Hlavní navigace

Nedůvě­ryhodná čísla Facebooku, šmírující Edge a padající LinkedIn

7. 2. 2016
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Isifa
Facebook proti šifrování, za všechno může SEO, cihličky místo iPhonů, další děravé hračky, konec Copy.com. Co přinesl právě končící #TYDEN.

Reakce tisku na internet? Honba za počty zhlédnutých stránek, škrty a nejistoty. Příběh Condé Nast v Condé Nast Adapts to New Forces, Leaving Some Employees Unsettled je dalším dílem do skládačky kolem vymírajícího klasického tisku.

Loser.com přesměrovává na Donalda Trumpa, tedy přesněji na jeho stránku na Wikipedii. Tuhle doménu mimochodem vlastní Brian Connelly, který ji používá dost často už od devadesátých let. TheNextWeb Connely řekl, že to udělal proto, že „nemůžeme mít xenofoba za prezidenta“. Na Trumpovi je dost zajímavé to, že by mohl být dvojčetem Miloše Zemana. A pokud by se snad stal americkým prezidentem, tak by si v USA užívali vrchovatě. Asi jako my v Česku.

Povedený kousek na trumpdonald.org

Povedený kousek na truumpdonald.org

Na Facebooku se prostě nekontrolovaně šifrovat nebude, Crypter byl zablokován. Aplikace (rozšíření pro Chrome) umožňovala šifrovat zprávy posílané přes chat na Facebooku. Viz crypter.co.uk.

Chyba Facebooku výrazně navýšila čísla o na něm stráveném čase. Doplatila na to služba comScore, která spoléhala na data dodávaná Facebookem. Celkově trávený čas spadl o 19 procent, na iPhonu dokonce 40 %. Pokud jste to tedy stále nepochopili, věřit jakýmkoliv číslům, která dodává či ovlivňuje Facebook, nemůžete. Tahle chyba má navíc souvislost s dobou, kdy aplikace Facebooku na iOSu likvidovala baterii neuvěřitelným tempem. Viz Facebook's iOS Glitch Caused ComScore to Overestimate Time Spent, kde se navíc dočtete, že to Facebook původně ani nějak nechtěl moc přiznat.

TELEgraficky

Nekončící chucpe okolo technických norem ■ Pingendo ■ WhatsApp 1 miliardu ■ Ještěd je slavnýAmit Singhal po 15 letech opouští Google ■ Zkuste trumpdonald.org Last of Us v Gta V ■ První vydání Playboye bez nahotinek ■ Jestli ještě nesledujete @AwardsDarwin… ■ Na emoji v Google PLA zapomeňte ■ Foxconn pohlcuje Sharp ■ Google penalizoval Japonskou odkazovací síť

WEBDESIGN, INTERNET

Gmail má přes 1 miliardu měsíčních aktivních uživatelů, tedy podle Googlu a ne zcela známé metriky. Viz Gmail Now Has More Than 1B Monthly Active Users.

Skuteční zámečníci jsou vytlačováni těmi podvodnými. A za všechno může SEO, jak jinak. Viz Fake Online Locksmiths May Be Out to Pick Your Pocket, Too, kde zjistíte, že je to celé velmi zajímavý příběh, který doprovází i to, že skuteční zámečníci, kteří nikoho neokrádají, přicházejí o zákazníky.

Je to tu opět, Foursquare prý není sociální aplikace, je to datová společnost. Nejzábavnější na tom je, že to pro změnu tvrdí jeden z investorů. Fred Wilson dokonce říká takové věci jako „Představte si ji více jako comScore než jako Instagram“. Ano, Foursquare nikdy nebyl jako Instagram, o tom žádná. Ale bez milionů spotřebitelů, kteří službě poskytují data, nemá tahle firma nic. Ale to asi investoři zapomněli vzít v potaz. Viz You Misunderstand Foursquare. It’s comScore, Not Instagram.

Jak dnes fungují seznamky? Roboti, podfuky a falešné účty z vás tahají peníze. Příběh ve Scammers and Spammers: Inside Online Dating's Sex Bot Con Job je poučný, pokud snad někdy budete chtít použít „seznamku“ – třeba takovou, která má častou reklamu v televizi. Může si to dovolit ne proto, že by služba pro lidi, kteří se chtějí seznámit, fungovala, ale proto, že seznámeníchtiví lidé jsou tak zoufalí, že z nich firmy dokážou dostávat peníze horem dolem. O záplavě falešných účtů a podvodníků raději ani nemluvit.

SOFTWARE

Windows 95 běžící v prohlížeči. Jen tak, nic extra potřeba není. K nalezení na https://win95.ajf.me/.

Služba Zapier (konkurence IFTTT) rozšířila možnosti, úkony lze řetězit do více kroků. Což, nutno podotknout, vypadá jako velmi šikovná možnost, která velmi často v IFTTT chybí. Viz Zapier can now handle your most complex tasks with multi-step Zaps, a pokud netušíte, co IFTTT/Zapier je, tak viz IFTTT a ti další aneb jak automatizovat váš Internet.

