Hlavní navigace

Pověry a magie ve světě IT

27. 4. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Rok uplynul a opět se blíží doba upalování čarodějnic. Noc magie a temných zaklínadel. Věříte na ně? A co ve světě informačních technologií? Jste ochotni investovat do amuletů? Vymítat ďábla?
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Představte si kancelář s osmi počítači, u kterých více či méně intenzivně pracuje šest uživatelů. Všechna PC (jedno ze dvou zbývajících do osmi slouží jako souborový server, druhé jako záloha) jsou přibližně stejně stará, od stejného dodavatele a ve stejných krabicích. Kancelář je čistá a navoněná, ale na počítačích je již trochu poznat věk, jsou v provozu přibližně čtyři roky. Na každém je však něco, co se blyští novotou. Jakýsi kovový rámeček žluté barvy, přichycený k levé přední horní hraně šasi typu minitower, z nějž vede kablík k zadní části počítače, a tam je ukostřen o prostor výstupu PCI karet. Vypadá to zvláštně, trochu jako ozdoba. Člověka, který to pozoruje, napadne několik možných účelů daného aparátu, jako nejpravděpodobnější se jeví, že by mohlo jít o plombu. Ale chyba lávky.

„To je zařízení na odvádění negativních iontů. Prodlouží životnost počítače až na šest let, a to teď – v době krize – potřebujeme,“ poučuje majitel firmy. Když se zeptáte na cenu, šibalsky zamrká „no jasně že zadarmo to nebylo, ale vyplatí se nám, protože ta PC nebudou potřebovat údržbu a vydrží déle. Neopotřebovává se to, tak až pořídíme nové, přesuneme je na ně.“

Magie se však nemusí demonstrovat jen jako hardware. Možná si pamatujete programy, které v časech extrémně drahých pamětí RAM (říkali, že) komprimují data a tak získávají volnou paměť pro uživatele. Některé z nich se prodávaly za docela vysoké částky a jejich autoři si kupodivu přišli na nemalé peníze. Efekt to nemělo žádný, protože zmíněné nástroje nedělaly buď nic (lepší varianta), nebo se paměť skutečně snažily zkomprimováním čehokoli místo uvolnit (horší varianta). Vrcholem tragédie a příkladem směny data za nervy pak býval produkt nabízený Microsoftem, ale v podstatě se jednalo o šarlatánství. Šarlatánství je obor, který bohužel nezanikl.

BRAND24

Chtěl jsem udělat screenshot, ale bohužel mi v tom bylo znemožněno. Aplikace (či spíše „prográmek“) o celkové velikosti 600kB se instaluje do Windows XP a spouští rezidentní v systémové liště. Kromě hezké ikonky „7“ má maličké okno s několika volbami, jejichž významu nerozumím až na „spouštět při startu“. Co dělá? Pokud je spuštěn, je počítač s Windows XP (Professional) „plně kompatibilní“ s Windows 7. Není tak potřeba inovovat ani hardware, ani software a učit uživatele zacházet s novým systémem. Nevěříte? Já také ne. Cena? Při větším nákupu cca 800Kč/PC včetně DPH.

Každou z výše popsaných věcí jsem viděl na jiném místě, a to u lidí, kteří dělají zcela seriózní a užitečnou práci. Přesto si koupili nějakou tu počítačovou bižuterii, aby šli s dobou a odvrátili krizi. Nevěříte, že toho byli schopni? Možná jste i vy. Pálení čarodějnic bude už ne ani za měsíc. A každý chce trochu magie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).