Hlavní navigace

Pýthie 2011: věštby pro nadcházející rok

3. 1. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Abychom byli přesní: jedná se o předpovědi renomovaných výzkumníků či vedoucích technologických firem z oblasti IT, tedy spíš takových moderních pIThií. Co nám předpovídají pro rok 2011?

Intel předpovídá

Společnost Intel, ať se to komu líbí nebo ne, určuje směr a trend vývoje mikroprocesorů pro osobní počítače na mnoho let dopředu. Je jasné, že procesory, které přijdou letos na trh, nezačali vývojáři navrhovat předevčírem – ve skutečnosti dnes pracují na návrzích čipů, které přijdou do výroby třeba za pět let. Pro takovou společnost je tedy správný odhad budoucích trendů životně důležitý. Co tedy předpovídá Intel?

Chytré televize se stanou skutečností

Paul Otellini, šéf Intelu, presentuje myšlenku Smart TV, chytré televize, na setkání s investory Intelu.

Paul Otellini, šéf Intelu, prezentuje myšlenku Smart TV, chytré televize, na setkání s investory Intelu.

Spolu s technologií video-on-demand pravděpodobně vizionářsky nejočekávanější směr spotřební elektroniky. Představa, že si koncový uživatel může určit, na co se chce dívat, a nebude tak odkázaný na programovou skladbu danou programovými týmy, je pro jedny skvělý ideál svobodné vůle, pro druhé noční můra. Na trh podle Intelu vstoupí noví výrobci spotřební elektroniky, „chytrých televizí“. Do konce roku 2011 by tyto společnosti měly být schopny poměřit zákaznický ohlas chytré televize – je to úspěch, nebo propadák? uvádí se ve zprávě.

Komentář redakce Lupy: osloví pouze náročnější část uživatelů. Většinový divák si nechce sestavovat program, chce si sednout před přístroj, dívat se a nechat se bavit (a pak prohlásit: to zase dávají kraviny!)
Na Lupě o problematice píšeme především v rámci rubriky Google TV.

Ještě lepší prodeje notebooků

Intel je předním výrobcem procesorů pro notebooky, je tedy logické, že by se mu nárůst prodeje notebooků hodil. Otázka je, jestli v tomto bodě jde opravdu o předpověď, nebo spíš o vroucí přání. Dle předpovědi očekává i nárůst firemních investic do modernizace serverů a pracovních stanic. Pravděpodobné to je.

Redakce Lupy tipuje, že hlavním argumentem bude: „Dva roky byla krize, a vaše počítače za tu dobu zastaraly. Musíte si koupit nové!“

Tabletmanie, hybridizace

MacBook Air je hybridní zařízení spojující výhody netbooku a tabletu (s ne/výhodou cenové skupiny Apple)

MacBook Air je hybridní zařízení spojující výhody netbooku a tabletu (s ne/výhodou cenové skupiny Apple)

Trh bude zaplaven tabletovými počítači v nejrůznějších provedeních a s nejrůznějšími operačními systémy, předpovídá Intel. Objevovat se mají hybridy, spojující výhody netbooků a tabletů – např. jedenáctipalcový MacBook Air.

Podle Lupy je to očekávatelný vývoj. Výrobci tabletů zjišťují, že někteří uživatelé stále chtějí na počítači cosi psát, a i když je cool vytáhnout v kavárně tablet a matlat mastnými prsty po skle, tak napsat za takových podmínek cokoli delšího než status na Facebook je čiré utrpení. Přidáme tedy k tabletu netbookovou klávesnici (nebo netbooku dotykový displej), a máme tu hybridní zařízení.

Mooreův zákon neztrácí platnost

Intel předpokládá, že Mooreův zákon, který tvrdí, že každé dva roky vzroste počet tranzistorů v obvodech na dvojnásobek při zachování ceny, bude i nadále platit. Sice se poslední dobou nárůst zmírnil, nejedná se o dvojnásobek, přinejlepším o 1,5násobek, ale stále platí. Nové procesory (a s nimi i další obvody a elektronická zařízení vůbec) by měly být opět výkonnější, mít víc funkcí a nižší spotřebu.

