Hlavní navigace

Mapy Google v novém? Vypadají dobře, ale je to beta

25. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud se na vás usměje štěstí, budete si moci vyzkoušet nové Mapy od Google. Jde o radikální změnu. A možná je prozatím dobré opakovat si, že je to beta

Vypadají dobře, nové Mapy od Google. Radikální změny vzhledu, funkčnosti i způsobu prezentace mapových podkladů. To dobré je, že působí podstatně příjemnějším dojmem.  Dobře působí i proměna „mapy“ na informační nástroj – napovídá tomu hlavně informační panel vlevo nahoře, kde vedle vyhledávání najdete vždy řadu informací o tom, co na mapě vidíte.

Oproti původním mapám je zjevné, že tvůrci nové verze počítají s tím, že budete daleko víc klikat na objekty na mapě. A je také zajímavé, že oproti původní podobě těch objektů zobrazují podstatně víc. Až tak, že se nelze ubránit dojmu, že Google opravdu chce, aby vám mapy sloužily k poznávání všeho, co se okolo vás (nebo okolo určitého místa) nachází.

Odpovídají tomu i „karty“, tedy to, v co se promění vyhledávací políčko (a ona věc vlevo nahoře) po nalezení. Informace o nalezeném místě, navigace, uložení mezi „oblíbené“, přepnutí na Street View, veřejná doprava. Ale také informace o objektu, pokud je Google má k dispozici. A možnost snadno vidět okolní (zejména) restaurace. Ve spodní části obrazovky jsou ještě mírně ukryty fotografie vztahující se k danému místu, stačí jenom „rozbalit“ a začít prohlížet.

Google navíc zmiňuje, že se nové mapy „učí“ podle toho, jak je budete používat (což lze nejspíš chápat tak, že zejména podle toho, co si v mapách označíte hvězdičkou či kde se zapojíte do psaní hodnocení).

BRAND24

To špatné? Podle všeho se ztratila možnost přepnout na terénní mapy, jediné, co můžete vidět, je mapa a satelit. Stejně tak nenajdete možnost zapínat další vrstvy, které tam byly předtím – například počasí. Street View se sice neztratilo, ale aktivuje se kliknutím na ulici a poté na StreetView v informačním panelu.

Postrádat budete i měření vzdálenosti. A možná proto že je to beta, tak zatím není možné získat odkaz na místo v mapě. Beta nálepka ale také znamená, že jsou nové mapy pomalé, rozhodně tam, kde ty původní nebyly. „Sekají“ se při přibližování a oddalování, stejně tak při posunu mapy. Na druhou stranu, nové mapy toho zobrazují podle pohledu podstatně víc než ty předchozí. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).