Hlavní navigace

Proč miluji Windows Vista

8. 3. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Udělal jsem si seznam důvodů, kvůli kterým jsou Windows Vista super a mám je tak rád...
  1. Názvy souborů: Vista obsahují novou funkci Correct Filenames, která konečně zabrání všem sekretářkám, asistentkám, úřednicím a pubescentkám pojmenovávat soubory stylem Zápis z porady vedení ohledně chybějících rolí toaletního papíru na záchodech ve 4. patře budovy C/3 ze dne 12.5.2006.doc; funkce místo toho sama doporučí vhodnější název „document_2006–05–12 12:23:39.doc“­. Bravo!
  2. Boj proti spamu: Zabudovaný poštovní klient LookOut! automaticky sleduje, kolik e-mailových adres je uvedeno v poli „Komu:“; pokud tento počet překročí 2, provede program automaticky jednoduchou úpravu: Jméno odesilatele uvede jako adresáta a jména všech dosavadních adresátů uvede jako „Skryté kopie“. Tento geniální krok, díky němuž už nebudeme dostávat sáhodlouhé řetězové e-maily se stovkami adres naprosto cizích lidí (a oni s adresami našimi), považuji za kriticky důležitý v boji se spamem a musím ocenit odvahu Microsoftu, který jako první vykročil na tuto správnou cestu.
  3. 3D náhled: Při stisku Win+Tab se všechna otevřená okna přesně po vzoru ženského šatníku seřadí hezky do zákrytu za sebe a otočí o 90 stupňů, takže jsem schopen ihned poznat, kolik oken mám otevřeno. Obsah v oknech zároveň slouží jako vyjádření alfa-kanálu pro 3D akcelerovaná světla, tzn. z těchto tenkých proužků vychází barevná záře, která vrhá úžasné 3D stíny na pozadí plochy. Angelina ještě nikdy nevypadala tak svůdně!
  4. Ukazatel času: Microsoft přesně tak, jak slibovala jeho reklamní kampaň (Tvůj) čas jsou (naše) peníze, ukazuje každému uživateli na olbřímím ciferníku, kolik času zbývá do konce pracovní doby. Zjistil jsem, že po dvou hodinách, kdy jsem střídavě pozoroval blikající kurzor ve Wordu a poskakující vteřinovku na ciferníku vpravo, jsem se naučil každým okem dívat jinam, což mi umožňuje zdvojnásobit produktivitu práce! Vůbec nechápu, jak jsem si ve Windows XP mohl vystačit s hloupým číselným ukazatelem času vpravo dole. Naopak, to, že při snaze zavřít nemaximalizované okno občas omylem kliknu na ciferník nového ukazatele a je mi nabídnuto přenastavení času, považuji za mnohem praktičtější a moc se mi to líbí.
  5. Ještě před zakoupením Windows Vista jsem se setkal s jednou vlastností, která mě nadchla: Počítače v obchodech nesou výborné atmosferické označení, podle kterého poznáte, zda je počítač a Vista pro vás vhodný. Nálepky jsou dvojí: Windows Vista Dready, což je počítač pro běžné uživatele, kteří přece jen nechtějí při práci se systémem přijít o veškeré sociální kontakty, a pak druhá nálepka: Windows Vista Cabale, která naznačuje, že se systémem strávíte o něco více času a vaše pleť získá sympaticky bílou barvu kvůli nedostatku světla. Jsem opravdu rád, že Windows Vista naznačují všem těm diletantským softwarovým společnostem, že jejich neslané nemastné štítky Minimální požadavky a Doporučené požadavky jsou zastaralé, a že je třeba jít s dobou a dávat věcem atmosferičtější názvy. Microsoft tak pokračuje ve svém trendu, kdy po Windows 95, Windows 98, Windows 100 a Windows 103 přešel na šestatřicítkovou soustavu (0–9, A-Z) a představil nám Windows 1213 (XP) a nyní nám přináší Windows VISTA, což je číslo s trošku příliš mnoha ciframi, než aby se mi sem vešlo. Věřím každopádně, že tento krok bude následován výrobci hardwaru, kteří upustí od nesmyslného Athlon 3200 či Pentium 4 3500 a přejdou na mnohem „božínkovitější“ „Apollon Red“ či „Pandemonium Blue“ – no uznejte, nepracovalo by se vám s takovým počítačem lépe? Pryč s čísly!