Podle Intelu samotného v roce 2020 narazí na fyzikální limity, které už nelze překročit, a bude načase porozhlédnout se po jiné technologii než je CMOS, byť vytuněná hafniem a dalšími chemickými prvky.

Počítače a chytrá zařízení získávají smysl: kontextově citlivé, percepční počítače

Vypadá to velmi učeně a v marketingových materiálech se to bude vyjímat, ale v zásadě nejde o nic jiného než o to dát našim počítačům co nejvíc informací o světě okolo. Pohybové senzory, kamery rozpoznávající objekty, GPS přijímače – tohle vše dá přístrojům informace o světě okolo a umožní jim proměnit se v užitečné průvodce světem. Spolu s informacemi, které jim dáme sami, by měly být schopny například na dovolené ukázat cestu k památce, o které ani nevíme, že ji máme poblíž, a pak doporučit restauraci, kde vaří tak, jak nám chutná.

Podobné vlastnosti rozhodně změní náš pohled na soužití s technologiemi – a také na spoustu jiných věcí, počínaje soukromím. Blíží se doba, kdy soukromí odložíme jako relikt minulosti ve prospěch nových možností a informací ušitých takříkajíc na tělo? Pravděpodobně ne. Ale můžeme si užít, jaké je být poslední generací, která takové dilema ještě vnímá.

„Konzumerizace“ IT

Intel předpovídá, že rok 2011 bude rokem, kdy dojde ke smazání rozdílu mezi spotřebními a podnikovými přístroji. Viděli jsme to už v roce 2010, kdy se telefony iPhone a Android dostaly za podnikové firewally. Zaměstnanci budou chtít používat svá osobní řešení pro práci a zaměstnavatelé budou chtít doplnit podnikové prostředí o zařízení na podporu produktivity. V tomto směru přispěje k pokroku virtualizace, technologie anti-theft, vzdálená správa a zabezpečení.

Lupa dodává: „Zařízením na podporu produktivity pro podniková prostředí“ myslí Intel pravděpodobně firewall blokující instant messengery a přístup na Facebook (a spol.) Velmi pravděpodobně za vlnou, požadující smazání rozdílu mezi spotřebními a podnikovými přístroji, už dnes vzniká vlna, která bude požadovat jasné oddělení přístrojů k práci od přístrojů pro volný čas. Každý, kdo si zkusil pracovat doma, na tenhle problém časem narazil, a narazí na něj i ti, kterým míchání práce a zábavy na jednom přístroji dnes připadá jako lákavá možnost.

Chytré značky

Intel předpovídá široké prosazení interaktivních digitálních značek, které nabídnou nové režimy interakce včetně rozpoznávání tváří a gest.

K tomu ani jedovatý jazyk Lupy nemá co podotknout, snad jen tolik, že lidé z reklamní branže už jistě nemohou dospat nadšením z toho, že jejich billboardy brzy zjistí, jestli se na ně kolemjdoucí usmívají, nebo jestli jim hrozí. Statistika reakcí pak bude tvořit významnou součást zprávy pro klienta, takže se máme nač těšit. Na tomto místě nelze nevzpomenout jistého volebního manažera jisté strany. Ta v rámci předvolební kampaně vyrazila s autobusem, co má parametry nadměrného nákladu, v pondělí odpoledne po D1 směrem z Prahy rychlostí 40 kilometrů za hodinu. Nejmenovaný volební manažer pak celou akci komentoval slovy „Řidiči nám vyjadřovali spontánní podporu a radost troubením a blikáním“.

Slunečno pro cloud a virtualizovaný computing

V tomto bodu se shodují předpovědi nejrůznějších firem i agentur: Cloudům patří budoucnost a čeká je výrazný rozjezd. Použití najdou v podnikové sféře – např. jako interní cloudy s vysokým výkonem, kde poběží firemní aplikace a budou streamovány po rychlých LAN do koncových zařízení – terminálů, které nahradí nutnost vybavovat zaměstnance drahými stroji s velkým výkonem.

