Hlavní navigace

Na Internetu je i spousta historie

25. 6. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 74287
Na Internetu je možné najít mnoho digitalizovaných historických dokumentů. Mapy, deníky Charlese Darwina, zápisy komunistické STB z roku 1968, staré tisky, dokument k vyhlášení americké nezávislosti a spoustu dalších zajímavostí. Kde začít?

Mapy aneb jak to bylo

Síť skýtá nepřeberné množství digitalizovaných historických dokumentů, které potěší amatéra i odborníka. Populární jsou hlavně historické verze map, které je možné najít nejenom v digitalizované podobě, ale také jako interaktivní aplikace. Příkladem druhé varianty jsou historické mapy na serveru Mapy.cz. Zobrazují dobovou situaci z let 1836 – 1852 (v dubnu minulého roku se jimi na svém blogu chlubil Ivo Lukačovič).

Mapy.cz

Historický ústav akademie věd České republiky nabízí digitalizované mapy z nejrůznějších historických období. Za pozornost stojí zejména Historický atlas měst ČR s výběrem desítek zajímavých map a plánů významných měst. Část kartografická obsahuje podle charakteristiky projektu reprodukce starých map a plánů měst i jejich okolí a tématické historické mapy měst. Všem svazkům jsou společné reprodukce kartografických pramenů. Znázorňují města vždy k určitému datu jednotným, „průřezovým“ způsobem a umožňují srovnání polohy měst i jejich nejbližšího zázemí ve shodném měřítku a kartografickém zobrazení. Patří k nim Müllerova mapa Čech z roku 1720 a Moravy z roku 1716, první vojenské (josefské) mapování ze 60. a 80. let 18. století, stabilní katastr z 20. až 40. let 19. století, Kreibichovy mapy českých krajů z 20. a 30. let 19. století, Schenklovy mapy moravských krajů z poloviny 19. století a letecké snímky měst se situací městské aglomerace ze 30. a 40. let 20. století.

histmaps

Pokud se fanoušek map nespokojí s naším územím, může si prohlédnout přehledný katalog webových stránek o historických mapách na serveru University of Texas. Odkazovaný server Map History je rozcestníkem po zdrojích informací a historických map po celém světě.

Osobní deníky i archivy STB

Neméně zajímavé jsou digitalizované historické dokumenty. Příkladem je osobní deník manželky Charlese Darwina. Na Internet byl umístěn studenty Cambridge University. Emma Wedgwoodová, Darwinova manželka a důvěrnice, psala o běžném rodinném životě, ale i o strastech, které Darwin prožíval díky svému netradičnímu a novátorskému pohledu na evoluci člověka.

Darwin

Deníků je šedesát, mají dohromady 6000 stran a popisují roky 1824, 1833–4, 1839–45 a 1848–96. Obsahují poznatky o životě Emmy Wedgwoodové od jejích šestnácti let až do smrti v osmaosmdesáti letech v roce 1896. Nejzají­mavější pasáže hovoří o podivné nemoci, která trápila Darwina častými výpadky vědomí a nevolnostmi. Autorka deníků si do textu značila několik různých kódů, například svoji periodu označovala velkým X. Ředitel projektu na Cambridge University prohlásil, že zpřístupnění deníků Emmy Wedgwoodové završilo unikátní kolekci online dokumentů týkajících se života a díla Charlese Darwina. Do roku 2009, kdy bude široká veřejnost slavit stopadesátiletý výročí vydání Darwinovy klíčové práce O původu druhů prostřednictvím přirozeného výběru, se badatelovi příznivci dočkají dalších zpřístupněných dokumentů. Mezi dokumenty týkající se našeho prostředí je novinkou projekt Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), který nabízí pohled do roku 1968.

Zpravodajství, report STB z období počátku okupace vojsky východního bloku, to vše najdete velmi přehledně zpracované na webových stránkách této zajímavé studie. Kuriozitou jsou dobové rozhlasové nahrávky. Jsou to originální pásky záznamů, které byly pořízené přímo v srpnových dnech. Je to zhruba těch deset nejsvobodnějších dní vysílání Československého rozhlasu, řekl Lidovým novinám jeden z autorů projektu. Multimediální zážitek rozšíří obsáhlá fotogalerie. Historiky potěší jmenný seznam obětí okupace a denní svodky hlavní správy STB.

Dokument z archivu STB

Digitalizaci historických dokumentů se věnuje velmi intenzivně i Národní knihovna České republiky. Zpřístupnění dokumentů v digitální podobě například na Internetu je důležité hlavně kvůli pro studenty a vědce, kteří si tak mohou prohlížet materiály, které by se jim dříve nemohly dostat do rukou. Nemluvě o tom, že dokumenty a knihy postupně podléhají času, a je tedy nutné zachovat jejich podobu a obsah pro příští generace alespoň v digitální podobě. Ukázkovým projektem je Národní digitální knihovna, jde o vybraný soubor publikovaných digitálních i digitalizovaných dokumentů, kvalifikovaných jako základ národního kulturního dědictví určeného k trvalému uchování a zpřístupnění současným i budoucím uživatelům. Více o tomto projektu lze nalézt ve článku Digitalizace knihoven je běh na dlouhou trať. Na Internetu lze samozřejmě nalézt řadu dalších zajímavých dokumtenů dávné i bližší historie. Stránky knihovny amerického Kongresu nabízejí náhledy klíčového amerického dokumentu Declaration of Independence a každý z technicky vyspělých národů postupně zpřístupňuje své důležité dokumenty online.

BRAND24

Ze soukromých projektů zaujme web Footnote, nabízející k prohlížení ohromné množství historických dokumentů. Příkladem může být novinové zpravodajství o zkáze Titanicu. Novým projektem je i zpřístupnění archivu listu Times, který nabízí unikátní archiv článků zdarma. A to už od roku 1785 do roku 1985, což znamená dvacet milionů článků pokrývajících 200 let historie.

Článek samozřejmě nemohl vyjmenovat všechny zajímavé weby s historickými dokumenty. Pokud máte vlastní zajímavý tip, neváhejte se o něj podělit s ostatními čtenáři v diskuzi pod článkem.

Hledáte na webu historické prameny?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).