Hlavní navigace

Lupa 2005: kámen nezůstane na kameni

3. 11. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dopředu varuji všechny, kteří by si rádi přečetli glosu. Svého středečního prostoru jsem se tentokrát rozhodl využít trochu jinak. V redakci Lupy teď probíhá kvas nejrůznějších proměn, vnitřních i vnějších, o něž bych se s vámi rád podělil. Některé už máme za sebou, jiné teprve přijdou: tou nejbližší bude výměna šéfredaktora.
Dopředu varuji všechny, kteří by si rádi přečetli glosu. Svého středečního prostoru jsem se tentokrát rozhodl využít trochu jinak. V redakci Lupy teď probíhá kvas nejrůznějších proměn, vnitřních i vnějších, o něž bych se s vámi rád podělil. Některé už máme za sebou, jiné teprve přijdou: tou nejbližší bude výměna šéfredaktora.

Letošní rok je pro Lupu po všech stránkách příznivý: návštěvnost oproti loňskému roku vzrostla téměř na dvojnásobek, velmi dobře se zavedla naše nová Wifi sekce a po investici do nových serverů se snad výrazně zlepšila i dostupnost našich stránek. Po letech, kdy se pozornost našeho mateřského vydavatelství zaměřovala především na sesterské servery, jako je Slunečnice, Měšec či Navrcholu, se konečně dostane i na Lupu. Konečně tedy budeme moci vyhovět nářkům některých čtenářů a obléci i Lupu do nového designu.

Po technické stránce pro nás tedy ten příští rok bude doslova revoluční. Kromě grafické tváře se totiž změní i vnitřnosti: přejdeme na nový redakční systém, který se už používá na Měšci, a do konce roku se na něj přesune i Root. Už ze samotného přesunu vyplývají některé novinky, které nový redakční systém umožňuje; za všechny jmenujme alespoň inteligentní vyhledávání, v němž současný systém poněkud pokulhává. Hodně si slibujeme například od zavedení hodnocení diskusních příspěvků, o kterém se nedávno mluvilo i přímo na Lupě v eWorkshopu. Názory čtenářů byly vždy jednou z důležitých součástí našeho serveru a pevně věříme, že se nám je touto cestou podaří dále zkvalitnit.

Řada změn se dá ale očekávat i v obsahu. Pamětníci začátků Lupy v roce 1998 (mnoho už jich asi nebude :-) si možná vzpomenou, že původně jsme kladli důraz zejména na informační část, zatímco články měly být jen doplňkem. Během let však nabývaly na významu a sebekriticky je třeba uznat, že naopak v ostatních oblastech jsme poněkud polevili. To by se nyní mělo změnit: na Lupě by měli čtenáři najít nejen aktuální informace, ale ve větší míře než nyní i tutoriály, nabídky produktů, možnosti jejich srovnání apod. Cílem je všechny tyto obsahové součásti provázat tak, aby návštěvník našel na jednom místě kompletní řešení svého problému či potřeby.

Ani v redakční orientaci ale nebude všechno při starém. Zájem většiny čtenářů sice dlouhodobě směřuje k článkům z oblasti „praktických telekomunikací“ – ať už jde o ADSL, CDMA nebo levné telefonování – přesto bychom rádi navázali na staré tradice a nevyhýbali se ani tématům, jež jsou více okrajová. Z jedné strany může jít o vysloveně technicky laděné články, z druhé strany zas pro změnu „cvrkot v českém Internetu“, dění u poskytovatelů obsahu apod. Inspirující je pro nás i úspěch pravidelných glos, tedy osobněji laděných textů.

To všechno se ale neobejde i bez některých personálních obměn. První dvě už máme za sebou. Nejprve náš tým letos v létě posílil Aleš Miklík, s jehož texty se na Lupě setkáváte už několik měsíců. Naopak s posledním říjnovým dnem opustil po čtyřech letech funkci editora Mirek Zeman, který bude nadále s Lupou spolupracovat jen jako autor. S nostalgií člověka, který Lupu sleduje od kolébky, musím přiznat, že to nebylo snadné loučení. Mirek k Lupě ze světa „kamenné žurnalistiky“ přišel v době, kdy byla spíše mým osobním blogem než profesionálním médiem, a postupně ji dokázal výrazně proměnit. Změna je ale život; Mirek se odchodem zachránil před tím, aby dostal inventární číslo, a Lupa zas pro změnu k tomu, aby se mohla posunout dál, potřebuje novou krev.

Tipy C

Hledání nové krve přitom není u konce; vedle editora se totiž vymění i šéfredaktor. K podobnému kroku už před časem došlo na Rootu, kde se namísto původního šéfredaktora-zakladatele Michala Krauseho už před nějakou dobou velmi úspěšně ujala otěží Drahomíra Johanka Doležalová. Také Lupa si zaslouží „plnokrevného“ šéfredaktora, který se jí nebude věnovat, jen když mu zrovna zbude trocha času. Na moje místo proto nejpozději na přelomu roku přijde nový, čerstvý člověk, který se zkrátka – slovy klasika – nezakecá. O konkrétním jménu jsme zatím nerozhodli. S několika úctyhodnými kandidáty už sice probíráme jejich koncepční představy, ale pokud máte pocit, že byste se zrovna vy na tohle místo hodili, nic není ztraceno.

Tolik tedy krátký pohled do redakční kuchyně; budeme rádi, když se s námi i vy podělíte o své názory na to, jakým změnám bychom se na Lupě měli věnovat především. A přemýšlet můžete i o obligátním sporu, zda se má Internet psát s malým nebo velkým I. Na Lupě jsem o této otázce nejvyšší důležitosti vždy rozhodoval sám, po staromilsku. To, zda nám naše velké I zůstane, či nikoliv, tedy záleží jen na novém šéfredaktorovi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).