Hlavní navigace

Program prošel Turingovým testem, přesvědčil porotu, že je člověkem

9. 6. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
V soutěži specializovaných konverzačních botů se programu hrajícímu roli třináctiletého chlapce podařilo přesvědčit třetinu porotců, že je živý.

Eugene Goostman je třináctiletý ukrajinský chlapec, jeho otec je gynekolog a s matkou se neustále dohaduje o svém morčeti. Aspoň tomu uvěřila třetina porotců soutěže, která o víkendu proběhla v Royal Society v Londýně.

Jenže: Eugene existuje jen v počítači. Jde o specializovaný konverzační program (chatterbot), který se v rozhovoru snaží chovat tak, aby co nejvíce imitoval reakce živého člověka. A jeho úspěch v soutěži pořadatelé prohlásili za první prolomení tzv. Turingova testu, který má rozpoznat člověka od automatu.

Podobné soutěže probíhají každým rokem, nejznámější je zřejmě klání o Loebnerovu cenu. Programy a živí figuranti v klání určitou dobu přes počítačové obrazovky komunikují s porotci (vždy dva najednou – jeden je počítač, druhý člověk), kteří pak mají rozhodnout, kdo je člověk a kdo stroj. Pokud se programu podaří ošálit aspoň 30 % porotců, vyhrál. 

Jeden z porotců o průběhu soutěže tweetnul:

Umí stroje myslet?

Eugene Goostman byl vítězství blízko už v roce 2012, kdy mu v soutěži k úspěchu chybělo jedno procento. S programem, za kterým stojí trojice vývojářů pocházejících z Ruska a Ukrajiny, si ostatně můžete popovídat i vy – na dotazy běžně odpovídá na webu Princetonské univerzity (v době psaní této zprávy byla ovšem stránka nedostupná, pravděpodobně kvůli návalu lidí).

Jeho vítězství samozřejmě není důkazem o tom, že by „stroje uměly myslet“ (jak ostatně říká známý argument proti Turingovu testu, schopnost smysluplně odpovídat na položené otázky ještě nedokazuje, že jim odpovídající opravdu rozumí) nebo že jsou inteligentní (k tomu ostatně ani Turingův test neslouží, má vlastně hlavně pomoci rozeznat, zda stroj dokáže imitovat lidské chování).

Podobné soutěže se tak dají vnímat hlavně jako doklad, že se konverzační programy stále zlepšují. A také jako určité PR pro vývojáře na poli umělé inteligence. 

BRAND24

Podmínky soutěží se také postupem času měnily a přizpůsobovaly. Zatímco tak porotci v Royal Society s testovanými entitami komunikovali pět minut, například pravidla Loebnerovy ceny (letošní ročník proběhne 15. listopadu v legendárním Bletchley Parku) jsou přísnější: porotci mají na dotazování 25 minut. 

A i sami tvůrci Eugerna uznávají, že jim k ošálení poroty pomohla mimo jiné zvolená osobnost jejich algoritmu: u třináctiletého chlapce se totiž nedá očekávat, že umí odpovědět úplně na všechno, a že se dokáže vyjadřovat bez gramatických chyb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).