Hlavní navigace

První spam v historii, už tenkrát se příjemci naštvali

15. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

První spam byl odeslán v roce 1978, na pár stovek šťastných uživatelů sítě ARPANET. Už tehdy se ukázalo, že nevyžádaná elektronická pošta dokáže rozzlobit dost lidí, někteří si dokonce dali práci s odpověďmi. A autor prvního nevyžádaného e-mailu se stal „otcem spamu“.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Tento měsíc oslavil e-mail čtyřicátiny. Hlavním problémem této služby je spam, nevyžádaná elektronická pošta. Nezaškodí se podívat i na historii spamu. Pravděpodobně první nevyžádaný e-mail odeslal markeťák (jak jinak, že?) společnosti DEC 1. května roku 1978 více než třem stovkám uživatelů sítě ARPANET na západním pobřeží Spojených států.

Pozvánka na předváděčku spustila ihned debatu o tom, zda se sluší posílat e-mail tolika příjemcům najednou a uživatelé sítě si začali stěžovat. Někteří se ohradili, že e-mail nedostali, i když jim chodí hromada e-mailů o tom, že se někomu narodilo dítě a tak podobně. Jak se podařilo dát dohromady dolik kontaktů? Je na ARPANETu pro podobnou „reklamu“ místo? To byly některé otázky, s jejichž modifikacemi se při naříkání nad plnou schránkou spamu setkáváme i teď.

Autorem prvního nevyžádaného e-mailu byl GARY THUERG, tedy muž, který se označuje za „otce spamu“ nebo dokonce za „otce e-marketingu“. Tehdy nabízel počítač. Nyní vystupuje jako konzultant a řečník a rád se fotí s cedulkou „I love spam“. Jeho nevyžádaný vzkaz dostala přibližně šestina tehdejších uživatelů ARPANETu, tedy sítě předcházející Internetu.

BRAND24

První spam pár lidí naštval, ale některé potěšil, informaci uvítali. Cílovka byla vybraná dobře, jak jinak oslovit těch pár lidí s počítači, než prostřednictvím elektronické pošty? Pana Garyho bychom rozhodně neměli zatracovat, kdyby neposlal první spam on, určitě by to za pár dní, týdnů, nebo měsíců udělal někdo jiný. Svým způsobem mu titul „otec e-marketingu“ skutečně patří. Nápad, jak odpromovat produkt, který měl na starosti, byl tehdy k nezaplacení. Pokud bychom ho chtěli obviňovat jako praotce všech těch mnoha miliard spamů, které nyní dostáváme, tak zcela nesmyslně. Byl prostě první…

Co by se stalo, kdyby dnes někdo dokázal poslat spam šestině všech uživatelů Internetu? Možná by se proslavil ještě více než „otec spamu“, nebo samotný „vynálezce“ e-mailu, RAY TOMLINSON. V návaznosti na první spam se rozběhla po ARPANETu debata na téma nevyžádané pošty. Ano, tenkrát to byl svátek, dostat něco podobného. Kdybysme měli dnes debatovat o každém spamu, který nám přistane ve schránce, na nic jiného by nezbyl čas.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).