Hlavní navigace

MasterCard chce v Česku nabídnout platby mobilem bez NFC

22. 6. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Na bezkontaktní platby z mobilu si už dlouho brousí zuby nejen banky a mobilní operátoři, ale třeba i Google. MasterCard se chce v Česku vydat cestou mobilní aplikace, která obchodníkům nahradí platební terminály a nebude vyžadovat NFC.

Myšlenka, že by zákazníci v blízké budoucnosti přestali do obchodů nosit peněženky s hotovostí i platební karty a vystačili by si jen se svým mobilem, je pro mnohé skutečně lákavá. Podle Juniper Research se loni při mobilních platbách protočilo 60 miliard dolarů a už v roce 2015 to má být 170 miliard. Banky a platební asociace již nějakou dobu experimentují s bezkontaktními platbami na bázi NFC. Loni se k nim přidal i Google se svojí virtuální peněženkou. Uživatelé a obchodní partneři však zatím o virtuální šrajtofli příliš nestojí.

Nabídka mobilních telefonů, vybavených NFC čipem je stále omezená. Některé modely se navíc prodávají pouze na vybraných trzích. Visa a MasterCard se zatím snaží mezidobí, než dojde k podstatně většímu rozšíření telefonů s NFC čipem, překlenout bezkontaktními rámečky nebo samolepkami, které si uživatel nalepí na zadní část mobilního telefonu. Je to ale řešení, které nemusí být vnímáno jako úplně komfortní. U rámečků vám telefon ztloustne, u samolepky zase chybí část uživatelského rozhraní.

Nemluvě o tom, že přechod na bezkontaktní NFC platby s sebou přináší nutnost výměny terminálů u obchodníků, proces, který například u českých obchodníků sice už začal, ale nepochybně bude velmi zdlouhavý. Otevírá se tak příležitost k zavedení služeb, které období postupného zavádění NFC překlenou.

Aplikace místo NFC

Jeden z možných alternativních směrů, kterým by se v nejbližších měsících mohly platby prostřednictvím mobilních telefonů ubírat, představila včera společnost MasterCard. Společně s  ČSOB, Erou (Poštovní spořitelna) a firmou Wincor Nixdorf chce na českém trhu do konce letošního roku spustit službu MasterCard Mobile. Půjde o řešení, které nevyužívá technologii NFC, a přesto s ním bude možné prostřednictvím mobilu platit, dobíjet kredit, platit složenky nebo posílat peníze na dobročinné účely.


Autor: MasterCard

Kromě Česka je MasterCard Mobile funkční nebo se připravuje jeho spuštění v Maďarsku, Polsku, Rusku a Brazílii. Nevýhodou tohoto řešení je ale skutečnost, že na rozdíl od telefonů s NFC potřebuje MasterCard Mobile k uskutečnění platby připojení k Internetu.

MasterCard Mobile funguje jako mobilní aplikace, která bude zpočátku dostupná pro zařízení s operačním systémem iOS a Android. Bude k dispozici zdarma ke stažení na App Store a Google Play. Po stažení uživatel aplikaci aktivuje zvolením vlastního bezpečnostního mPINu. Ten následně zadává pro autorizaci jakékoliv transakce, kterou prostřednictvím služby zadává. Proto, aby uživatel mohl prostřednictvím MasterCard Mobile platit, musí do aplikace vložit údaje o platební kartě. Vložit je možné více karet, a to jak debetních, tak kreditních.  Poté, co je karta zadána, dochází k jejímu ověření. To probíhá tak, že systém jejím prostřednictvím strhne z bankovního účtu malou částku. Uživatel následně zadá do aplikace kód, který se u transakce objeví ve výpisu z účtu.

Pro malé obchodníky

MasterCard prezentuje aplikaci jako systém, který je možné používat jak pro platby online, tak pro platby v kamenných prodejnách. Platby u obchodníků probíhají prostřednictvím QR kódů, které systém automaticky generuje. Pokud například zákazník e-shopu zvolí jako platební metodu právě MasterCard Mobile, dojde k vygenerování QR kódu, který zákazník načte z obrazovky/displeje do mobilu a aplikace automaticky předvyplní platební údaje. Následně stačí zadat zmiňovaný mPIN a platba je odeslána.

Stejně tak to funguje i v případě malých obchodníků. Na tiskové konferenci zaznělo, že by systém mohl být vhodný například pro taxikáře nebo stánkaře na farmářských trzích. Těm by stačilo zákazníkům pouze ukázat na svém zařízení (mobil či tablet) QR kód, jehož prostřednictvím by se platba uskutečnila. Nejen zákazník, ale i obchodník mohou na svém zařízení sledovat průběh platby. Obchodník tedy nepotřebuje k uskutečnění platby vlastní terminál. 


Autor: MasterCard

Na druhou stranu si banka z transakce strhne, stejně tak jako u klasických plateb kartou, určitý podíl z placené částky. Na tiskové konferenci několikrát zaznělo, že by to mělo být méně než u plateb kartou, údajně až o desítky procent. Rozuměj o desítky procent méně z částky, kterou obchodníci odvádějí z platby kartou.

Ideální pro dopravce a pošťáky

Otázkou je, zdali zrovna pro prodavače zeleniny na trhu má smysl nabízet možnost platit kartou či mobilem. Na druhou stranu si dovedu představit využití služby typu MasterCard Europe například u dopravců nebo poštovních přepravců. Jejich zaměstnanci by v jednom zařízení mohli mít integrovaný jak telefon a navigaci, tak platební  a zákaznický systém. Nemuseli by tak s sebou vozit tři různá zařízení.

Kanibalizace internetového bankovnictví?

Platbu prostřednictvím aplikace lze ale provést i jinak než načtením QR kódu, a to z aplikací třetích stran, které implementují potřebné rozhraní. Zákazník tak může zaplatit například lístek na MHD.


Autor: MasterCard

Stejně tak by aplikace měla umět naskenovat data ze složenek a faktur. Zákazník by následně zadáním mPINu validoval předvyplněné údaje. Podobně to umí například aplikace mobilního bankovnictví České spořitelny.

BRAND24

Jenže pro zákazníka je v tom podstatný rozdíl. Zatímco u České spořitelny zadává zpoplatněný příkaz k úhradě, v případě MasterCard Mobile platí složenku kartou a tudíž bez poplatku. Bude zajímavé sledovat, zdali se tato skutečnost nějak projeví na kanibalizaci internetového bankovnictví zapojených bank. Stejně tak bude možné prostřednictvím MasterCard Mobile obejít například dárcovské SMS tím, že peníze pošlete prostřednictvím QR kódu a celá vámi zadaná částka tak půjde na konto potřebných.

Letos by platby prostřednictvím mobilu mělo představit také společenství bank a mobilních operátorů společnost Mopet CZ. Služba pod názvem Mobito by měla umožnit platit z mobilu prostřednictvím platební karty nebo účtu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).