Hlavní navigace

Nokia údajně stále pracuje na telefonu s Androidem

12. 12. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Přesněji na telefonu s větví Androidu bez aplikací od Googlu. Ty by nahradila vlastními mapami a dále aplikacemi od Microsoftu. Není ovšem jasné, zda Microsoft nechá dojít projekt do konce.

V Nokii se patrně stále pracuje na telefonu s „Androidem“, přesněji na telefonu založeném na „Android Open Source Project“, který neobsahuje klíčové aplikace od Googlu, jako mapy nebo Gmail nebo vyhledávání Googlem, ani aplikaci na přístup do Google Play Store.

To „nevadí“, jestliže si výrobce oddělené větve Androidu postaví vlastní aplikační tržiště a dodá náhradní aplikace. Činí tak Amazon, a vyzkoušený postup je to také v Číně, kde je mnoho prodávaných telefonů založeno právě na AOSP — s náhradními aplikacemi, jelikož googlí aplikace jsou z Číny beztak v zásadě nedostupné.

Údajná uniklá fotka prototypu Nokia Normandy
Autor: @evleaks

Údajná uniklá fotka prototypu Nokia Normandy

The Verge uvádí, že projekt má v Nokii kódové označení „Normandy“, a tento nebo podobné projekty nesly v minulosti patrně i jiná označení, jako například „AOL“ co zkratku z „Asha on Linux“, nebo „MView“ podle toho, že Google sídlí v Mountain View.

Smyslem má být náhrada laciné modelové řady „Asha“, postavené ještě na Symbianu na platformě „Series 40“, a tedy bez přístupu k moderním aplikacím. Asha má proto potíže soutěžit s levnými androidy a její prodeje klesají.

BRAND24

Na projektu „Normandy“ se v Nokii pracovalo ještě před ohlášením převzetí mobilní divize Microsoftem, ale podle zdrojů The Verge se na projektu nadále pracuje naplno, což je podivné — bylo by lze očekávat, že Microsoft projekt zastaví a i na nové levné nokie prosadí Windows Phone.

Projekt „Normandy“ je údajně rozvržen tak, že kdyby měla tato zařízení přijít na trh, mohlo by se tak stát už v roce 2014.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).