Hlavní navigace

Největší Billova chyba

3. 7. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zpráva o plánovaném odchodu zakladatele Microsoftu Billa Gatese z této firmy do charitativního ústraní už nepatří mezi nejnovější hity. Protože je ale stále velmi důležitá, podívejme se na jednu zajímavou reflexi z vlivného serveru, kde se snaží rozebírat největší chyby, které se za jeho působení staly.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Pokud sledujete události okolo největšího dodavatele softwaru na světě, pak jste již nejspíše zakopli o server Microsoft Watch. Jeho jediným popisem práce je sledování a komentování Microsoftu. I když by se to dalo tak trochu považovat za parazitismus, pro mnoho technologů a hlavně investorů představují analýzy na tomto serveru důležitý zdroj informací, které využívají při svém rozhodování. Je samozřejmé, že tak důležité události, jako byl ohlášený odchod Billa Gatese z firmy, si server nemohl nevšimnout.

Mary Jo Foleyová, komentátorka Microsoft Watch, u příležitosti oné slavné události napsala velmi zajímavý příspěvek, ve kterém vyjmenovává ze svého hlediska deset největších omylů Billa Gatese ve funkci šéfa a vizionáře. Takových seznamů už existuje jistě celá řada, nedivil bych se, kdyby každý druhý IT odborník měl svůj vlastní. Nicméně přehmatům prezentovaným na poměrně prestižním serveru, což Microsoft Watch je, stojí za to věnovat pozornost.

Buďme struční. Mary Jo Foleyová Billovi Gatesovi vytýká vesměs ty stejné věci jako mnoho dalších komentátorů. Windows Millenium Edition, mimochodem úspěšného účastníka dalších anket o nejhorší produkty světa, Tablet PC, utopistické, avšak naprosto nepraktické digitální hodinky, program MS Money, povídací BOB, DOS 4.0, Live Meeting, Microsoft TV, partnerství s MSNBC a na závěr… Světe div se. Desátým omylem Billa Gatese má být to, že Microsoft nevydal svou vlastní verzi Linuxu. Podle Mary Jo Foleyové by tak místo vyhazování spousty peněz za boj proti svobodnému softwaru vstoupil se značným potenciálem do světa tohoto systému a způsobil opravdové problémy své konkurenci zde.

BRAND24

Zahoďme předchozí vyjmenované přehmaty a podívejme se na ten poslední, bezpochyby nejzajímavější. S puncem kouzelného slovíčka „kdyby“. Souhlasím s Mary Jo Foleyovou v tom, že vlastní distribuce Linuxu od Microsoftu by bezpochyby byla v kulturním světě bomba. Firma mohla koupit nějakou hotovou distribuci nebo vytvořit svou vlastní, eventuálně se pokusit o hybridní systém, který by z GNU/Linux čerpal stejně tak jako z Windows, ostatně Corel Linux měl Microsoft na dosah. Že to neudělal, je pro obra z Redmondu škoda, ale na druhé straně pro rozšíření Linuxu možná spíše fajn. Microsoft by se dost možná pokoušel do unixového systému implementovat vlastní technologie a utvářet z nich standardy. Díky marketingové síle by pak museli tyto standardy více nebo méně akceptovat i ostatní dodavatelé systémů a aplikací. To by sice vedlo k větší homogenizaci Linuxu á la LSB, ale na druhé straně k mnohonásobně většímu potenciálu chyb, možných bezpečnostních ohrožení, škodlivých kódů a tak dále.

Krátce řečeno, s chybami typu vypuštění Tablet PC nebo Windows ME nelze než nesouhlasit. Ale to, že se Microsoft Corporation nepokusila o vlastní Linux, není chyba. Je to spíše velké plus. Jak pro Microsoft samotný, tak pro použitelnost a bezpečnost globálních informačních technologií. Proto takový krok Billu Gatesovi nevyčítejme. Buďme, naopak, za něj vděční!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).