Hlavní navigace

Operátoři nadále nemusí uchovávat lokalizační informace

31. 3. 2011
Doba čtení: do minuty

Sdílet

Ústavní soud shledal část zákona o elektronických komunikací, která ukládá operátorům a ISP uchovávat „provozní a lokalizační údaje“ za protiústavní. Vyhověl tak snížnosti 51 poslanců vedených Markem Bendou z ODS. Podle zákona z roku 2005 měli operátoři a ISP povinnost tato data na požádání poskytovat policii a zpravodajským službám. Zákon reflektoval eurounijní směrnici, která je ovšem podle řady kritiků v rozporu se základními právy EU. Co o váš všechno operátor ví a skladuje, najdete na této…

Ústavní soud shledal část zákona o elektronických komunikací, která ukládá operátorům a ISP uchovávat „provozní a lokalizační údaje“ za protiústavní. Vyhověl tak snížnosti 51 poslanců vedených Markem Bendou z ODS.

Podle zákona z roku 2005 měli operátoři a ISP povinnost tato data na požádání poskytovat policii a zpravodajským službám. Zákon reflektoval eurounijní směrnici, která je ovšem podle řady kritiků v rozporu se základními právy EU. Co o váš všechno operátor ví a skladuje, najdete na této animaci

Úatavní soud tak dnešním rozhodnutím zrušil ustanovení § 97 odst. 3 a odst. 4 zákona o elektronických komunikacích a jeho prováděcí vyhlášku. Nález najdete zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).