Hlavní navigace

První zkušenosti s SMS zdarma u ICQ

15. 11. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Čeští uživatelé populárního komunikátoru ICQ mohou od včerejška jeho prostřednictvím zasílat SMS zprávy na mobilní telefony v síti Telefónica O2 zdarma. Tato služba přichází poté, co se na konci září stal strategickým partnerem ICQ na našem trhu portál Atlas. Co od nové služby očekávají zainteresované firmy? Jsou SMS zprávy opravdu zdarma?

O partnerství, které uzavřel internetový portál Atlas s ICQ, jsme na Lupě již psali. Včera se díky této spolupráci otevřela českým uživatelům ICQ možnost zasílání SMS zpráv přímo z rozhraní komunikátoru do mobilní sítě Telefónica O2.

V současné době umožňuje bezplatné zasílání SMS zpráv z Internetu a ve standardní délce pouze nejmladší z trojice mobilních operátorů – Vodafone. Telefónica O2 nabízí sice možnost zaslání SMS bez zpoplatnění, ale pouze ve formě tzv. sponzorované zprávy. Uživatel má možnost napsat pouze 60 znaků a zbylých 100 znaků může být použito pro vložení reklamy. T-Mobile neumožňuje volné odesílání SMS z Internetu do vlastní sítě zdarma od roku 2003.

Společnost Atlas a ICQ si pro spolupráci vybraly společnost Telefónica O2. David Duroň, generální ředitel Atlasu, ale věří, že by v budoucnu mohla být služba dostupná všem uživatelům mobilních telefonů v České republice. Nicméně mezi Atlasem a některým ze dvou zbývajících mobilních operátorů dosud žádná jednání neproběhla.

„Zatím nás oficiálně žádný z těchto subjektů (ICQ, Atlas pozn. redakce) nekontaktoval, nicméně jsme otevřeni jednání. V současné době nabízíme podobnou službu zasíláni SMS zdarma do sítě Vodafone pres naše webové stránky. Zákazníkům tak de facto týdně rozdáme přibližně 4,5 milionu SMS v celkové hodnotě cca 5,7 milionu korun," říká Jakub Hrabovský, tiskový mluvčí společnosti Vodafone.

Naopak T-Mobile o spolupráci s ICQ jedná. Avšak tento proces již probíhá několik měsíců a Atlas do něj není vůbec zapojen. „S ICQ jednáme již několik měsíců. V současné době řešíme podmínky případné spolupráce," vysvětluje Martina Kemrová, tisková mluvčí společnosti T-Mobile.

Jak to funguje?

Psaní a odesílání zpráv se v podstatě neliší od klasické komunikace mezi dvěma uživateli ICQ. Proto, aby mohla být zpráva odeslána, je nutné přiřadit k již existujícím kontaktům číslo mobilního telefonu. Pokud chcete odeslat zprávu někomu, kdo ICQ nepoužívá, můžete si vytvořit pouze tzv. SMS kontakt.

Přenos zprávy mezi rozhraním ICQ a sítí mobilního operátora zajišťuje po technické stránce společnost Comgate, která má přístup do registru telefonních čísel, a dokáže tak rozeznat, na která je možno zprávu doručit. U čísel, začínajících předvolbou typickou pro O2, to samozřejmě není takový problém, nicméně je třeba si uvědomit, že v ČR už nějaký ten pátek existuje přenositelnost čísel. Pokud uživatel zvolí telefonní číslo, které je aktivní v jiné mobilní síti, není zpráva odeslána a v okně se objeví hláška: Zpráva nemohla být odeslána. Síť příjemce není podporována.

Číslo z nepodporované mobilní sítě

Textová zpráva je doručena na mobilní telefon v klasické podobě a jako odesilatel je uvedeno automaticky vygenerované telefonní číslo. Nicméně každá takto příchozí zpráva obsahuje v úvodu následující dvojici slov: (nickname uživatele, ICQ). Automaticky se jedná o nickname, který uživatel používá při komunikaci prostřednictvím ICQ, nicméně pro účely textových zpráv je možné si vytvořit přezdívku odlišnou. Na doručenou zprávu je možné zaslat odpověď na číslo, ze kterého byla původní zpráva přijata. Taková zpráva již samozřejmě není zdarma a je zpoplatněna jako běžná SMS dle ceníku uživatelova tarifu.

Je to opravdu zdarma?

Až do této chvíle by se mohlo zdát, že se na trhu, alespoň pro zákazníky ze společnosti Telefónica O2, objevila celkem jednoduchá možnost, jak ušetřit peníze za odeslané SMS zprávy. Jenže když je něco zdarma, často v tom bývá nějaký zádrhel. A ten se nevyhnul ani ICQ. Odesílání zpráv je sice inzerováno jako bezplatné, nicméně má svá určitá omezení. Tím pro uživatele asi nejzásadnějším je omezení množství zpráv, které může jedna osoba, resp. jeden nickname odeslat. Na tiskové konferenci k představení služby zaznělo číslo 100. Tedy maximálně 100 SMS zpráv, o maximální délce 160 znaků, denně z jednoho nickname.