Pondělí přineslo výpadek Gmailu a Google Drive. Tedy alespoň podle Gmail and Google Drive are down again for some people, Google Apps se to nejspíš netýkalo, nebo šlo opět o geograficky omezené výpadky.

Chrome by od verze 50 měl mít Material design. Píší to Material Design is slowly coming to Google Chrome, here’s what it looks like a skutečně se na to dá podívat přes chrome://md-settings/. A pokud si říkáte, že to musí být děsivé, tak ano, je to klasicky nepřehledné a  zmatené. Což je zásadní vlastnost Material designu. Prozatím je to ale dost hodně nedokončené, takže uvidíme, jestli se to nakonec ještě aspoň trochu nezlepší. V chrome://flags je možné povolit Material Design ještě na pár dalších místech.

HARDWARE

K hořícím hoverboardům si pořiďte ohni odolné pouzdro. To je vlastně geniální řešení, místo výroby hoverboardů, které nevzplanou, vám nabídnou něco, do čeho je strčíte a kde si mohou bezpečně hořet. Viz Fire-resistant bags are the latest hoverboard accessory.

Na světovém šampionátu objevili skrytý motor v kole cyklisty. Belgická závodnice měla motor ukrytý v rámu. Sama závodnice popírá, že by ho nejen použila, ale navíc prý kolo nebylo její. Inu, přivítejte technologický doping. Viz Secret Motor Found On Cyclist's Bike At World Championships, a pokud se chcete podívat, jak taková věc například vypadá, tak viz třeba This Tiny Electric Motor Gives Your Bike a Sneaky Boost.

Juniper Research předpokládá, že v roce 2020 bude dodáno na 12 milionů chytrých brýlí. Trh se prý o 15 měsíců zpozdil tím, že Google v roce 2015 své chytré brýle ukončil. V roce 2017 by to ale měl oživit Microsoft s HoloLens a další výrobci  – ODG, Sony, Meta a možná Magic Leap. Viz MICROSOFT TO KICKSTART CONSUMER SMART GLASSES MARKET FROM 2017.

Error 53 a iPhone v podobě nepoužitelné cihličky? Apple potvrdil, že něčeho takového se dočkáte, pokud svěříte iPhone někomu, kdo neví, jak ho opravit. V Apple Confirms That If You Mess With Your Home Button It Will Brick Your Phone navíc zjistíte, že v iPhone bude docela zajímavý problém se senzorem pro otisk prstů. Je totiž vázaný na konkrétní zařízení. Osobně to shledávám za dost překvapující.

Museum of Obsolete Objects je zábavná kolekce videí. Zkuste to ukázat dětem. Schválně.

MARKETING A KOMUNIKACE

Vyhrál cenu od Nikonu za fotku, ale pak se ukázalo, že je to práce ve Photoshopu. Internet se teď bouří a nadává Nikonu. Fotograf se nakonec omluvil na Instagramu. Viz The internet is shaming Nikon for awarding prize to a Photoshopped picture, and it’s awesome.

Nová služba od Amazonu, pronájem budhistického mnicha, sklízí kritiku. Viz Amazon's rent-a-Buddhist-monk service causes controversy in Japan.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Decentraleyes je rozšíření pro Firefox, které řeší soukromí s ohledem na množství různých CDN, ze kterých se běžně stahují skripty a další věci. Viz Take privacy one step further and use this extension to block content delivery networks.

Privátní (InPrivate) režim v Edge nechává v počítači záznam o tom, kde jste byli. Není sice přímo k nalezení v historii prohlížeče, ale pohledem do složky WebCache (najdete v AppData\Local\MicrosoftWin­dows\WebCache) můžete dojít k tabulce s historií, ve které je vše, co v „inkognito“ režimu navštívíte, tak jako tak uloženo. A dokonce označeno. Viz Stop using Microsoft Edge's InPrivate mode if you value your privacy.

Fisher-Price Smart Toy byly zásadním ohrožením bezpečnosti dětí. Viz R7–2015–27 and R7–2015–24: Fisher-Price Smart Toy® & hereO GPS Platform Vulnerabilities (FIXED), kde zjistíte takové ty obvyklé věci, jako že výrobce u řady Smart Toy zapomněl zabezpečit API, které je volně přístupné přes web. Útočníkům to umožnilo získávat informace o dětech (jméno, datum narození, jazyk, druh hračky), měnit informace v profilech, zjišťovat další informace o profilech a zjišťovat aktivity s hračkou. Podobná opomenutí u hereO GPS Platform mají ještě horší dopad: útočník se mohl dostat jak k aktuální poloze dítěte, tak k historii polohy.

Apple musí zaplatit 625 milionů dolarů za porušování patentů v iMessage, FaceTime a VPN on Demand. Pikantní na tom je, že platit má patentovému trolu VirnetX. A není to první prohra s tímto subjektem, už v roce 2012 Apple zaplatil 365 milionů dolarů a 1 % z prodejů iPhonů/iPadů. Odvolání nicméně tuhle věc zlikvidovalo. Viz Apple ordered to pay $625m for infringing Facetime and iMessage patents.

