Hlavní navigace

Microsoft SkyDrive nebo Google Drive: Kam je lepší ukládat data?

26. 7. 2012
Doba čtení: 15 minut

Sdílet

Na pole služeb pro online synchronizaci souborů za použití cloudového úložiště nedávno vstoupily dvě těžké váhy: Microsoft a Google. Který z věčných rivalů má lepší službu? Je jí Microsoft SkyDrive nebo Google Drive?

Společnosti Microsoft a Google se letos staly rivaly i v oblasti stále žádanějších služeb pro online synchronizaci souborů za použití cloudového úložiště. Poptávka po nich logicky roste s počtem různých zařízení, s nimiž běžně uživatelé denně pracují a chtějí mít data v nich buď přímo uložená, nebo vyžadují možnost k nim přistupovat.

Automatizované využití cloudu je z uživatelského hlediska pohodlnější než přenos dat na paměťových médiích nebo přímým propojením dvou zařízení (ať už kabelem nebo bezdrátově). Nemluvě o případech, kdy kvůli hardwarovým omezením mezi dvěma zařízeními ani data takto nelze jednoduše přenést.

Dropbox, dlouholetý matador mezi cloudovými službami pro synchronizaci souborů a jejich donedávna bezesporu nejznámější zástupce, získal letos na jaře novou konkurenci v podobě kompletně předělané služby SkyDrive od Microsoftu o po letech spekulací konečně spuštěné služby Google Drive. Který z amerických gigantů pojal svou synchronizační službu lépe? Nabízíme přímé srovnání.

Technickým garantem seriálu je společnost Microsoft

Microsoft SkyDrive: zaujme a nejen cenou

Někdejší datové skladiště Windows Live SkyDrive se letos na jaře změnilo v primárně synchronizační službu SkyDrive, která nahrazuje službu Windows Live Mesh, patřící do balíčku nástrojů Windows Live Essentials. Jeho vývoj byl letos ukončen spolu s oznámením o konci roky pracně budované značky Windows Live.

Pro nové uživatele dnes má SkyDrive připraveno 7 GB místa pro jejich synchronizované soubory. Ze známých služeb svého typu nabízí nejvíce prostoru zdarma. Zato jeho obslužná utilita je jednou z těch nejhorších, pokud jde o funkce. Dostupná je pro Windows Vista nebo vyšší (nepodporuje tedy stále velmi rozšířen0 Windows XP) a Mac OS X 10.6 nebo vyšší. Žádné další systémy podporovány nejsou.

Utilita po své instalaci vytvoří pod MS Windows v osobní složce uživatele speciální složku SkyDrive. Veškerý její obsah je pak automaticky synchronizován. Lze si zvolit jiné umístění této složky, ale není možné synchronizovat další složky na pevném disku nebo synchronizaci omezit jen na vybrané podsložky v rámci složky SkyDrive. Chybí též funkce pro rychlostní omezení, aby si synchronizační proces možnosti dané internetové přípojky neusurpoval jen pro své potřeby.

Utilita SkyDrive nezaujme s jedinou výjimkou žádnou pokročilou funkcí. Neumí ani to, co uměl její předchůdce Mesh.

Utilita služby SkyDrive, která formálně stále zůstává jen betaverzí, mnoho pokročilých funkcí nenabízí. Dokonce nenabízí ani funkce, které předchůdce Windows Live Mesh nabízel a Microsoft za ně nenabídl jinou náhradu. Řeč je o přímé synchronizaci mezi počítači, synchronizaci oblíbených položek z Internet Exploreru (absenci této funkce lze obejít) nebo synchronizaci dat z MS Office jako jsou vlastní šablony nebo upravené slovníky.

Fetching: jednodušší alternativa za VPN

Jedinou pokročilejší funkcí utility služby SkyDrive je tzv. fetching , který ovšem stojí za zvýšenou pozornost. Při jeho aktivaci lze dálkově přistupovat k libovolným datům na spuštěném počítači skrze webové rozhraní služby SkyDrive. Tedy nejen k obsahu složky SkyDrive nebo složkám s povoleným sdílením, ale skutečně ke všem datům. Dokonce třeba i k souborům na médiu v optické mechanice.

