Hlavní navigace

Z Facebooku, Googlu a dalších si data sbírá také britská vládní agentura

7. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Americká NSA poskytla přístup do programu PRISM také Britům a dalším spojencům. S odhalením přišel Guardian.

Guardian dnes odpoledne přinesl zprávu, že také britská odposlechová služba GCHQ měla přístup do systému PRISM. Poskytla jí ho americká NSA, a poskytla jej patrně ještě několika dalším spojencům. (Kterým, to Guardian nepíše.)

Guardian uvádí, že jako zdroj získal 41stránkový powerpoint vypracovaný přímo v NSA a zařazený jako „top secret“. Vyplývá z něj, že Britové měli přístup do PRISM nejpozději od července 2010 a že jen mezi květnem 2011 a 2012 vypracovali na základě PRISM 197 bezpečnostních zpráv, a to o 137 % více než v předchozím roce.

Přístup do PRISM patrně umožnil GCHQ obcházet běžný zákonný postup, který je zdlouhavější: požádat o informace skrze americké ministerstvo spravedlnosti, které pak v zastoupení Britů — na základě dvoustranné dohody — provede potřebné formální kroky. Takového postupu se také užívá a jen na Google vznesli Britové touto cestou loni 3000 požadavků. Ale trvá to a rozsah toho, co lze takovou cestou získat, je ovšem omezen.

GCHQ podle očekávání poskytlo Guardianu nicneříkající obecné vyjádření, že „své zákonné povinnosti berou velmi vážně“. Jinak se k „výzvědné práci nemohou vyjadřovat“.

Jakkoli se dotčené americké internetové společnosti už nechaly slyšet, že „o ničem nevědí“, „PRISM jim nic neříká“ a „přímý přístup ke svým serverům neposkytují“, existenci programu potvrdil James Clapper, Obamův ředitel národní bezpečnosti. Zároveň jeho odhalení označil za „zavrženíhodné“, protože prý „ohrožuje národní bezpečnost“.

Je sice možné předpokládat, že systém byl do devíti společností nasazen bez vědomí přinejmenším některých jejich vedoucích pracovníků, nicméně v prezentaci získané Guardianem sama NSA uvádí, že má přímý přístup k datům uloženým na serverech i ke komunikaci probíhající v reálném čase.

Postup přistoupení k programu PRISM. Stránka z prezentace, kterou získal Guardian
Autor: NSA

Postup zařazení do PRISM.
Stránka z prezentace získané Guardianem

Jedno je shromáždit spoustu dat, druhé je dokázat je užitečně vyhodnotit. Na smyslu programu, který běží už od roku 2007, se američtí kongresmani s ním obeznámení neshodují. Republikán Mike Rogers a demokrat Dutch Ruppersberger vydali společné prohlášení, že program zabránil alespoň jednomu teroristickému útoku na americké půdě. Demokratický senátor Ron Wyden však pochybuje. Tvrdí, že i po letech dohledu nad programem nemůže jasně říci, že program něco přináší.

BRAND24

Program je založen na zákonech uvedených ještě Georgem W. Bushem, jejichž platnost však byla loni prodloužena. Rozsah získávání dat se za Obamova prezidentství dokonce rozšířil.

Zdroj: Guardian

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).