Podle Pavla Krejčího, manažera marketingu pro segment mladých společnosti Telefónica O2, však funguje omezení ještě na základě jiných pravidel. Každý uživatel ICQ dostane do vínku pět bezplatných SMS zpráv. Pokud tento limit vyčerpá, začne se mu odpočítávat další pětice. Pokud odešle dalších pět zpráv, je nucen se autorizovat.

Žádost o autorizaci

Autorizace probíhá prostřednictvím mobilního telefonu (v tomto případě se nemusí jednat nutně o číslo v síti O2), uživatel vyplní do formuláře své telefonní číslo. Obratem je mu zaslán bezpečnostní kód, který vepíše do příslušné kolonky. Autorizace má za úkol odbourat riziko šíření spamu. Ten by mohl začít nekontrolovatelně zaplňovat složky příchozích zpráv u nic netušících zákazníků.

Po úspěšné autorizaci je odesílání zpráv znovu povoleno. Nicméně ani poté není vyhráno. Systém je totiž nastaven tak, že za každých pět odeslaných SMS z ICQ je nutné obdržet jednu odpověď ve formě placené zprávy z mobilního telefonu. Osobně se mi podařilo po autorizaci odeslat 10 zpráv. Pak již vše fungovalo dle nastíněného scénáře.

Překročení limitu

Pokud tedy nedorazí na odeslané SMS zprávy žádná odpověď, je tato funkce zablokována do konce daného dne. Analogicky, pokud vám dorazí například tři odpovědi, máte následně možnost odeslat minimálně 15 SMS zpráv zdarma.

Jaká jsou nejspíše očekávání jednotlivých subjektů, které se na projektu podílí?

ICQ si od nové služby slibuje zvýšení počtu unikátních návštěvníků, kterých je nyní v ČR 800 tisíc denně a každý den se zhruba pět tisíc nových zaregistruje. Jen za říjen, tedy měsíc, kdy se mohly poprvé projevit důsledky spolupráce ICQ s Atlasem, stoupl počet unikátních uživatelů o 150 tisíc.

Atlasu hraje zvyšování počtu uživatelů ICQ také do karet. Spoléhá na to, že se mu podaří si prostřednictvím obsahu, dodávaného do komunikátoru, vychovat nové uživatele. V ideálním případě začnou někteří z nich napříště navštěvovat přímo stránky portálu, nebo Atlas využije nárůstu počtu uživatelů k vylepšení statistik návštěvnosti nepřímo. Například díky uvítací stránce, která se objevuje při každém spuštění ICQ. Obsah této stránky dodává právě Atlas a není žádným tajemstvím, že jen velmi málo uživatelů si tuto stránku vypíná.

Telefónica O2 sází na statistiky ze zemí, kde bylo zasílání SMS zpráv z ICQ zprovozněno. Například v Izraeli, který je velikostí trhu porovnatelný s českým, se odešle až 2,7 milionu odpovědních zpráv z mobilních telefonů. Zisk z takových zpráv ale nepřipadne pouze mobilnímu operátorovi. Dělí se mezi všechny zainteresované subjekty. Nicméně se dá předpokládat, že vyšší procentuální podíl na zisku připadá právě Telefónice O2. Kromě příjmu z odeslaných zpráv si mobilní operátor slibuje možný příliv klientů z řad mladých lidí, kteří podle Pavla Krejčího možnost zasílání SMS na mobil zdarma jednoznačně uvítají.

„Jsme rozhodnuti spolupráci O2 a Atlas ICQ dále rozvíjet, proto v příštím roce uvedeme další nové exkluzivní služby, které přinesou ještě větší uživatelský komfort. Může to být například možnost zasílání SMS zpráv na pevnou linku nebo odeslání obrázku do mobilního telefonu," dodává Pavel Krejčí.

BRAND24

Jak bude tato nová služba úspěšná, ukáže čas. Podle mého názoru se stane i přes některá svá negativa oblíbenou. A to díky velké popularitě ICQ v České republice, která se v tomto případě ještě může znásobit českým zalíbením v psaní SMS zpráv. Ale třeba se mýlím. Co myslíte?

Screenshoty jsou z anglické verze ICQ 5.1. Odesílání SMS zpráv do sítě Telefonica O2 tedy funguje s největší pravděpodobností u všech verzí, které podporují odesílání SMS zpráv, bez ohledu na jejich lokalizaci.

Využijete možnosti zasílání SMS zpráv z ICQ ma mobil?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).