Tzv. fetching umožňuje vzdálený přístup přes Internet například k datům v domácím počítači i bez VPN.

Aby se omezilo riziko zneužití, tak vedle přihlášení ke svému uživatelskému účtu Windows Live ID (brzy se přetaví v Microsoft Account) je nutné zadat kód doručený na přednastavenou e-mailovou adresu. Teprve pak je možné k datům z vybraného počítače přistupovat. Funkci lze hodnotit jako velmi praktickou, protože není nutné žádné složité řešení (např. v podobě VPN). Kdyby ale funkce umožňovala dálkově spustit nebo probudit počítač, byla by ještě zajímavější.

Webové rozhraní s Wordem, Excelem i PowerPointem

SkyDrive má podobně jako Google Drive moderní webové rozhraní, které díky využití technologií z ranku HTML 5 podporuje přetahování souborů mezi složkami uvnitř úložiště prostým tažením myši. Soubory lze do úložiště též nahrávat přetahováním myší z plochy nebo okna průzkumníka.

Microsoft k nahrávání souborů prostým přetažením vytvořil řešení i pro svůj Internet Explorer, který stále v ostré verzi drag&drop z HTML 5 nepodporuje. Microsoftem navržené řešení je ale velkým kompromisem. Vyžaduje Silverlight a neumožňuje tak prosté přetažení souborů kamkoliv a kdykoliv jako to lze dělat díky HTML 5 v modernějších prohlížečích. Nutné je nejdříve si otevřít box pro nahrávání souborů a teprve do jeho prostoru daný soubor přetáhnout.

SkyDrive využívá HTML 5 a v Internet Exploreru si alespoň v omezené míře vypomůže technologií Silverlight.

SkyDrive nabízí šikovný prohlížeč obrázků, potažmo fotografií. Dokáže také přehrát videa ve vybraných formátech (MP4/H.264 nebo WMV). Neumožňuje ovšem poslech hudby (resp. obecně přehrávání audia) a přístup do komprimovaných archivů. Podporováno naopak je vyhledávání souborů v úložišti s prohledávání obsahu vybraných typů souborů. Chybí však koš pro smazané soubory, který by se ovšem podle našich informací měl ve službě objevit ještě v tomto čtvrtletí.

Webové rozhraní umožňuje otevírat soubory kancelářské povahy ve webových aplikacích ze sady Office Web Apps, tedy ve zjednodušených a zdarma dostupných webových verzích programů Word, Excel, PowerPoint a OneNote. Soubory lze prohlížet nebo otevřít k úpravám. Rovněž je možné vytvářet nové soubory, které poté budou automaticky z cloudového úložiště při synchronizaci přeneseny do složky SkyDrive.

Microsoft přenesl do webového prostředí i pás karet Ribbon. Jestli je to dobře nebo špatně, uživatele dlouhodobě rozděluje.

V jednotlivých počítačích pak se soubory lze pracovat plně offline v MS Office, LibreOffice či jiné podobně kancelářské sadě. V rámci cloudového úložiště služba SkyDrive archivuje posledních 25 verzí dokumentů (jednotlivé verze pořizuje podle novějšího data úpravy nebo rozdílné velikosti).

Samozřejmostí je sdílení jak jednotlivých souborů, tak celých složek. Sdílení je možné s vybraným okruhem uživatelů, které lze oslovit například přes e-mail či v rámci sociálních sítí Facebook a LinkedIn. Podporováno je také veřejné zpřístupnění obsahu, takže třeba ze složky s fotografiemi lze vytvořit veřejné fotoalbum.

Zatím omezená podpora mobilních zařízení

Služba SkyDrive momentálně nabízí nativní aplikace pro chytré mobily se systémem Windows Phone v zatím nejnovější vydané verzi 7.5. Dále je k dispozici nativní aplikace pro iPhone, iPad a iPod Touch se systémem iOS ve verzi 4.0 nebo vyšší. Jiné platformy nejsou podporovány, ale podle našich informací ze spolehlivého zdroje by se aplikace pro Android skutečně měla objevit ještě během léta (nejspíše ale až k jeho konci někdy v září).