Redakce Lupy připomíná, že takhle už jednou IT vypadalo – v době mainframů. Zažijeme to snad znovu? Na druhou stranu – proč ne? Koupit výkonné serverové železo a sto padesát primitivních počítačů a la terminál vyjde mnohé firmy levněji než kupovat sto padesát průměrně výkonných PC, na kterých pak stejně polovina lidí hraje Solitair a / nebo FarmVille. Nehledě na to, že serverová licence pro SW vyjde levněji než 150 licencí pro jednotlivá PC.

Cloud computingu jsme se po stránce nabídky, výkladu možností a jeho současného postavení na trhu na Lupě nedávno věnovali (Cloud computing … je všude okolo nás), názory lidí z branže na něj se zatím rozcházejí.

IBM věští

Ani velká modrá nezůstává pozadu a předpovídá trendy pro další léta – dokonce v podobě videoklipu.

Citizen scientists

Mobilní zařízení mají stále víc senzorů a fotoaparát či internetové připojení nejsou žádnou výjimkou. Podle IBM je blízko doba, kdy půjde všechny tyto informace spojit. Vědci tak budou moci získat opravdu komplexní obraz reálného světa, složený ze stamilionů útržků reality, jak je natočí, vyfotí a změří lidé po celém světě. Každý se tak snadno stane sběračem dat – něčím jako jsou auta Google StreetView.

Lupa dodává: Střezme se dne, kdy si vědci udělají obraz reálného světa z takovýchto fotek.

Nové baterie

Zatímco Intel předpovídá klesající energetickou náročnost, IBM nabízí vizi lepších baterií, menších, s větší kapacitou, schopných využít například i statickou elektřinu. Těšíme se na ně jako všichni, kdo chtějí používat mobilní zařízení a v půlce dne smutně koukají na sloupek indikátoru baterie. 

Vytápění počítačem

I v další technologické vizi se IBM věnuje energii – představuje nápad využít tepla, které vzniká v elektronických zařízeních coby nevítaný odpad, k dalšímu zpracování. Teplo ze serverovny, které dnes představuje problém, by mohlo vytápět kanceláře či ohřívat vodu.

Trojrozměrný projektor
Autor: seriál Futurama

Trojrozměrný projektor

Telekonference hologramů

IBM ve své vizi předpovídá 3D pohyblivé hologramy, viditelné i bez speciálních brýlí. Využití vidí například pro telekonference nebo v zábavním průmyslu.

Diváci seriálu Futurama takové zařízení už znají…

A jiní…

Předpovědím z oblasti IT se nevyhnuli ani jiní – agentury jako Forrester či Gartner rovněž zveřejnily své předpovědi. Společným jmenovatelem jsou cloudy, které by se měly stát z „velkého tématu“ realitou všedního dne. Ruku v ruce s tím půjde i rozmach společností, poskytujících taková řešení, a společností, které se budou zaměřovat na bezpečnost dat v cloudech, což bude pravděpodobně téma roku 2011.

Na webu by měly dominanci převzít technologie z rodiny HTML5. Silverlight ani Flash však podle předpovědi IDC nezmizí, protože, na rozdíl od HTML, nabízí např. „pixel-perfect“ grafiku či zabudované nástroje pro ochranu obsahu.

V předpovědích se jen málo objevují např. geolokační služby – buď výzkumníci stále nevidí jejich potenciál, nebo jej naopak vidí poměrně zřetelně. Každopádně v roce 2011 zažijeme spíš další pokračování hnutí „všichni na Facebook“ než třeba „všichni na Foursquare“.

BRAND24

Několik předpovědí zmínilo nutnost nových reklamních a obchodních modelů, v některých se objevuje zmínka o nástupu elektronických publikací. Sociální sítě už zjevně nejsou téma dne. A na závěr jedna lehká kuriozita: Seamus Condron z ReadWriteWeb tipuje, že osobností roku podle čtenářů Time bude Anonymous.

Shrnutí

  • Up: Mobilní technologie, cloudy, bezpečnost dat
  • Down: Sociální sítě založené na geolokaci

Další předpovědi, pokud vám tento výčet nestačil, naleznete ve velkém seznamu předpovědí pro rok 2011.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).