the winner is …

Zakončím to jednou pelíškovskou replikou: „A komu tím prospějete, co?“

Běžnému uživateli, který si umí nainstalovat přehrávač, to nepřinese vůbec nic. S tím rozdílem, že byl-li zvyklý na WMP, bude si ho muset doinstalovat. Méně zkušenému uživateli to může způsobit potíže, pokud mu s tím nějak prodejce softwaru nebo počítače, na kterém byly Windows nainstalovány, nepomůže.

Microsoft to asi trochu znechutilo, už jen proto, že vůbec netuší, co může způsobit odstranění dvou stovek souborů a co vše přestane v takto omezených Windows fungovat. Navíc, komu by se chtělo platit skoro půl miliardy eur, že? Mně by to asi docela zkazilo den.

BRAND24

Už se samo nabízí, že konkurence by z toho mohla vyjít vítězně. Ale bude to opravdu taková paráda? Kdybych prodával počítače s předinstalovanými Windows, s klidem bych tam doinstaloval raději WMP než nějaký jiný neotestovaný přehrávač (pokud by zákazník nechtěl jinak), který zase pro změnu využívá své standardy, a jeho výrobce, pokud by měl monopol, by se mohl dostat do stejné situace jako nyní Microsoft.

Takže stále mi není jasné, k čemu to všechno je, krom toho, že se o tom dá napsat glosa. Je to snad nový způsob, kterak si Evropská komise obstarává peníze? A kam až to všechno půjde? Zbývá tedy už jen zjistit odpověď na otázku, jaká další součást systému Windows bude teď na řadě a zda budou Windows za pár let použitelné, nebo to bude jen očesané torzo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá publikačními systémy, eshopy a dalšími užitečnými internetovými. Aplikacemi, e-commerce a marketingem na internetu. Pracuje jako CEO ve společnosti Neternity Group s.r.o.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).