Nativní aplikace např. pro iPhone umožňuje přistupovat k vlastním datům v úložišti služby nebo k datům sdíleným s jinými uživateli. Tato data lze otevírat v aplikacích třetích stran pro iOS pro prohlížení i úpravy. Aplikace služby SkyDrive též umožňuje nahrát do úložiště videa a fotky pořízené mobilním zařízením. Data v úložišti, tedy i ta nahraná z mobilního zařízení, je možné snadno a rychle sdílet posláním unikátních odkazů vybraným kontaktům.

Rozšíření kapacity: levně a třeba i bez platební karty

SkyDrive umožňuje navýšení kapacity úložiště. Ovšem oproti jiným službám se nenavyšuje na konkrétní kapacitu, ale o konkrétní kapacitu, takže ke kapacitě 7 GB poskytované zdarma lze přikoupit:

  • 20 GB za 190 Kč na rok
  • 50 GB za 480 Kč na rok
  • 100 GB za 1000 Kč na rok

SkyDrive je jednou z nejlevnějších služeb ve své kategorii, ovšem neuspokojí uživatele potřebující větší kapacitu. Zdarma poskytnutou kapacitu lze navýšit maximálně o 100 GB. Zaplatit lze přímo platební či kreditní kartou s povolenými internetovými transakcemi nebo přes platební systém PayPal, který nedávno začal pro české uživatele fungovat i jako virtuální peněženka, již lze dobíjet rychlým převodem z běžného účtu.

Google Drive: žádná revoluce, ale pozornost si zaslouží

Google Drive je zřejmě nejočekávanější konkrétní internetovou službou všech dob. Tedy v tom smyslu, že se o jejím spuštění spekulovalo řadu let. Teprve letos na jaře byla služba Google Drive spuštěna a navzdory obrovským očekáváním žádnou zásadní revoluci nezpůsobila. Google Drive je nakonec jednou z mnoha synchronizačních služeb.

Od konkurence se odlišuje hlavně očekávaným úzkým provázáním s dalšími službami od amerického internetového kolosu, zejména tedy s webovou kancelářskou sadou Google Docs. Okolnostem jejího vzniku a historii jejího vývoje jsme se v seriálu již věnovali. Teď k samotné službě Google Drive.

Ta poskytuje zdarma úložiště o kapacitě 5 GB pro libovolné soubory a prozatím neomezený prostor pro soubory transformované pro data kancelářské sady Google Docs nebo data v ní vytvořená. I ta lze kdykoliv exportovat do běžných formátů podporovaných kancelářskými sadami jako MS Office nebo LibreOffice, případně exportovat do PDF formátu či vytisknout.

Úložiště o kapacitě 5 GB je primárně určeno pro synchronizované soubory, které si uživatel přeje automaticky synchronizovat mezi různými počítači nebo k nim přistupovat přes Internet z mobilního zařízení. O synchronizaci dat mezi osobními počítači se stará utilita podporující Windows XP a vyšší nebo Mac OS X ve verzi 10.6 a vyšší. Linux podporován není, ale představena byla podpora pro Google Chrome OS, kde lze Google Drive používat jako virtuální diskovou jednotku.

Po své instalaci utilita vytvoří pod MS Windows v osobní složce uživatele speciální složku Google Drive, jejíž obsah je automaticky průběžně synchronizován s cloudovým úložištěm, pokud má počítač přístup k Internetu. Není tedy možné synchronizovat různé složky třeba i z různých pevných disků v počítači. Volitelně však lze z každého počítače synchronizovat různé podsložky založené v hlavní složce Google Drive.

Utilita Google Drive nemusí synchronizovat kompletní obsah své složky, některé podsložky lze vynechat

Synchronizovat lze také dokumenty, tabulky nebo například prezentace vytvořené v Google Docs. To jsou víceméně všechny funkce, které utilita nabízí. Řadí se tak spíše k těm hůře vybaveným. Chybí možnost zvolit si k synchronizaci různé složky napříč pevným diskem či pevnými disky nebo omezit přenosovou rychlost synchronizace. Není tu ani žádná killer-feature jako je fetching u utility služby SkyDrive.

