Hlavní navigace

Reinstall až na dřeň

2. 8. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Před pár dny se mi stalo to, čeho se bojí každý, kdo používá Windows: Musel jsem znovu instalovat. Všechno. Snad úspěšně. Ale donutilo mě to k zamyšlení: Jak se to má korektně řešit v době dnešního zavirovaného Internetu?

Před pár dny se mi stalo to, čeho se bojí každý, kdo používá Windows: Musel jsem znovu instalovat. Všechno.

Protože operační systémy od Microsoftu s novějšími a novějšími verzemi stále důrazněji razí filosofii „Váš počítač bude dělat to, co chce Microsoft, ne to, co chcete vy“, zůstávám stále věrný Windows 98 SE. Místo příkazové řádky a dávkových souborů používám Cygwin, místo Windows shellu Litestep, místo MSIE Mozillu Firefox a místo Outlooku (zde vlastně není „místo“ namístě, protože Outlook jsem nepoužíval nikdy v životě) Mozillu Thunderbird (jako zálohu GMailu). Díky tomu je podstatná část funkčnosti mého počítače snadno zálohovatelná a nezávislá na Windows.

Za pomoci nejužitečnějších Windows aplikací Regedit, MSconfig a TweakUI se mi dařilo udržovat svá Windows 98 v provozu někdy od roku 2000. Jejich instalace dokonce přežila i brutální upgrade hardwaru, kdy ze staré konfigurace počítače zůstal jenom harddisk, zvuková karta a klávesnice. Ano, má instalace Windows 98 to (po několika tuctech restartů a editování bůhvíčeho) přežila!

Ale tentokrát jsem kapituloval. Pravděpodobně bych dokázal nějak napravit to, že mi Windows okamžitě po nabootování začaly hlásit „You can now safely turn off your computer“. Řekl jsem si ale, že je dobré po tolika letech „začít s čistým štítem“, rebootoval jsem do DOSu, ve Volkov Commanderu přejmenoval adresář WINDOWS na OLD_WIN a začal instalovat nanovo. (A dříve než se zeptáte: Ne, nemůžu přejít kompletně na Linux. Fakt ne.)

Když jsem ale nainstaloval základní komponenty Windows a základní ovladače některých svých méně standardních periferních zařízení, přišla řada na instalování service packů. A v tu chvíli jsem si uvědomil: Jak je vlastně dnes možné tohle „záplatování“ korektně provádět?

BRAND24

Vím, že existují spousty exploitů, díky nimž máte průšvih v okamžiku, kdy se se svými Windows připojíte na Internet (nebo obecně na nějakou síť, ve které jsou další – zavirované – počítače). Jak se před nimi můžete bránit, když si všechny ty bezpečnostní updaty (v případě mých Windows 98 jich bylo přes 30, a to počítám pouze ty „critical“) můžete instalovat pouze přes Internet? Nebo je možné to všechno stáhnout do jiného (bezpečného) počítače a odtud pak zkopírovat a nainstalovat do „čerstvých Windows“ na jiném počítači? Na serveru Windows Update mi to žádnou možnost „stáhnout pro offline instalaci“ nenabídlo.

Já osobně s tím problém nemám, protože sedím za routerem, který (snad) odfiltrovává veškerou komunikaci na „nebezpečných“ windowsovských portech. Ale opravdu by mě zajímalo, jak má podle Microsoftu „normální uživatel“ takovouto instalaci a záplatování správně provádět, když se mu do počítače dostanou viry dříve, než stačí záplaty stáhnout a aplikovat! Nebo jsou ta nová Windows XP tak vychytaná, že se přeinstalovávat nemusí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).