Hlavní navigace

První den Google I/O ve znamení Androidu, hudby a videa

12. 5. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Google I/O je tradičním veletrhem novinek a nápadů Google. Letos zde firma představila vlastní systém pro inteligentní domácnosti, nabídla konkurenta iTunes a vylepšený Android.

Hlavní zprávou tohoto týdne byl prodej Skype Microsoftu za 8,5 miliardy USD. Microsoft zaplatil v hotovosti a získal službu, která konkuruje řadě jeho produktů, nemá jasný bussines plán a její jedinou výhodou je kvalitní protokol a velké množství uživatelů, kteří ale za služby platí jen velmi neochotně. V tomto kontextu by tak téměř mohla zapadnout informace o konferenci Google I/O, na které internetová jednička každoročně vyhlašuje řadu technologických novinek nebo plánů do budoucnosti. A to i přes to, že řada informací je velmi zajímavých a mohou o dlouhodobých záměrech Google ledaco vypovídat. V následujícím článku se tedy podíváme na některé vyhlášené novinky a pokusíme se je krátce okomentovat.

Music Beta

Google Music Player Android

Google Music Player Android

Zřejmě nejsledovanější a nejočekávanější novinkou je Google Music Beta, který je představen jako přímá konkurence iTunes firmy Apple. Nejde samozřejmě jen o laciný souboj za každou cenu, ale především o peníze z poslechů a podporu multimédií na přenosných systémech Google, tedy hlavně na Androidu. Vše by mělo fungovat tak, že si vyberete hudbu, kterou chcete poslouchat (podle žánru, interpreta či celých playlistů) a Google vám ji naservíruje pomocí streamu až do koncového zařízení – ovšem s tím, že si tam momentálně tuto hudbu předem uložíte. Až 20 000 skladeb můžete uložit do Google cloudu zdarma. A pak si ji i zdarma streamujete. Obchod přijde… snad později.

Výhodou má být propojenost s vaším účtem. Ať již používáte jakékoli zařízení – od stolního počítače až po mobilní telefon. Svojí hudbu byste tak měli mít neustále po ruce. Alespoň pokud jste v USA, jinde totiž služba zatím nefunguje.

Mimo to má být k dispozici také podpora offline přehrávání – stačí si vybrat, jaká alba mají být k dispozici ve chvíli, kdy nejste připojeni, a aplikace by se měla opět o všechno postarat. Lze předpokládat propojení s řadou dalších služeb, ať již obchodního nebo sociálního charakteru, ale zatím je příliš brzy soudit a hodnotit.

Videopůjčovna a Android Market

Google si uvědomuje, že na Apple ztrácí především v podpoře a přístupnosti multimediálních a dat. Současně je třeba říci, že je to právě oblast zábavy, za kterou jsou uživatelé ochotni platit. Také proto se objevily hned dvě zajímavé zprávy. Ta první se týká videopůjčovny, která bude přímo součástí Android Marketu. Cena se bude pohybovat mezi 2 USD (za film ve standardní kvalitě) a 5 USD (za film v HD). Služba má být opět zatím dostupná jen v USA.

V tomto kontextu se nelze nezmínit o YouTube Movies, která tuto službu nabízí již delší dobu z prostředí YouTube. Nově se má zvětšit nabídka filmů a za vypůjčení zaplatí američtí uživatelé 2,99 až 3,99 USD. Podporovány jsou samozřejmě nejen počítače a Androidy, ale také televize s Google TV. Společnost tak zvyšuje konkurenci směrem k službám, které poskytují televizní společnosti.

Novinky u Androidu

Zřejmě nejvíce změn bylo ohlášenu u Androidů. Podle dat Google bylo aktivováno již více než 100 miliónů zařízení s Androidem a 4,5 miliardy aplikací byly nainstalovány prostřednictvím Marketu. Zdá se, že se jedná o klíčový produkt společnosti, na který se chce ještě více zaměřit – ostatně jak půjčování filmů, tak přehrávání hudby s Androidem souvisí.

