Hlavní navigace

Pracovníci zákaznické podpory měli přístup ke všem účtům na Facebooku

17. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tvrdí to bývalá zaměstnankyně firmy Katherine Losse. Existovalo prý heslo, které umožňovalo přihlásit se k jakémukoli účtu.

Zatímco uživatelé, v souvislostí s odhalením výzvědného programu PRISM, řeší, zdali k jejich datům na různých internetových službách měly přístup americké tajné služby, podle Katherine Losse, bývalé zaměstnankyně Facebooku, se k soukromým informacím uživatelů včetně přihlašovacích údajů mohou dostat i zaměstnanci internetových firem.

Losse, která mimo jiné psala projevy Marku Zuckerbergovi, odešla z Facebooku v roce 2010. O pět let dříve, když do firmy jako 51. zaměstnanec nastoupila, začínala na pozici pracovníka zákaznické podpory. Tehdy bylo na Facebooku zhruba 5 milionů uživatelů. Každý pracovník zákaznické podpory měl k dispozici tzv. master password (hlavní heslo), které mu umožňovalo přihlásit se k jakémukoli účtu na této sociální síti. Mohl se tak dostat k veškerým zprávám a datům uživatelů.

Uživatelé sociálních sítí obecně předpokládají, že jen oni mají přístup k informacím, které zde uloží. Ve většině případů a ve většině firem to ale s největší pravděpodobností není pravda, protože minimálně někteří zaměstnanci musí mít přístup k účtům uživatelů, aby mohli vykonávat svoji práci. Pro zaměstnance firmy musí existovat způsob, jak spravovat a opravovat uživatelské účty. Z tohoto důvodu nejsou uživatelská data u většiny startupů, zejména pokud se jedná o mladé startupy, nikdy zcela uzamčena před zaměstnanci firmy, uvedla Losse.

S tím, jak rostl počet uživatelů, byly podle Losse implementovány bezpečnější formy přihlášení pro opravy účtů. Zástupci firmy možný přístup zaměstnanců k jednotlivým účtům nekomentovali. Upřímně řečeno, toto je názor ničemného zaměstnance a s tímto názorem nikdo ve Facebooku nesouhlasí, uvedla pouze tisková mluvčí.

Tipy C

Vztahy mezi Losse a jejím bývalým zaměstnavatelem se vyostřily poté, co letos v březnu na stránkách magazínu Dissent zkritizovala novou knihu Lean In: Women, Work, and the Will to Lead, jejíž autorkou je provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandberg.

Zdroj: The Guardian

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).