Hlavní navigace

Paralelní Polis: v pražských Holešovicích vyrostla bitcoinová Mekka

30. 10. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Paralelní polis
Paralelní Polis umělecké skupiny Ztohoven chce Čechy odnaučit jejich lásce k bankám a establishmentu.

Šedivou atmosféru pražské Dělnické ulice, známou po léta jen blikáním proherních automatů z výloh nespočtu nonstop barů, od letošního léta zdobí vkusně zrekonstruovaný černý dům. Stojíme před institutem kryptoanarchie, umělecké skupiny Ztohoven – Paralelní Polis, pojmenovaným po konceptu chartisty, myslitele a kybernetika Václava Bendy. Název doslova vystihuje poslání, které Ztohoven svým posledním projektem hodlá zdejší veřejnosti sdělit.

“Chceme demonstrovat, že stát funguje strašně neefektivně a chceme též ukázat, že existují lepší alternativy, se kterými se stát v budoucnosti bude muset nějak popasovat,” říká mluvčí uskupení s pseudonymem Petr Žílka. Jednou z věcí, která se již o pozornost státu a bankovního světa vehementně hlásí, je kryptoměna bitcoin, jediný způsob, kterým je v Paralelní Polis možné zaplatit, což z místa dělá první “bitcoin only” kavárnu na světě.

V bitcoinech dostávají výplatu i barmani a v současnosti se hledá též “bitcoinová uklízečka”. Zakladatelé se snaží o maximální nezávislost na státu a snaží se proto najít i dodavatele energie nebo kávy, který akceptuje bitcoiny. “Chceme proměnit celé sousedství, propojit místní živnostníky a podnikatele a pomoci jim s využíváním bitcoinu,” říká Žílka.

Efektivněji než stát

Černý industriální komplex v sobě skrývá kavárnu, makerspace, hackerspace a hub neboli sdílenou kancelář. V prostoru se pomalu rozjíždí pravidelné akce jako Bitcoin MeetUps nebo workshopy o 3D tisku s Josefem Průšou.

Na zdi u vchodu visí žlutý bitcoinový bankomat, kde si návštěvníci mohou vyměnit koruny za bitcoiny a nahrát si je do svých peněženek. Kávu za bitcoiny si ale může koupit i ten, kdo nemá chytrý telefon. Stačí zmáčknout tlačítko na miniaturní tiskárně, která automaticky zřídí novou bitcoinovou peněženku a veřejný i privátní klíč vytiskne na kus papíru v podobě QR kódu, se kterým lze vše potřebné vyřídit.

Pro ty, kterým se to celé zdá trochu komplikované, je k dispozici “kryptopoštol”, člověk, který vše potřebné vysvětlí a zájemce zasvětí do problematiky bitcoinu, anonymity nebo pomůže s nastavením šifrovaného provozu počítače nebo telefonu.

A proč vlastně ta všudypřítomná posedlost šifrováním, anonymitou a decentralizací? “Placení bitcoiny tu nemáme kvůli tomu, že je to cool platidlo hipsterů. Chceme v praxi ukázat, že již dnes lze fungovat bez využití oficiální měny. Že organizovat společnost lze mnohem lépe a efektivněji, než to stát nyní dělá,” říká již citovaný Žílka.

Peníze od Janečka

Celosvětové bitcoinové nadšení s sebou přirozeně nese spoustu otazníků. Nikdo zatím kupříkladu netuší, jak by v případě masivního rozšíření bitcoinu státy vybíraly daně, což je dnes u bitcoinu systémově nemožné. Po chvíli naivní debaty o dobrovolném placení daní mluvčí Žílka politickou debatu utíná. “Víte, já bych nerad zabředl do politických témat. My nejsme politická strana. Jsme umělecká skupina. Klademe otázky, přicházíme s nápady. Nemáme ambici někomu nařizovat, jak to má dělat,” říká.

Takto střídmě to ale nevidí všichni. Úspěšný start Paralelní Polis s dostatkem pozornosti médií i komunity kolem bitcoinu zkritizoval například názorový Deník Referendum, který skupině vytýká přijímání peněz například od miliardáře Karla Janečka, který zbohatl na současném systému kapitálových trhů, proti kterým se Ztohoven ideologicky vyhraňuje.

Systém financování Paralelní Polis je přitom další ze sympatických novot, které se Ztohoven podařilo zrealizovat. Po vzoru amerických neziskovek skupina kontaktovala několik osobností místního byznysu, aby jim nabídla členství v tzv. radě partnerů. Ti mají čistě poradní pravomoci a měsíčně každý (v současnosti jich je devět) do projektu přispívá 15 tisíci korun. Vybraná suma pokrývá náklady na nájem. Až se naplno rozběhne provoz hubu, kavárny a Polis začne generovat zisk, bude mít tato rada možnost ovlivnit, jaký projekt bude z vydělaných peněz podpořen.

BRAND24

“Navíc, konkrétně v případě Karla Janečka, je pro nás důležité i to, jak taková osobnost může ovlivnit šíření povědomí o bitcoinu. Jeho slovům naslouchá obrovské množství lidí, čili mít ho v radě již samo o sobě pomáhá šíření tohoto fenoménu,” říká Žílka. Pravidla pro členství v radě mimo jiné zakazují zastávání jakékoliv veřejné funkce nebo obvinění z trestného činu. “Pokud by někdo z rady byl například obviněn z korupce, byl by to pro nás samozřejmě problém a nemohli bychom to akceptovat,” bysvětluje Žílka.

Jestli se Paralelní Polis podaří časem vytvořit soběstačný model nebo ne ukáže až budoucnost. Zajímavostí témat a otevřeností, se kterou projekt zahájil svou existenci, ale Prahu obohatil už dnes.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý publicista se slabostí pro digitální světy. Najdete ho na Twitteru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).