Hlavní navigace

Moje ceny pro to nejlepší z Internetu

29. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud čekáte, že vyjmenuji své favority nominované v nejrůznějších cenách Internetu (a že jich je), asi budete zklamáni. To nej pro člověka jako jednotlivce je často úplně něco jiného…
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Internet mě má bavit, vzdělávat, pomáhat v práci, to mám stejné jako všichni ostatní. Když se podívám na nominace nejrůznějších cen a soutěží a srovnám s tím, co mě nejvíc baví, vzdělává a pomáhá, vidím podstatné rozdíly. Chápu, že ceny mají jakousi kolektivní platnost a že se za nejlepší sluší vyhlašovat ty projekty, které slouží většímu počtu lidí, přesto si neodpustím uvést stručný výčet lidí a věcí, které mě berou nejvíc a vím, že jsem s touto skladbou favoritů sám. Na druhou stranu je stoprocentní, že i ostatní lidé by jistě dali dohromady svoje koně a jejich skladba by byla také z velké části unikátní.

Radost mi udělal můj kamarád, který na Facebooku zveřejňuje staré fotky. Díky němu si připomenu, jaké to bylo před skoro patnácti lety, s kým jsem trávil hodně času a kam jsme kdysi jezdili a výlety. V tomhle případě mi vůbec nevadí, že mě označuje na fotkách, spíš naopak. Pokaždé se těším na další díl (fotek je tolik, že je z archivu vytahuje postupně), je to fajn pohled do minulosti.

Facebook mě poslední dobou těší také kvůli jednomu člověku, kterého jsem viděl naživo jenom jednou. Že jsem ho přidal mezi přítele a on mojí žádost přijal, nelze nazvat jinak než velkým štěstím. Nyní je totiž pracovně v cizině a na Facebook pravidelně píše svoje postřehy a zážitky. Výstižně a hlavně vtipně. Musím přiznat, že jsem dlouho nic tak zajímavého nečetl a i v tomhle případě platí, že se na každý další zápisek těším jako na máloco. Samozřejmě i Twitter je zdrojem zábavy, poslední dobou hlavně díky jednomu člověku, kterého jsem znovu objevil. Co tweet, to důvod k pousmání, trefné, nápadité a vtipné zápisky odhalují nečekané spojení a konstrukce. Měl bych jednu ze svých cen dát sociálním sítím? Proč, když ji mohu dát jednotlivcům, kteří na ně přispívají?

BRAND24

Docela často objevím zajímavý článek (hlavně o historii) nebo dávno zapomenuté fotografie. Nejde o materiály, které zveřejňují klasická média. Autorem je většinou nadšenec, který tvoří pro sebe a možná několik známých. Zjistil jsem, že mnoho těchto článků nebo fotografii „visí“ na Internetu" už docela dlouho, od devadesátých let. Jsou v podstatě zapomenuty, pocházejí totiž z dřevních dob Internetu, kdy slovo blog nebo termín sociální sítě nebyly používány. Nepřijdu na ně na sociálních sítích díky doporučení přátel, prostě na ně náhodou při brouzdání a hledání narazím. Ano, jedna z mých „cen“ zcela jistě musí patřit vyhledávačům, a to přesto, že je to cena na tento výčet až příliš tradiční. Neznámý autor obsahu zasluhuje jistě nejenom můj velký dík.

Až budete zase jednou hlasovat v anketách o to jen z Internetu, vzpomeňte si na lidi a projekty, které se na špičku nikdy nedostanou, a přesto (nebo možná právě proto) je máte rádi. Zaslouží si to.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).