Hlavní navigace

Rychlost médií v ČR

27. 10. 2004
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Když jsem minulou neděli psal komentář o nigerijském SCAMu odesílaném z českého serveru, byla to už asi tak deset dnů stará záležitost, s mírným opožděním publikovaná již i v ČR a v té době zapadlá. Smyslem článku nebylo informovat o bombastickém objevu srovnatelném snad jen s krvavým řezníkem Smíchovským a horším, než byl Texaský masakr motorovou pilou.

Když jsem minulou neděli psal komentář o nigerijském SCAMu odesílaném z českého serveru, byla to už asi tak deset dnů stará záležitost, s mírným opožděním publikovaná již i v ČR a v té době zapadlá. Smyslem článku nebylo informovat o bombastickém objevu srovnatelném snad jen s krvavým řezníkem Smíchovským a horším, než byl Texaský masakr motorovou pilou.

Chtěl jsem ukázat, co to nigerijský SCAM je, jak se šíří, kde jsou jeho kořeny a jak vypadá „aktuální“ verze. Událost již byla vyšumělá, protiopatření provedená a, jak pevně věřím, nikdo na to neskočil a o své peníze nepřišel.

BRAND24

Nejsem divák bulvárního zpravodajství, a tak jsem se o reportáži TV Nova na stejné téma pouze dočetl. Podle popisu na Technetu (mimochodem pochází ze svodky ČTK, což je zarážející) tam nechybělo nic, co má ve správné thrill-reportáži být. Policajt, odborník, lidský příběh. Super. Reportáž se odvolává na „informace serveru Lupa.cz“. Hm. Nevím o tom, že bych nějaké měl, ten článek, jak se panstvo může samo přesvědčit, je více komentář než ukázkou investigativní žurnalistiky. V době, kdy z Novy vypadla, šlo o nejméně jedenáct dnů starou záležitost.

Abych se dostal k „jádru pudla“. Podívejme se na to, jak v ČR skutečně fungují média. Prvního něco vyjde někde v Británii. Čtvrtého to někdo přeloží a udělá z toho bleskovku. Jedenáctého to někdo okomentuje a pokusí se o analýzu již prošlé záležitosti. Ten stejný den je na stejné téma žhavá reportáž na nejsledovanějším kanále. O den později naši žhavou reportáž jako senzační odhalení přepíše veřejnoprávní tisková kancelář a server zabývající se technikou a technologiemi to od ní převezme. Ve světě odpadků se tomu říká recyklace. Ale jestli takhle skutečně fungují česká média, pak se za ně upřímně stydím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).