Hlavní navigace

Ročenka českého Internetu: IT průšvih roku, změny ve Slevomatu i platby za osobní odběr v létě 2012

7. 1. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Ministerstvo dopravy
Co jsme se dozvěděli o prodeji Centrum Holdings? Jaké mobilní tarify jsou opravdu férové? A má smysl další elektronická peněženka? Letní prázdniny nebyly na českém internetu dobou klidu a ani v září jsme se nenudili. Pokračujeme v mapování nejdůležitějších událostí roku 2012.

Červenec 2012

O prodeji Centrum Holdings se dlouho mluvilo, v červenci se ale informaci podařilo potvrdit. Jiří Hlavenka v textu Centrum.cz chyběla silná vize, na smrtelnou nemoc portálů lék nenašlo komentoval umírání někdejší portálové dvojky. Na podobné téma ještě Ondřej Tomek (jeden z původních vlastníků) v Ondřej Tomek: Každý dělá chyby, v Centru se o nich ale přestalo mluvit.

Českem začala hýbat aféra celostátního rozměru. V kauze zpackaného registru vozidel jsme se poučili, že vše podstatné je tajné, aby hackeři nenapadli systém. A také jsme zjistili, jak vybrat firmu, která fatálně selže při spuštění nového Registru vozidel. Neuvěřitelně zbabraný IT projekt nakonec stál křeslo ministra dopravy a na podzim získal také Anticenu v anketě Křišťálová Lupa 2012.

Něco se děje okolo jedné z největších českých online firem, Ataxa. Podrobnosti v Peter Wiedemann: Jestli Ataxo zůstane samostatnou značkou? To ukáže až čas.

Král Megauploadu Kim Dotcom se z gaunera mění v obětního beránka a ukazuje se, že FBI se to celé poněkud nepovedlo.

Air Bank vyhodila svého mluvčího za fotografii pozadí jeho kolegyně zveřejněnou na sociálních sítích a jeho následné reakce. Poučný příklad hledejte v Jiný pohled na sebevraždu a vyhazov: Čím Air Bank zachází, tím také schází a Profesní sebevražda na sociálních sítích aneb jak Air Bank vyhodila mluvčího.

29 lidem se to líbí, na český Instragram dost vysoké číslo

Fotografie, která otřásla jedním mluvčím

Provozovatel Bloguje.cz, společnost LAAR, a.s., oficiálně ukončila podporu této blogovací služby. LAAR sice dostal několik nabídek na převzetí Bloguje.cz, někdejší průkopník blogování v Česku ale nakonec definitivně zmizel z Internetu.

ACTA je definitivně mrtvá, Evropský parlament ji zamítl. Kontroverzní smlouva ACTA, kterou v lednu podepsalo i Česko, nemůže v žádném z členských států Evropské unie vstoupit v platnost. Poslanci Evropského parlamentu dnes totiž smlouvu ACTA odmítli. Pro její schválení hlasovalo 39 poslanců.

Seznam nasadil podrobnější turistické mapy. Seznam nasadil na Mapy.cz zcela nově zpracované mapy turistické, kterými nahradil ty dřívější. Turistické mapy se zaměřují na místa zajímavá pro výletníky a užívají tradičnějšího znázornění; zobrazují více krajinných a místních prvků, a také…

Další události hodné zaznamenání 

Srpen 2012

Vodafone přišel s novými tarify a kromě Férových budou i tarify podpultové. Stále jsme „specifický trh“. Zhodnocení hledejte v Nové Férové tarify od Vodafone: revoluce na mobilním trhu se nekoná.

Okolo Ulož.to se opět něco děje, pomůže firma spoluvlastněná Milošem Petanou?

Projekt WebTop100, za kterým stojí konzultační agentura Dobrý web, uveřejnil studii, která shrnuje stav tuzemských firemních webů v roce 2011. Zároveň poskytuje zajímavé názory předních odborníků nejen na internetový marketing na aktuální trendy. viz Projekt WebTop100 uveřejnil studii shrnující stav firemních webů v roce 2011.

Policie na své webové stránky přidala formulář, který umožňuje nahlásit závadový obsah nebo aktivity na Internetu. „Cílem online formuláře ‚Hlášení kyberkriminality‘, který je umístěn přímo na hlavní stránce internetových stránek policie, je zejména snadné a jednoduché hlášení kyberkriminality a zároveň snaha co nejvíce urychlit cestu od zjištění závadového stavu obsahu a chování na internetu," uvedla Zuzana Součková, tisková mluvčí Policejního prezidia ČR.

