Hlavní navigace

O bázlivém duchu a přečůraných literách

24. 8. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pravidla pro tvorbu přístupných webů veřejné správy se dostávají zase blíže k prosazení do praxe. Ministerstvo poslalo k projednání do vlády návrh zákona, který má přístupnost informací legislativně potvrdit. Co je to ale platné, k čemu jsou nějaká pravidla, když to pak dopadá tak, jak to dopadá se vším.

Pravidla pro tvorbu přístupných webů veřejné správy se dostávají zase blíže k prosazení do praxe. Ministerstvo informatiky poslalo k projednání do vlády návrh zákona, který má přístupnost informací publikovaných elektronickými médii legislativně potvrdit.

Konkrétně se přístupnosti webů veřejné správy věnují dva paragrafy (podrobněji o tom informuje David Špinar). Něco mě ale pořád nutí říkat si, co je to všechno platné, k čemu jsou nějaká pravidla, když to pak dopadá tak, jak to v ČR dopadá se vším. To jeden může mít sebeušlechtilejší ideály a vymýšlet sebelepší postupy, aby ostatním pomohl, jenže když to vycizelované dílko uchopí do pařátů ta Monstera Aparatii, je stejně vždycky po srandě. Pravidla nakonec skončí utopena v lepkavém rašeliništi paragrafů, opatlaná bahnem úředního newspeaku, kdesi mezi podobnými perlami:

„(…) atestačními podmínkami písemný dokument vydaný atestačním střediskem obsahující náležitosti, které se mají stát obsahem smlouvy o provedení atestace, zejména předmět atestace (…) dosavadní písmeno "e“ se označuje jako písmeno ‚b‘ (…) slova ‚prevenci a odhalování trestné činnosti‘ se nahrazují slovy ‚plnění úkolů policie‘ (jak signifikantní – pozn. aut.) (…) slovo ‚zveřejňovat‘ se nahrazuje slovy ‚zpřístupňovat ministerstvu v elektronické podobě, ve formě a s technickými náležitostmi stanovenými prováděcím právním předpisem‘ (…) v §5 se číslo ‚3‘ nahrazuje číslem ‚2‘ (…) slovo ‚úřední‘ se zrušuje (…) v §5 se číslo ‚2‘ nahrazuje číslem ‚1‘ (…)"

Může se pak vůbec někdo divit, že zmiňovaná Pravidla jsou na webu ministerstva zveřejněna způsobem, který je přímo popírá (srov. jak by to mělo vypadat)? Mám v tom našem Kocourkově vůbec právo podivovat se nad tím, že na přímý dotaz po výhledu na zpřístupnění Portálu veřejné správy ministerstvo obratem odpoví, že podle vyjádření dodavatele, tj. firmy IBM, tento web až na jednu úmyslnou výjimčičku Pravidla dávno dodržuje – přestože jen na první pohled porušuje těch pravidel hromadu? Mám vůbec právo se divit, že mi obratem někdo začne nadávat, že tomu nerozumím, protože jakási smlouva mezi Ministerstvem a IBM a Siemensem a blablablabla (co je mi do toho) a že jsem neobjektivní, jednostranný a neseriózní a možná i imperialistic­ký agent…

BRAND24

Nejspíš ne. Ona Pravidla jsme se snažili vytvořit tak, aby co nejvíce pomohla handicapovaným dostat se k informacím, které mají právo vědět. A současně zohlednit i problémy těch stovek chudáků lokálních webmasterů, na něž ouřada dennodenně sype ke zveřejnění tuny wordů a excelů, s nimiž se dosud dokázali aspoň nějak poprat; a kdyby jim měl někdo najednou nařídit přespříliš striktní nová pravidla, asi by si hledali mašli, do níž by mohli hlavu složit… Je hodně těžké najít kompromis mezi ideálním a postačujícím. A když ho najdete, tak jakž takž dokážete popsat ideu, ducha toho, čeho chcete dosáhnout. Jenže ta Hydra Byrocratensis na všechny Duchy kašle. Ji zajímá jen Litera, a sotva jí nějaká padne pod nohy, ze všeho nejdřív hledá cestičky, jak ji obejít, podlézt, přečůrat, podfouknout a ošulit. Ostatně profesor Parkinson o tom ví své – a přístup IBM i ministerstva je jen přirozeným důsledkem.

Bohužel dokud bude platit to, že ctít se musí Litera a nikoli Duch, budeme pořád mít těch zákonů tolik, že neexistuje nikdo, kdo by znal všechny, a prosťáček občan nikdy nepochopí ani v kostce, co mu tím chtěl zákonodárce říct. Kdyby totiž měl místo doslovné Litery platit jejich Duch, každý zákon by se vešel na jednu stránku a ještě by dole zbylo místo na pár partiček piškvorek, které by si mohli zahrát nudící se právníci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je UX/UI analytik a designér. Kromě svých stránek provozuje i dílnu webdesignu WellStyled.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).