Hlavní navigace

Ministři se dohodli. Miliardový projekt rozvoje sítí bude nakonec řídit vnitro

23. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Vláda rozhodla spor dvou ministerstev, která chtěla obě držet palec na toku peněz proudících z Bruselu do českých vysokorychlostních sítí.

Nedávná návštěva eurokomisaře Andruse Ansipa v Česku sice nepřinesla žádné oficiální oznámení, ale je zřejmé, že se od té doby začaly v kauze minimálně čtrnáctimiliardového projektu na rozvoj vysokorychlostních sítí hýbat ledy. Otázka je, jakým směrem. 

IT scéna ve vzácné jednotě poslala vládě už druhý otevřený dopis, že se jí přístup politiků nelíbí a že si o 14 miliardách evropských dotací rozhodují sami mezi sebou. Premiér Bohuslav Sobotka kontruje oznámením, že „chce zrychlit digitalizaci státní správy, v prosinci bude porada členů vlády k plnění Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu.“

Načež se dosavadní jednota koalice IT oborových sdružení drolí. ICT Unie, která nedávno dramaticky vypověděla memorandum o spolupráci s ministerstvem vnitra, najednou obrací a společně s úřadem oznamuje, že založí akční skupiny pro rozvoj telekomunikací a rozvoj ICT v rámci státní správy. 

Pro oblast případného nového státního podniku budou koordinátory Jan Přerovský, ředitel odštěpného závodu ICT služby České pošty, a Vlastimil Palata, místopředseda představenstva společnosti AutoCont. 

Akční skupinu pro oblast telekomunikací bude za Ministerstvo vnitra koordinovat Alan Ilczyszyn, který působí jako poradce, ale má za sebou zkušenosti s prací u operátorů a naposledy i v síťařském Alcatel-Lucent. 

Přetahovaná trvala měsíce

Projekt mělo původně na starosti ministerstvo, na kterém vládne Jan Mládek. Pak se do projektu začalo montovat vnitro se svou vizí národního koordinátora v podobě odštěpného závodu České pošty. 

Vnitro svůj zájem o kontrolu alespoň nad částí evropských peněz vysvětlovalo i tím, že s rozvojem sítí souvisí rozvoj eGovermentu. Kritici ale upozorňovali na to, že na takové účely nejsou evropské dotace vůbec určeny.

Po několikaměsíční přetahované mezi ministerstvy to vypadá, že se ministerstva dohodla a kontrolu nad dotacemi si rozdělila. Chovancovo ministerstvo se má nakonec stát koordinátorem rozvoje vysokorychlostního internetu. Plán na čerpání dotací ale má vypracovat ministerstvo průmyslu.

BRAND24

„Ministerstvu vnitra nikdy nešlo o čerpání evropských dotací na rozvoj vysokorychlostního internetu, ale o roli národního koordinátora,“ tvrdí tisková zpráva úřadu

„Teď je plně na odpovědnosti ministerstva průmyslu a obchodu, aby urychleně vypracovalo Národní plán rozvoje sítí nové generace v takové podobě, aby splňoval veškeré požadavky Evropské komise a mohlo dojít k úspěšnému čerpání dotací z operačního programu,“ vzkázalo vnitro Mládkovu resortu tiskovou zprávou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).