Hlavní navigace

Nokii bych nezahazoval

5. 9. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Už několik týdnů se odborníci na tomto i dalších serverech předhánějí v zatracování stále ještě největšího výrobce mobilních telefonů na světě za sérii jeho špatných manažerských rozhodnutí. Nokii osobně nepoužívám, přesto bych se jí zde rád zastal.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Jak je ctěnému publiku, předpokládám, všeobecně známo, Nokia vsadila na operační systém Windows Phone 7 od Microsoftu. Ano, na ten systém, který nikdo nepoužívá, nechce, nemá zájem, nejsou na něj aplikace, je uživatelsky nepřátelský a „dlaždicové“ GUI vypadá přinejmenším jako přehmat. Bohužel finský výrobce zatím žádný WP 7 telefon nepředstavil, a má se tak stát až někdy na konci října. Zatím pouze chrlí kromě „blbých“ telefonů přístroje s inkarnací technicky zaostalého Symbianu,  který nechala technicky zaostat – ostatně taky díky svým špatným manažerským rozhodnutím. Představa, že Nokia,  jakožto sice zatím stále obří, ale upadající výrobce mobilů uvede „supertelefony“ s WP7, které nikdo nechce, se v tomto světle může jevit jako přitažená za vlasy – a tak řada odborníků i podvodných „analytiků“ věští konec finského mobilního snu, dokonce ani trhy už nevěří…

BRAND24

…já si to ale nemyslím. WP7 je sice exotický operační systém, ale jeho exotičnost spočívá velkým dílem v tom, že má málo uživatelů, a že je v mnoha ohledech nepochopen. Filozofie jeho základního ovládání není srozumitelná pro současné uživatele Symbianu, Androidu, ani iOS, protože je nekopíruje, ale je nová. Systém distribuce aplikací do něj je naproti tomu mnohem blíže filozofii Apple než čemukoli jinému a je v příkrém rozporu s tradicí Microsoftu. To vše z něj dělá svého druhu hybrid. Ale WP7 je také velmi propracovaný mobilní operační systém, s obrovskou tradicí a základy v předchozích verzích Windows Mobile. Jeho výrobce má v této oblasti obrovské zkušenosti, a Nokia má zase – jak jeden z komentátorů správně poznamenal – obrovskou tradici inženýrsky propracovaných výrobků, které sice nejsou sexy, ale fungují.

Kombinace obojího je nepředvídatelná. Může stejně tak vyplodit nezajímavý produkt se spoustou vlastností, ale bez duše, jako geniální synergický trhák, který dá studenému finskému hardware teplou redmondskou duši, a to navíc v podobě, která bude okamžitě přijatelná pro jak pro fyzické osoby, tak i pro firemní zákazníky. Podle toho, jak si Nokia dává na čas, a podle skepticismu kritiků si začínám čím dál tím více myslet, že pravděpodobnější je to druhé. V každém případě bych ale akcie Nokie zatím nezahazoval.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).