Hlavní navigace

Předvolební guláš a Internet zadarmo

6. 4. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Unie svobody je jistá politická strana, která zřejmě v předtuše, že nadcházející volby budou její poslední, angažovala novou tiskovou mluvčí a začala rozesílat v průměru jednu tiskovou zprávu denně. Jedna z těch posledních tvrdí, že US-DEU "zavede bezplatný Internet pro všechny a elektronické volby". Laik se diví, odborník bledne. Co všechno do voleb asi ještě uslyšíme?
Aleš Miklík - nová karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Návaly náhlé obětavosti politických stran bylo možné před volbami očekávat a zřejmě už ani nikoho příliš nepřekvapují. Co bylo celé roky nemožné, je náhle samozřejmostí. Vlastně jde o jakési kouzelné období, kdy šanci na alespoň verbální splnění snů má téměř každá šikovná nátlaková skupina. Nechme však stranou politické pozadí a popředí podobných předvolebních výkřiků a soustřeďme se na obsah zmíněné tiskové zprávy US-DEU.

‚Moderní společnost je založená na výměně informací a na svobodné komunikaci, a proto považujeme bezplatný přístup k Internetu za občanské právo,‘ uvedl Pavel Němec, předseda Unie svobody a místopředseda vlády. To je zajímavý názor, byť s poněkud podivnou logickou vazbou. Implikace „společnost je založena na X – X je občanské právo“ zavdává na poměrně nebezpečný precedens, který by se případným novým vládcům země mohl ošklivě vymstít (což samozřejmě předpokládá tu neobvyklou variantu, že US-DEU ve volbách zvítězí a nezapomene si na své sliby). Co až si někdo vzpomene, že společnost je také založena na přirozené reprodukci, a tudíž má každý právo na… Ale raději nic.

Ostatně není důvod být hned v představách extrémní. Společnost je dozajista více závislá na dodávkách základních surovin a zdrojů, které však kupodivu zadarmo nejsou. Přestanete-li platit za vodu, vodárny vás bez milosti od životadárné tekutiny odříznou. Internet jistě není (ne)obnovitelný zdroj, ale spíše infrastruktura – ale opět, jsou silnice zadarmo? Na první pohled (a před prvním vjezdem do díry v asfaltu) možná, jenže jsou placeny z našich daní (a dálnice i z hotovosti za dálniční známky). Celorepublikový „Internet zadarmo“ by byl jen další veskrze přerozdělovací, a tudíž drahý, napůl funkční „bazmek“, jehož návrh od liberální strany pozorovatele nutně překvapí.

Nevím proč, ale výrok Pavla Němce mi připomíná ještě poměrně nedávno aktuální výrobní společnost je založena na masové produkci, a proto považujeme nárok na pracovní místo za občanské právo. Uznávám však, že už to možná přeháním.

I další věty z tiskové zprávy však budí dojem spíše špatného vtipu.

BRAND24

‚Je technicky možné zavést bezplatný Internet do dvou let. Vynaložené náklady budou minimální a vrátí se v podobě lepší informovanosti a vzdělání obyvatel,‘ uvedl Martin Stránský, místopředseda US-DEU a zástupce starosty MČ Prahy 5, na jejímž území již bezplatný Internet funguje. Připomeňme, že jde o onen projekt Internetu zdarma, proti kterému protestuje celá řada místních poskytovatelů a který po právu musí řešit antimonopolní úřad. US-DEU se tento problém snaží řešit poněkud nesrozumitelným výrokem podle představ US by bezplatná byla připojení v rychlostech do 128 kB/s. Předpokládejme, že zamýšlený význam byl „bezplatný Internet bude rychlý maximálně 128 kbit/s“. Jak dlouho bude trvat, než bude i omezen tak, aby nešel využívat k provozu výměnných sítí? Výsledkem bude další obecní statek mizerné kvality, zato vysokých nákladů na „obecní pořízení“.

‚Ve městech můžeme zavést bezdrátový přenos, zatímco v řídce osídlených oblastech přenos po telefonních linkách nebo po kabelu, vše bude záviset na dostupných technologiích,‘ řekl dále Martin Stránský. Zvláštní je, že kapitalističtí, vlastně komerční, poskytovatelé postupují většinou naopak. Zřejmě špatně odhadují dostupné technologie. Nu, nakonec snad US-DEU můžeme držet palce. Pokud dokáže své plány dovést do reality, stoupne nejspíš poptávka po „normálním“ připojení…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).