Hlavní navigace

Na uživatele pošty Seznamu míří přímo cílený phishing

19. 2. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Seznam.cz
Do schránek uživatelů pošty Seznam.cz dnes míří zpráva, která je vybízí k „upgradu“ zadáním přihlašovacích údajů.
  • doplněno vyjádření Seznamu

Klasická verze vašeho e-mailového účtu bude nahrazena naším nová verze dne 19. února 2015,“ začíná phishing, který se dnes ve velkém množství objevuje ve schránkách uživatelů mailové služby Seznamu.

Podle firmy ale jde o malé množství zpráv a jejímu spamovému filtru se je daří zachycovat. „Do e-mailových schránek našich uživatelů dorazilo přesně 18 těchto podvržených e-mailů. Prvních deset sice do mailových schránek, ale dalších 8 už do Spamu a další už se do schránek našich uživatelů nedostaly,“ řekla Lupě mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová

Po kliknutí na „Zvýšit na novou verzi“ je oběti předložena nikterak věrohodně vypadající napodobenina přihlášení k Seznam.cz - vidět ji je možné například na waukesha2625498531.yolasite.com.

Phishingová stránka na výše zmíněné adrese pouze sbírá přihlašovací údaje pomocí formulářové služby. Zprovozněna je na yola.com, což je jedna z tisíců služeb, které umožňují zprovoznit na internetu základní stránku.

BRAND24

„S ohledem na volnou SPF politiku Seznamu lze očekávat vysokou úroveň doručení do uživatelských schránek,“ uvádí Tomáš Charvát ze společnosti Excello, která se stará například o ochranu schránek na konkurenčním Centrum.cz. „Ze statistik v popoledních hodinách je patrné, že si již příjemci e-mail přeposílají, a tedy i to, že je zde velká úspěšnost doručení,“ dodává.

Podle Zatloukalové ale nedává antispamové řešení Seznamu horší výsledky než jiná. „Volnou SPF politiku nevnímáme jako pochybení. Jako největší poskytovatel e-mailových schránek v ČR chceme, aby naši uživatelé používali Seznam.cz Email kdykoliv a kdekoliv,“ říká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).