První novinkou je Android 3.1, který nabídne jednak opravu chyb, ale také vylepšenou práci s widgety (především v možnosti měnit jejich velikost), chytřejší multitasking a především podporu USB hubu. K zařízení s Androidem tak bude možné připojit herní ovládače, klávesnici nebo myš a výrazně tak zvýšit pracovní komfort i podporu her. Další možnost je připojení USB disku nebo kupříkladu fotoaparátu.

Home obrazovka Android 3.1

Home obrazovka Android 3.1

Ice Cream Sandwich přinese automatickou detekci velikosti obrazovky a tuto informaci pak předá dalším aplikacím prostřednictvím API, čímž by se mělo zabránit problémům, které jsou spojeny s různými velikostmi displejů. Další novinkou má být NFC, které je obvykle spojováno především s platebními systémy. Google ale nabízí řadu dalších aplikací této technologie – od předávání vizitek, přes synchronizaci herních profilů až třeba po přímém přesunu skladem na Music Beta prostým najetím nad zakoupeným albem na CD. I když budou platby hrát i v budoucnu asi hlavní roli u NFC, rozvoj řady drobných služeb, které budou vyžadovat malý objem přenášených dat na krátkou vzdálenost, může být poměrně zajímavý.

Vylepšení je ale mnohem více a jak u Ice Cream Sandwich, tak u Android 3.1 jde především o drobná vylepšení pro tablety. Poměrně zajímavě vypadá také Android Open Accessory Development Kit, který by měl být k dispozici již pro Android 3.1 a přinese možnost standardizované komunikace s dalšími zařízeními, které si sami můžete sestrojit pomocí platformy Arduino. Bude tak možné propojit telefon s rotopedem a sledovat, jak se mění váš výkon v čase, nebo na dálku komunikovat s dalšími zařízeními.

Další změny nejen pro vývojáře

Tak trochu ve stínu mediální zůstaly novinky, které Google představil pro vývojáře aplikací. Mezi významné novinky patří například řada vylepšení Google Storage, jako je například přidání datového úložiště také Evropy, což má podstatně zvýšit výkon v tomto regionu. Zjednodušilo se také sdílení nebo přibyla podpora OAuth 2.0, sloužícího pro autentizaci a autorizaci.

Vylepšení se dočkaly také Google Chart Tools, novinkou je Google App Engine 1.5, který podporuje také programovací jazyk Go, vylepšuje práci s cloudovými aplikacemi nebo nabízí nové služby pro programování pro Android. Mezi nezanedbatelné inovace patří množství zcela nových či vylepšených API. Jistě není bez zajímavosti, že Google si dává velmi pečlivý pozor na to, aby na každém možném kroku propagoval nejen vlastní technologie, ale také HTML5, které v kombinaci s prohlížečem Chrome či Androidem považuje za novou éru v oblasti webu.

A když jsme u toho, od června budou v prodeji dva „Chromebooky“ – tedy netbooky vybavené a zkonstruované přímo pro Chrome OS. Vyrábět je bude pod svou značkou Samsung a Acer. Ovšem opět platí, že bez připojení k netu nedáte ani ránu a to je dost nepříjemné, třeba proti konkurenčnímu Jolicloudu.

Chromebook

BRAND24

Poměrně ambiciózně vypadá také projekt Android @ Home, který by měl představit sadu protokolů pro inteligentní domácnost. Pochopitelně se počítá s tím, že by mozkem takového projektu byl operační systém Google. Jak se mu podaří jej prosadit, je otázka, ale jistě zazní kritici s tím, že Google nás bude chtít špehovat a monitorovat již úplně všude. Navíc jistě nebude snadné přesvědčit všechny partikulární výrobce o tom, že právě tato sada protokolů je pro inteligentní domácnosti tím správným a nejlepším řešením.

Závěr

Jak je vidět, novinek se objevilo již v první den konference velké množství a jejich dopad na to, jakým způsobem se budou dále vyvíjet služby Google, bude poměrně veliký. Zatím je možné sledovat tři základní trendy – absolutní zaměření na Android, služby určené především americkému trhu a silná orientace na vývojáře, kteří se dočkali celé řady větších či menších vylepšení, které se jistě poměrně rychle budou moci promítnout do jejich práce. Přehled všech novinek je možné přehledně vidět na zápisu z konference.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).