Hlavní navigace

Revoluce se nekoná, za aktuální filmy a seriály přes 31s nezaplatíte

1. 11. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Systém dobrovolných online plateb za digitální kopie filmů má přinést filmařům nový zdroj příjmů. Ti velcí se ale zatím do projektu příliš nehrnou.

Určitě jste už hledali na českém Internetu film či seriál a nakonec jste jej museli stáhnout z nějakého úložiště. V Česku stále chybí služby typu Netflix či Hulu, které by uživatelům umožnily pohodlný přístup k aktuálnímu video obsahu bez ohledu na to, která televizní či filmová studia za ním stojí.

Snaha monetizovat video obsah, který uživatelé navzájem sdílejí prostřednictvím datových úložišť, stála za projektem 31s. Ten byl oficiálně spuštěn právě dnes. První náznaky o přípravách systému dobrovolného zpoplatnění se objevily koncem srpna. Již tehdy se v souvislosti s chystanou službu hovořilo o serveru Uloz.to.

Na rozdíl od online obchodu s muzikou Vivala, který vlastní jeden ze společníků Nodus Technologies (provozovatel Uloz.to), nejsou 31s a Uloz.to personálně propojené. Za projektem 31s stojí producent Josef (Pepe) Rafaj a majitel hostingu Hukot.cz Petr Pomajbík.

Web je k dispozici jak v české, tak anglické verzi. Za filmy je možné platit odkudkoli na světě.

Web je k dispozici jak v české, tak anglické verzi. Za filmy je možné platit odkudkoli na světě.

31s funguje na dobrovolné bázi. Je tedy pouze na uživateli, zdali za filmový soubor stažený z úložiště zaplatí. Učinit tak může díky speciálnímu QR kódu. Ten je vložen na začátek a konec filmů, ke kterým 31s podepíše s držiteli práv smlouvu. Platba za licence probíhá pomocí systému ILQpay, který využívá spojení chytrého mobilního telefonu a platební karty Visa či MasterCard. Výše platby je libovolná, doporučená cena za jednu licenci je nicméně 25 Kč.

Licence lze zakoupit nejen prostřednictvím QR kódu, ale také na webu 31s.cz a na spolupracujících serverech Uloz.to, WarForum a Warserver. Právě s těmito servery má 31s podepsané smlouvy. Bude na nich zárověn v následujících dnech bežet reklamní kampaň. V současné době prý probíhají jednání například se zástupci úložiště Rapidshare, ale také s dalšími držiteli práv. 

Zajímavé je spojení s Uloz.to. Na největším tuzemské úložišti je totiž možné v současné době všechny filmy z nabídky 31s přehrát ve streamingové podobě bez jakéhokoliv omezení. Uloz.to tak do určité míry konkuruje například konceptu filmových střed, kdy se na homepage Seznamu promítá každou středu zdarma jiný filmový titul.

Uloz.to projekty jako 31s či v září spuštěný obchod s hudbou Vivala potřebuje hlavně kvůli tomu, aby si pojistilo formální pozici neutrálního úložiště dat. Což může být pro další budoucnost serveru velmi důležité.

Velká filmová studia se staví k projektu rezervovaně

Že by se do systému zapojila velká filmová studia či televizní společnosti ale není příliš reálné. Byť zástupci 31s podle svých slov v současné době jednají s britskou veřejnoprávní BBC a desítkami dalších domácích i zahraničních subjektů. Konkrétní ale být nechtěli.

Například Eva Teglová, tisková mluvčí tuzemské pobočky jednoho z největších světových filmových a televizních producentů společnosti Warner Bros., na náš dotaz uvedla, že firma se zástupci 31s nejednala. A tento systém by pro ni zřejmě nebyl zajímavý. Pochopitelně by nejdříve ale potřebovala čas se s projektem podrobně seznámit.

Pouhých 10 „vyběhlých“ titulů

Nabídka dostupných filmových titulů je zatím více než skromná. Sestává se z pouhých deseti filmů, které si odbyly svoji premiéru před několika lety a diváci je měly možnost vidět i na volně šířitelných televizních kanálech.

Jeden z jednatelů 31s Josef Rafaj na tiskové konferenci přiznal, že systém je vhodný pro distribuci starších filmů, které už prošly tzv. životním cyklem. Není tedy příliš pravděpodobné, že by jej byla filmová studia ochotna využít i pro filmové novinky. Počítat nelze ani s tím, že jste se díky systému v dohledné době dostali například k legálním kopiím nových řad oblíbených amerických televizních seriálů.

Životní cyklus filmu.
Autor: Seznam.cz

Životní cyklus filmu.

Spolupráce se Svěrákem a NFA

Smlouvu s provozovatelem 31s podepsal režisér Jan Svěrák, kterého zatím reprezentují filmy Tmavomodrý svět a Vratné lahve. Firma ale spolupracuje také s Národním filmovým archivem (NFA), který prostřednictvím systému plánuje šířit digitalizované kopie československých filmů natočených před rokem 1964. K projektu se také připojil režisér Radim Špaček nebo produkční společnost Evolution Films.

Právě spolupráce s NFA by mohla mezi širokou veřejnost pomoci dostat staré československé filmy, které archiv v současné době digitalizuje.

Mimochodem uživatelé mají možnost na webu navrhovat filmy, které by si rádi stáhli a zaplatili za ně doporučenou cenu. Aktuálně je největší zájem o film „pro pamětníky“ Eva tropí hlouposti, který v roce 1939 natočil režisér Martin Frič.

BRAND24

Polovina z poplatku do kapsy filmařům

Držitelé práv podle Rafaje získají z každé platby podíl ve výši 50 až 60 %. Spoludistributory filmů se mohou stát i registrovaní uživatelé. Ti si vygenerují na stránkách 31s rip filmu s vlastním QR kódem a mohou jej nahrát na jakékoliv úložiště či server. Z každé uskutečněné platby, která projde přes jeho personalizovaný QR kód získá provizi až ve výši 7 %.

To podle představitelů 31s přispěje k tomu, že lidé začnou tyto filmy šířit dobrovolně a s nadšením. V prvních třech měsících po spuštění očekávají jednotky tisíc plateb za měsíc. Aktuální počet koupení a částku, kterou za titul již uživatelé zaplatili je možné dohledat na webu 31s. Autoři systému věří, že za filmy dodatečně zaplatí i někteří uživatelé, které si v minulosti stáhli jejich pirátské kopie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).