Hlavní navigace

Na Google+ je prý 2,2 miliardy profilů, síť ale skoro nikdo nepoužívá

20. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

O tom, že je Google+ sociální sítí duchů, se mluví už delší dobu. Tady jsou nové odhady, jak ji lidé (ne)používají.

Jak to na začátku ledna 2015 vypadá s aktivitou uživatelů Google+? Blogger Edward Morbius si dal práci a na základě vzorku přes 21 tisíc profilů odhaduje, že jen asi 9 % uživatelů v síti někdy veřejně publikovalo nějaký obsah. Na jeho analýzu upozornil Business Insider.

Morbius svůj odhad postavil na vzorku vyextrahovaném ze seznamu adres všech profilů, který Google uchovává v tzv. sitemap souboru. Podle počtu položek v jednotlivých souborech odhadl souhrnný počet účtů na asi 2,2 miliardy (použitou metodu podrobněji popisuje zde).

Pak nad svým náhodně vybraným vzorkem spustil script, pomocí kterého zjistil, že u 37 % z profilů, které byly jakýmkoli způsobem veřejně aktivní, bylo jejich posledně zaznamenanou aktivitou přidání komentáře na YouTube, a u dalších 8 % šlo o změnu profilového obrázku.

„To nám říká, proč Google na YouTube tak horlivě nasadil komentáře z Google+ – zdánlivá aktivita na Google+ se tím totiž skoro zdvojnásobila,“ podotýká Morbius. 

V prvních týdnech roku 2015 (do 18. ledna) podle něj vykázalo nějakou aktivitu jen 6 % z profilů, které vůbec někdy něco veřejně sdílely. A u jen asi poloviny z nich (asi 3 %) se aktivita netýkala komentování na Youtube.

Celkově vzato v prvních 18 dnech roku 2015 publikovalo na Google+ veřejný příspěvek jen asi 0,3 % z celkového počtu profilů, tedy asi 6,6 milionů účtů, odhaduje Morbius.

BRAND24

Jeho analýza samozřejmě dává jen hrubý pohled na čísla – nepočítá například s pasivními uživateli, kteří sice nic nesdílejí, ale konzumují sdílený obsah. Nepočítá ani s tím, kolik obsahu lidé nasdíleli „neveřejně“, tedy do vytvořených kruhů. A nezohledňuje ani to, že Google ještě nedávno vytvářel profil na Google+ automaticky každému, kdo používal jeho služby – počet neaktivních účtů tak může být obrovský.

I tak je ale zajímavým pohledem na podobu sítě, kterou mnozí v loňském roce po odchodu duchovního otce Google+ Vica Gundotry už úplně pohřbili.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).