Použitelnost synchronizace s Google Docs kulhá na obě nohy

Onou killer-feature není ani synchronizace dat z Google Docs. Ta se lokálně ukládají jen ve formě jakýchsi zástupců otevírajících dané soubory vždy ve výchozím webovém prohlížeči v prostředí Google Docs. Nejsou tedy navzdory očekávání dostupné offline. Pro offline práci s nimi je možné použít Google Docs, ovšem podpora offline režimu je velmi omezena.

Google přesto říká, že přikládá potřebě zprovoznit Google Docs i pro offline režim velkou váhu. Po nejnovější aktualizaci zvládne offline navzdory informacím z neaktuální české nápovědy editovat textové dokumenty. Po připojení k Internetu se pak provedené úpravy automaticky přenesou do cloudu. Chybí ovšem podpora některých funkcí, které by přitom teoreticky připojení k Internetu vůbec neměly potřebovat (např. vkládání obrázků z pevného disku nebo tisk na místní tiskárně).

V rozdělané práci lze v Google Docs pokračovat i při ztrátě konektivity, ovšem pouze na dokumentech a pouze v prohlížeči Google Chrome s doinstalovanou aplikaci Google Drive.

Ostatní typy souborů, které Google Docs podporuje, lze v poslední verzi služby uvedené v červnu na konferenci Google I/O 2012 stále pouze prohlížet. Offline režim je navíc podporován výhradně prohlížečem Google Chrome s nainstalovanou patřičnou aplikací s Chrome Web Store. Přesto chybí možnost nastavit si otevírání dat z Google Docs přes zmíněné zástupce, kteří jsou výsledkem synchronizace, přímo v tomto prohlížeči, aniž by bylo nutné jej nastavit jako výchozí.

Webové rozhraní těží z Google Docs a přidává bonusy

Google Drive má velmi příjemné a také moderní webové rozhraní založené HTML 5, takže podporuje například přetahování souborů tažením myši. Tímto způsobem lze do cloudového úložiště soubory i nahrávat prostým přetažením z plochy nebo okna průzkumníka do webového prostředí. Podobně lze tažením myši přesouvat soubory mezi složkami v úložišti nebo je přetažením do koše určit k vymazání.

Webové prostředí Google Drive působí po grafické stránce velmi jednoduše a také se jednoduše ovládá.

Google Drive si poradí s přístupem do komprimovaných archivů (ZIP i RAR) při jejich extrakci na straně serveru. Podporováno je dále prohlížení obrázků či fotografií a přehrávání videí (úspěšně otestování video MP4/H.264). Podporováno však není přehrávání audia. O propojení s Google Docs již byla řeč, takže je zřejmé, že z prostředí Google Drive lze díky Google Docs prohlížet a upravovat soubory kancelářské povahy (dokumenty, tabulky, prezentace) v nejrůznějších formátech.

Google Docs svým rozhraním připomíná tradiční textové editory, Google si nevymýšlel žádné novoty, jako je Ribbon.

Webové rozhraní Google Drive má ale řadu dalších funkcí, jako je koš (z něj lze snadno obnovit omylem smazané soubory), archivování všech verzí dokumentů až měsíc nazpět, prohledávání úložiště i obsahu některých typů souborů nebo již výše popsanou alespoň omezenou podporu offline režimu. Silnou zbraní jsou možnosti sdílení souborů a týmové spolupráce. Jednotlivé soubory nebo celé složky lze sdílet s vybraným okruhem uživatelů nebo volně zpřístupnit všem uživatelům Internetu.

Podpora mobilních zařízení: Android i iOS

Google Drive má nativní aplikaci pro mobilní zařízení se systémem Android ve verzi 2.1 nebo vyšší a krátce i pro chytrá mobilní zařízení společnosti Apple (iPhone, iPad, iPod Touch) se systémem iOS ve verzi 3.0 nebo vyšší. Pro jiné platformy Google Drive momentálně aplikace nemá a není známo, že by se rozšíření podpory platforem chystalo.

