Hlavní navigace

Mobilní připojení u O2: nově účtování podle doby připojení

8. 7. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Telefónica O2 změní od 1. srpna 2009 pro rezidentní zákazníky systém účtování datových přenosů v mobilní síti. Kdo dnes nevyužívá datový paušál, tomu operátor účtuje mobilní připojení dle objemu přenesených dat. Tento způsob účtování má dlouhodobě jeden problém: běžný uživatel není často schopen odhadnout nebo zjistit si množství přenášených dat a tak jej mohou nakonec naúčtované částky nemile zaskočit. Hlavně při vysokorychlostním připojení v rozšiřující se UMTS síti může objem přenášených dat…

Telefónica O2 změní od 1. srpna 2009 pro rezidentní zákazníky systém účtování datových přenosů v mobilní síti. Kdo dnes nevyužívá datový paušál, tomu operátor účtuje mobilní připojení dle objemu přenesených dat. Tento způsob účtování má dlouhodobě jeden problém: běžný uživatel není často schopen odhadnout nebo zjistit si množství přenášených dat a tak jej mohou nakonec naúčtované částky nemile zaskočit. Hlavně při vysokorychlostním připojení v rozšiřující se UMTS síti může objem přenášených dat naskakovat opravdu rychle. Telefónica O2 se proto rozhodla od druhého prázdninového měsíce začít účtovat dle doby ve stavu online.

BRAND24

Naše průzkumy ukazují, že v současném účtování se zákazníci neorientují. Je pro ně těžké odhadnout, jak veliké jsou webové stránky,a kolik tedy za jejich prohlížení zaplatí. Stahování dat se významně zrychluje, v některých případech by tak zákazníci platili i za relativně krátký čas stahování vysoké částky. Připravili jsme tedy nový srozumitelný a přehledný systém, který nezohledňuje množství stažených dat. Sazba je neměnná a je dána časovým intervalem v délce 10 minut, vysvětluje Jan Karas, ředitel pro segmentový marketing společnosti Telefónica O2.

Cena 20 Kč včetně DPH za každých započatých deset minut surfování platí pro všechny dostupné technologie pro přístup k Internetu, tedy vedle GPRS i EDGE také pro UMTS s HSDPA. Telefónica O2 má svou UMTS síť zatím v Praze, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Olomouci a Plzni. Zákazníci, kteří doposud bez paušálu využívali datově méně náročné služby (instant-messaging, notifikace e-mailů) ale na novém účtování budou biti a budou muset popřemýšlet, jestli se jim nevyplatí spíše už datový paušál. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).