Slevové servery Slevomat.cz a Zapakatel.cz se rozešly, a nevypadá to na klidný rozvod. Přesně rok trvalo partnerství jedničky a dvojky na trhu slevových serverů. Teď si Slevomat.cz a Zapakatel.cz přestaly rozumět v obchodních otázkách, a tak se rozcházejí.

Twitter čerstvě zpřístupnil češtinu v beta podobě, stačí v nastavení vybrat a můžete používat Twitter v čerstvě dokončeném překladu. Ten, stejně jako většina ostatních překladů, probíhal za vydatné pomoci uživatelů Twitteru.

Zapakatel.cz na tiskové konferenci rekapituloval, předpovídal vývoj trhu slevových serverů, oznamoval finanční výsledky, potvrdil snížení podílu Slevomatu (na 25 %) a zmínil pár dalších zajímavých věcí (které tradičně v tiskové zprávě nenajdete).

Andrej Babiš sdělil Lidovým novinám, že podal nabídku na koupi Centrum Holdings, neprozradil však, kolik nabídl. Odhaduje se, že skupina Warburg Pincus bude chtít alespoň miliardu korun; do Centrum Holdings však údajně vložila celkem asi 3,5 až čtyři miliardy.

Policie po dvou letech odložila trestní oznámení na společnost TopInternet, která provozuje web RejstrikFirem.cz.O zvláštních obchodních praktikách spojených s touto doménou jsme psali na Lupě už před více než šesti lety.

Další události hodné zaznamenání 

Září 2012

Český internet bouří poté, co Mall.cz zpoplatnil výběr zboží na pobočkách. Ohlasy čtěte například v Jaromír Řánek (Alza.cz): Objednávka vyzvednutá na pobočce nás stojí 94 korun.

Příběh jedné online kampaně: jak získat přes 100 000 kliků za hubičku? je velmi poučný příklad toho, jak není vhodné dělat marketing na sociálních sítích.

Startuje Mobito, mobilní elektronické peníze po česku nejen pro smartphony. Startuje po mnoha letech existence a utracení spousty peněz a je otázka, nakolik má další elektronická peněženka smysl.

Další příklad plýtvání penězi, tentokrát v akademické sféře: Jak jsme utratili 28 milionů za SitIT.cz? Nepovíme, je to naše know how, tvrdí tvůrci a Akademici staví „sociální síť informatiků v regionech ČR“, zbytečný web za 28 milionů.

Podle iHNed.cz se Vodafone soudí o vánoční ovečku, podobá se animovanému Shaunovi. Jde o reklamu z roku 2007 (iHNed.cz mimochodem mylně uvádí, že šlo například o „vnadnou blondýnu, která ovcí vyčistí  monitor“) a použitou postavičku ovečky. Viz Vodafone ovce se nelíbí tvůrcům ovečky Shaun, chtějí 14 milionů korun.

Ani piráti nejsou imunní proti hackerům. Anonymous Czech Republic napadli www.piratskenoviny.cz a na webu se objevilo: „Pirátské noviny hacknuty → #TrollSec a Pir@tez'sec dávají pirátům výchovný pohlavek, za „operacepiča““. Viz Pirátské noviny hacknuty Anonymous Czech Republic

Tomáš Čupr, zakladatel a spolumajitel Slevomatu, odchází z pozice výkonného ředitele a ujímá se funkce předsedy dozorčí rady. Pozici výkonného ředitele obsadí Peter Irikovský, dosavadní obchodní ředitel Slevomatu. Viz Tomáš Čupr už nebude řídit Slevomat.

„Společnost LEGO požaduje po Pirátské straně smazání jejího volebního spotu, jehož hlavní postavou je lego postavička v pirátském. Piráti tomuto požadavku nevyhoví. Přiznat výrobcům fyzického zboží právo rozhodovat o tom, co s ním smí kupující… Více v Čeští Piráti vs. Lego? Je Lego panáček ve volebním spotu protiprávní?

BRAND24

Češi se pořád bojí platit na internetu kartou, nejradši mají platbu převodem z účtu. Dobírka je mezi českými zákazníky stále nejpoužívanějším způsobem platby za zboží v e-shopech. Jako hlavní metodu ji uvádí 40 % uživatelů. Na druhém místě je platba převodem z účtu (33 %) a až na třetím místě je platba kartou (15 %).

Další události hodné zaznamenání 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).