Nativní aplikace umožňuje přístup k datům v úložišti a datům sdíleným s jinými uživateli. Podporuje jejich stažení do paměti zařízení nebo na paměťovou kartu, aby s nimi bylo možné pracovat i offline. Obsah úložiště lze prohledávat. Aplikace pro Android podporuje i hlasové vyhledávání.

Google Drive pro Android vedle jiných funkcí podporuje hlasové prohledávání obsahu úložiště nebo skenování dokumentů v kombinaci technologie OCR a fotoaparátu.

Zvolený obsah lze jednoduše sdílet s osobami z adresáře. Samozřejmě je podporováno také nahrávání souborů z mobilního zařízení do cloudového úložiště nebo tvorba nových dokumentů a tabulek. Aplikace podporuje technologii OCR pro skenování tištěných dokumentů s pomocí integrovaného fotoaparátu (použitelnost dané funkce stoupá s kvalitou fotoaparátu v zařízení).

Rozšíření kapacity úložiště: vyšší ceny, ale až 16 TB

Google Drive umožňuje zvýšení kapacity bezplatně poskytnutého úložného prostoru (5 GB)  minimálně o 25 GB za 2,49 USD měsíčně nebo najednou až o 16 TB za 799,99 USD měsíčně. Roční tarify momentálně nejsou dostupné. Celá nabídka navýšení kapacity vypadá takto:

  • 25 GB za 2,49 USD měsíčně
  • 100 GB za 4,99 USD měsíčně
  • 200 GB za 9,99 USD měsíčně
  • 400 GB za 19,99 USD měsíčně
  • 1 TB za 49,99 USD měsíčně
  • 2 TB za 99,99 USD měsíčně
  • 4 TB za 199,99 USD měsíčně
  • 8 TB za 399,99 USD měsíčně
  • 16 TB za 799,99 USD měsíčně

Aktualizace: původně bylo v článku chybně uvedeno, že Google Drive nabízí zvýšení na konkrétní kapacitu, nikoliv o konkrétní kapacitu jako Microsoft SkyDrive. Ve skutečnosti se však přikoupený prostor připočítává, byť to z představení jednotlivých plánů (nabídky kapacity úložiště) není zřejmé. Děkujeme čtenářům za upozornění.

Zakoupený prostor sdílí služby Google Drive a Picasa Web Albums, což je služba pro publikování fotek, úzce provázaná s populárním programem Picasa pro úpravu a správu digitálních fotografií na počítači. Kapacitu není nutné jakkoliv alokovat pro konkrétní službu. Je sdílena automaticky podle potřeby.

Ke každému z tarifů Google poskytuje skokové navýšení kapacity e-mailové schránky u své služby Gmail ze současných cca 10 GB na 25 GB s tím, že dál kapacita pomaličku průběžně roste. K platbě je nutné využít platební systém Google Wallet vyžadující platební či kreditní kartu s povolenými internetovými transakcemi.

Obě cloudové služby mají své kouzlo

Obě služby mají svá pro a proti. Microsoft SkyDrive nabízí více místa zdarma a rozšíření kapacity je výrazně levnější. Microsoft si například za navýšení o 20 GB na celkových 27 GB naúčtuje pouhých 190 Kč ročně. Google Drive umožňuje zaplatit si úložiště o kapacitě 30 GB (5 GB zdarma + 25 GB za příplatek), které při měsíčním poplatku 2,49 USD vyjde za rok na 29,88 USD. To je při aktuálním kurzu cca 630 Kč, a ještě bez daně.

Jenže Google Drive nabízí neomezenou kapacitu pro dokumenty, tabulky a prezentace vytvořené a spravované Google Docs. V ceně je navíc i navýšení kapacity e-mailové schránky poskytované službou Gmail a prostor lze použít i v rámci služby Picasa Web Albums.

Na druhou stranu Hotmail od Microsoftu nabízí e-mailové schránky kapacitně neomezené a samotný SkyDrive může v omezené míře fungovat jako webové fotoalbum. Navíc za navýšení kapacity u služby SkyDrive lze zaplatit přes PayPal, kde dnes už není nutné použití platební či kreditní karty, což může být pro řadu českých uživatelů vítaným benefitem.