  6. WGA: Utilita Windows Genuine Avenger doznala mnohých vylepšení, konkrétně jednoho: aby se Microsoft vyhnul soudním sporům kvůli tomu, že někoho neprávem obvinil z krádeže systému, byl text, uložený v konstantě C_STOLENWINDOWS, změněn z Vaše instalace Windows není pravá! na Vaši instalaci Windows se nepodařilo ověřit. Naštěstí jsem minulý týden dostal e-mail z adresy supp0rt@micro­soft.com, ve kterém bylo napsáno, že mi posílají aktualizaci systému, a připojený soubor patch.doc(.scr) mi, jak jsem posléze zjistil, změnil hodnotu konstanty C_STOLENWINDOWS na Pro váš systém nyní nejsou dostupné žádné aktualizace., takže je asi všechno v pořádku. Jsem rád, že Microsoft nepodlehl tlaku závistivých „linuchů“, kteří doporučovali, aby místo Má se nyní systém Windows připojit k Internetu a vyhledat vhodné aktualizace? došlo k dotazu Chcete si ověřit, že kopie Windows, která vám byla prodána, je pravá? – prosím, Microsofte, drž se zaužívaných postupů a neustupuj linuch-teroristům!
  7. Zap a vyp: Nadšený jsem i z toho, že Microsoft pokračuje ve svém inovativním přidávání nových významů starým slovům. Časy, kdy jsme se naučili vypínat počítač stiskem tlačítka Start, už jsou pryč, a proto nyní přichází několik nových principů:
    1. Tlačítko Vypnout uvede počítač do hibernace (úplné vypnutí počítače již není možné, při pokusu o vytažení napájecího kabelu ze zásuvky dostanete ránu vrtulkou ventilátoru).
    2. Funkcím, které má konkurence už pět let (průsvitná okna), se říká „zbrusu nové funkce“.
    3. Vista je prodávána v šesti edicích: Starter (Předkrm), což je edice pouze pro rozvojové země a obsahuje pouze instalátor, po jehož dokončení z krabice vypadne lístek na vlak do nejbližší nerozvojové země; Home Basic je naprogramovaná ve Visual Basicu a tomu odpovídá i její rychlost. Home Premium je prodávána jen těm, kdo doloží, že během posledních tří měsíců obdrželi v práci mimořádné odměny (tomu pro změnu odpovídá cena této edice, rychlostně je na tom stejně jako Home Basic). Ultimate edition je určena výhradně pro americké vládní agentury a obsahuje zabudované šablony Ukončete jaderný výzkum, nebo…! a Zaveďte demokracii, nebo…! (odtud název Ultimátum). Zbývající dvě edice jsou určeny jen pro firmy o stu a více ředitelích, a tudíž se s nimi v Česku nebudeme setkávat mimo ministerstvo kultury, které si je stejně navíc ukradne.

Sečteno a podtrženo: Windows Vista jsou výborný operační systém, který zdvojnásobuje produktivitu práce, zrychluje veškeré aplikace a zároveň působí přívětivě vzdělávacím způsobem na některé méně vzdělané uživatele. Proto ho mohu s klidným svědomím všem doporučit!


Tento článek není myšlen vážně a má sloužit k pobavení čtenářů. Brát kteroukoliv část tohoto článku vážně znamená projevovat naprostý nedostatek soudnosti.
Autor odmítá až do konce roku 2008 pracovat s Windows Vista.

Hodláte si pořídit Windows Vista?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vystudoval Fakultu Informatiky MU v Brně a nyní pracuje jako programátor pro občanské sdružení SPHV.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).