Hlavní navigace

Po sociálních sítích se nám může i stýskat

2. 6. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hlavně ženy by se neměly divit, když se jim zasteskne po Facebooku nebo Twitteru. Je to úplně normální, ujišťují nás výzkumníci. Poznatky z britského prostředí navíc ukazují, že ženy sociální sítě využívají mnohem více než muži. A nemůžeme se ani divit, že se ženám po sociálních sítích stýská, dokonce dvakrát více než mužům.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Server All Twitter představil výsledky výzkumu vedeného mezi dvěma tisíci britských uživatelů Internetu. Výzkumníci popsali jev nazvaný „social media gender divide“. Srozumitelně a jednoduše řečeno – sociální sítě ovládají ženy. Z mužských respondentů výzkumu přiznalo pravidelné využívání sociálních sítí 34 %. Tipněte si, kam až vystoupala hodnota tohoto ukazatele v případě žen. Je to více než polovina, pěkných 54 %. Není třeba se podivovat nad použitím výrazu „divide“, jehož překlad v tomto případě klidně můžeme obsloužit slůvkem „propast“.

Mezi využíváním sociálních médií muži a ženami je tedy propast, to už víme. Sociálním sítím vládnou ženy, a jak je vidět na infografice z výše odkazovaného článku, není to jediná oblast v online světě, ve které něžnější pohlaví dominuje. Ženy častěji dělají na Internetu přednákupní výzkum a hledají slevy, dokonce se více věnují online hrám. Jde sice o britské ženy, ale nepředpokládám, že by se Češky nějak výrazně lišily.

BRAND24

Sociální sítě a online svět čím dál tím více zasahují i do života reálného. Náruživější uživatelé toho všeho stojí nad hlubší propastí, než ti ostatní. Jak je vidět, tak náruživějšími uživateli jsou v tomto případě ženy. The Telegraph interpretuje výsledky stejného výzkumu ještě trochu objevněji. Ženy jsou na sociálních sítích závislejší než muži, a to dokonce dvakrát. Ano, tato interpretace se může mnohým rýpalům zdát přitažená za vlasy, ale stojí na jistých reálných základech. Skoro pětina žen v rámci výzkumu tvrdí, že kdyby zrušili Internet, nejvíce by jim chyběly právě sociální sítě. Těžko říci, jestli by ženy při neexistenci Internetu řešili hlavně neexistenci sociálních sítí, ale dobrá. Na Internetu je pro oněch 18 % žen to nejdůležitější právě klábosení, sdílení, lajkování a tak podobně. Podobně smýšlejících mužů je pouhých 7 %. Ženy tedy milují Internet dvakrát více kvůli sociálním sítím než muži.

Ano, výzkum realizoval velký poskytovatel telekomunikačních služeb a výsledky tohoto výzkumu (a jejich chytlavá interpretace) pomohly operátorovi na stránky novin a do nejrůznějších online periodik s infografikami. Přesto je na těchto datech mnoho zajímavého a můžeme být rádi, že jsme se o nich dozvěděli. Až se totiž ženám přestane stýskat po mužích a začnou jim více chybět sociální sítě, budeme vědět, na čem jsme a že jsme byli varováni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).