Chcete se stát studentem? Budete muset povinně nosit Fitbit. Ale můžete být prý klidní, vaše sexuální aktivity prý škola monitorovat nebude. Viz Christian college says mandatory Fitbits won't track sex.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook a jeho posuzování reklamy. 200% mimoni.

Facebook a jeho posuzování reklamy. 200% mimoni.

Facebook tvrdí, že lidé na něm sledují denně 100 milionů hodin videa. Celé to má pořád ten jeden zásadní háček jménem automatické spouštění videa. Souvisí to i s oním trikem, že Facebook za zhlédnutí videa považuje už první tři sekundy. Což dost hodně působí jako dobře spočítaná hodnota hodící se přesně k tomu, aby buď uživatel automaticky spuštěné video odroloval, nebo zastavil. Viz Facebook Reports Over 100M Hours of Video Watched Daily, More Record Numbers in Q4 Earnings Call.

Ve Facebooku je Twitter nejspíš zakázaným slovem. Pokaždé, když mají v trendech připustit, že něco frčí na Twitteru, tak slovo Twitter nahradí. Viz Twitter Execs Are Annoyed At Facebook For Referring To Them As “Social Media”, kde na konci najdete, že prý nic takového nedělají a blamáž jde na hlavu nějakého chudáka mezi editory.

Objednáte-li si Teslu, tak rozhodně nebuďte zlí a nerudní, jinak vám sám Elon Musk objednávku zruší. Viz Elon Musk personally cancels blogger's Tesla order after ‚rude‘ post a hlavně Dear @ElonMusk: You should be ashamed of yourself (a ano, je to Stewart Alsop a text ze září 2015).

Z Twitteru si nikdo legraci dělat nebude, parodický účet byl zablokován poté, co si dělal legraci z toho, jak Twitter nedokáže řešit harašení. Nutno dodat, že si dělal legraci zcela oprávněně a jeho zablokování nakonec ukazuje jenom to, jak vysoce pokrytecký je přístup Twitteru. @TrustySupport ale nakonec přeci jenom Twitter odblokoval. To bude zase taková ta „lidská chyba“. Viz Parody Account Mocks Twitter for Not Suspending Harassers, Gets Suspended.

MOBILNÍ APLIKACE

Facebook Live Video je nově dostupné pro iPhone uživatele v USA. Pokud netušíte, o co jde, tak o live streaming, tedy o něco, co bude konkurovat Periscope/Meerkatu. Viz Facebook Live Video Extended to All U.S. iPhone Users a také Jaké mobilní aplikace použít pro live streaming videa? Periscope/Meerkat rozhodně nejsou jediné aplikace a rozhodně nejsou nejlepší. Jeden z nových hráčů v téhle oblasti je TIZR. A ještě, We tried Facebook's answer to Periscope je Business Insider a jejich praktická zkouška Live Video od Facebooku.

Odstranění mobilní aplikace Facebooku může ušetřit až 20 % baterie. Píší to v Uninstalling Facebook app saves up to 20% of Android battery life a také tam píší, že pokud se zbavíte Facebooku i Messengeru, budou se ostatní aplikace spouštět rychleji. Tady je vhodné připomenout, že místo obrovské hlasové aplikace Facebooku je možné používat Facebook Lite (na Androidu). Více ale viz Nebere vám hlava 210 MB velký Facebook v mobilu? Zkuste alternativy a nezapomeňte, že Facebook hodně žere baterii hlavně proto, že jste si nevypnuli automatická přehrávání videí a řadu dalších věcí, které je vhodné vypnout. Včetně záplavy zbytečných upozornění, které vám bude neustále posílat.

Aplikace Adblock Fast na blokování inzerce podporovaná Samsungem byla odstraněna z Google Play. Důvodem má být porušení sekce 4.4 Podmínek, která zakazuje aplikací zasahovat do dalších aplikací. Tatáž sekce byla důvodem odstranění AdBlock Plus z Google Play. Viz Google suddenly removes Samsung-supported ad blocking app from Play Store.

STARTUPY A EKONOMIKA

RIP Copy.com a CudaDrive. Barracuda obě služby zruší k 1. květnu 2016 po asi čtyřech letech existence. Pokud tam tedy máte nějaká data, je čas začít řešit jejich případné stažení/přesunutí. Více případně viz A message from Rod Mathews, VP & GM, Storage Business, regarding the Copy/CudaDrive EOL.

Ant Simulator na Kickstarteru skončil, peníze byly propity a utraceny za striptérky. Tedy alespoň to píší v Ant Simulator canceled after Kickstarter money spent on liquor and strippers. A dočtete se tam další zábavné a pikantní věci.

Akcie LinkedIn padají, dokonce o třetinu, zejména pro nedosažení odhadů. Viz LinkedIn tanks, tells investors they're wrong.

E-KNIHY

Amazon plánuje otevřít na čtyři stovky kamenných knihkupectví. Dost zajímavé, zejména když uvážíte, že původní kamenní prodejci knih postupně mizí. Viz Amazon Plans Hundreds of Brick-and-Mortar Bookstores, Mall CEO Says.

Tipy C

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).