Hlavní navigace

Vítězství O2 ve sporu o odpojení „šedého operátora", ČTÚ zrušil pokutu

2. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

ČTÚ loni v prosinci vyměřil O2 pokutu a zahájil s firmou správní řízení kvůli tomu, že neuposlechla předběžné opatření ve sporu s „šedým operátorem“ Aspekt Invest.

Spor mezi brněnskou firmou Aspekt Invest a telekomunikační společností Telefónica (dnes O2) vygradoval loni začátkem prosince. Aspekt Invest podle dostupných informací fungoval jako tzv. „šedý operátor“ - jako firemní zákazník u Telefóniky nakupoval mobilní služby a pak je za výhodné ceny předprodával svým klientům. Zákazníkům tak mohl nabídnout výhodnější tarify, než by dostali přímo u velkého operátora.

O2 proti podobným společnostem začala razantněji postupovat poté, co v Česku odstartovala éra virtuálních operátorů. „Šedivky“ pro ně totiž představovaly nevítanou konkurenci.

Vzhledem k tomu, že se zástupci Aspekt Investu a O2 nedohodli na řešení situace, rozhodlo se O2 vzít iniciativu do vlastních rukou a na 1500 SIM karet Aspekt Investu začátkem prosince odpojilo od sítě.

A to i přesto, že Český telekomunikační úřad (ČTÚ) firmě předběžným opatřením přikázal, aby zákazníkům Aspekt Investu služby poskytovala až do vyřešení sporu ve správním řízení.

Zástupci O2 ale předběžné opatření ignorovali a ČTÚ tak na firmu nařídil tzv. správní exekuci – což znamená, že jí vyměřil pokutu 50 tisíc Kč. Úřad firmu pokutoval opakovaně, celková výše sankce dosáhla 100 tisíc Kč.

O2 však podalo v rámci správního řízení proti uloženým pokutám rozklad. Podle serveru iDNES.cz ČTÚ před dvěma týdny rozhodl, že firma pokutu platit nemusí.

„Odvolací orgán, předseda Rady ČTÚ, se na doporučení rozkladové komise rozhodl rozkladu vyhovět, a to především z formálních důvodů, když shledal, že správní orgán prvého stupně nepostupoval správně, neboť (i) donucovacích prostředků správní exekuce (pořádkových pokut) využil, aniž by to Aspekt Invest navrhoval (jako ten, kterému předběžné opatření svědčilo a který měl namítat, že není respektováno), (ii) v době kdy posuzoval námitky proti předběžnému opatření již bylo ve věci rozhodnuto,“ uvedl pro Lupa.cz tiskový mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Ve skutečnosti tak Úřad vyhověl námitkám O2 kvůli formálním nedostatkům, nikoliv kvůli tomu, že by posoudil jednání firmy jako opodstatněné.

Vzhledem k tomu, že ČTÚ zrušil jak předběžné opatření, tak správní exekuci, dojde s největší pravděpodobností i k odložení trestního oznámení, které Úřad na O2 loni podal a to pro podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí právnickou osobou. Podle našich informací bylo již ukončeno i správní řízení, které ve věci sporu obou firem na ČTÚ probíhalo. Jeho závěry zjištujeme.

Aktualizace: 2.7.2014, 13:00

ČTÚ podle tiskového mluvčího Martina Drtiny správní řízení opravdu ukončil. Ve sporu rozhodl ve prospěch společnost O2.

BRAND24

Aspekt Invest po neúspěšných jednáních Telefónice vypověděl loni v červnu rámcovou smlouvu s tím, že čísla postupně převede k jinému operátorovi. Zástupci Aspekt Investu ale tvrdili, že výpověď účastnické a rámcové smlouvy byla sice učiněna v červnu 2013, ale platná ke dni 6.4.2014. „V tento den měla být ukončena smlouva na dobu určitou dle podmínek ve smlouvě,“ uvedl loni v prosinci Pavel Humpolík, ředitel Aspekt Investu.

U ČTÚ se firma následně snažila prokázat, že O2 čísla Aspekt Investu odpojilo v době, kdy obě firmy byly vázány smlouvou. Úřad se v rámci správního řízení s argumentací Aspekt Investu neztotožnil a rozhodl ve prospěch O2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).