Google Drive ale dovede uspokojit uživatele prahnoucí po velké kapacitě úložiště. Je schopen nabídnout navýšení kapacity úložiště až o 16 TB. SkyDrive nabízí navýšení základní kapacity 7 GB maximálně jen o 100 GB na celkových 107 GB. Otázku, kdo kolik a pro co reálně využije, nechme stranou. Ta s nabídkou služeb nesouvisí.

Google Drive je na tom momentálně lépe, také pokud jde o podporu mobilních zařízení. Má připravenou aplikaci pro Android a pro iOS, dvě hlavní platformy moderní chytré elektroniky. SkyDrive má také aplikaci pro iOS, ovšem Microsoft zatím nevydal slibovanou aplikaci pro Android. Vedle iOS tak tak podporuje pouze chytré mobily se svým vlastním a zatím okrajovým systémem Windows Phone.

Webová rozhraní mají opět své klady a zápory. Pro SkyDrive od Microsoftu hovoří například vzdálený přístup k datům v jednodlivých počítačích (tzv. fetching), vcelku zajímavý prohlížeč fotografií či alespoň omezená podpora drag&drop v Internet Exploreru. Google Drive kontruje košem pro smazané soubory, podporou přístupu do archivů nebo ukládáním neomezeného počtu verzí dokumentů 30 dnů zpětně.

Obě dvě webová rozhraní jsou napojena na sady webových kancelářských aplikací, jejichž porovnání by bylo na další článek. V případě Google Drive lze vypíchnout alespoň omezenou podporu fungování offline, která se má v dohledné době dále rozšiřovat. Office Web Apps odpovídá tím, že vytvořené dokumenty v rámci synchronizace automaticky přenese do složky SkyDrive, kde s nimi lze pracovat offline pomocí běžných desktopových kancelářských aplikací. To Google Docs bez exportu neumí.

Co se týče utilit obou služeb pro osobní počítače, tak o něco lépe je na tom Google Drive. Podporuje stále hojně rozšířené Windows XP, kdežto Microsoft SkyDrive podporuje jen Windows Vista a vyšší. Utility ubou služeb pak shodně podporují Mac OS X. Z hlediska funkcí Google Drive zaujme možností vyřadit některé podsložky z procesu synchronizace, ale SkyDrive od Microsoftu zase podporuje výše zmíněný fetching.

Je tedy lepší Microsoft SkyDrive nebo Google Drive?

Otázkou spíše je, pro koho je lepší Microsoft SkyDrive a pro koho Google Drive.

Microsoft SkyDrive je vhodný pro uživatele, kteří:

BRAND24

  • chtějí zadarmo více než 5 GB prostoru;
  • chtějí levné rozšíření kapacity úložiště;
  • spokojí se s kapacitou maximálně 107 GB;
  • používají Windows Vista anebo Windows 7;
  • nevadí jim synchronizovat všechny podsložky;
  • používají zařízení s iOS nebo Windows Phone;
  • využijí funkci vzdáleného přístupu (fetching);
  • chtějí mít všechna data dostupná vždy i offline.

Google Drive je vhodný pro uživatele, kteří:

  • si vystačí s kapacitou 5 GB pro soubory zdarma;
  • využijí neomezenou kapacitu pro data z Google Docs;
  • nevadí jim vyšší cena za více místa pro další soubory;
  • používají starší, leč stále oblíbené Windows XP;
  • nechtějí do synchronizace zahrnovat všechny podsložky;
  • používají zařízení se systémy Android.nebo iOS;
  • nevyužijí funkci vzdáleného přístupu (fetching);
  • chtějí mít přístup do archivů i z webového prostředí;
  • spokojí se s omezeným offline přístupem ke Google Docs.

Tolik ke cloudovým službám z produkce Microsoftu a Googlu v jejich aktuální verzi. K dispozici je však celá řada konkurenčních služeb, které v mnoha ohledech nabídku Microsoftu i Googlu překonávají originálními způsoby. I těm na Lupě poskytneme prostor v navazujícím článku o zajímavých alternativách za Microsoft SkyDrive resp. Google Drive. 

Zaujala vás více služba Microsoft SkyDrive nebo služba Google Drive?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).